Re: Jak velký mám průšvih?
Dočetla jste se správně:
* §32a - nehmotný majetek vedený v "účetnictví"
* §24/2/zn - výdaje na pořízení nehmotného majetku (obsahové vymezení dle ZÚ) u poplatníků s příjmy podle § 7 nebo § 9, pokud nevedou účetnictví
A ještě k tomu roku 2003 - tehdy v ZDP nebyl nehmotný majetek upraven, řešilo se v:
* PÚ - dle směrnice
* JÚ - jednorázový výdaj při pořizování (§24/2/zp - teď zn)
Takže mělo jít o výdaj roku 2003. Pokud bylo ve výdajích roku 2004, resp. 2005, není to v pořádku (je to na několik dodatečných DP)
Děkuji za odpověď. Ověřila jsem si dle vámi uvedených paragrafů. Jen Zákon o dani z příjmů rok 2003 nemám. Ale opravdu myslím, že to tam nebylo vůbec upraveno. V roce 2003 jsem kvůli tomu byla na FÚ, protože mne samotné moc nesedělo dát celou částku do jednorázových nákladů (jedná se přibliženě o 200 tisíc) a názor FÚ byl jednoznačný - postupně odepisovat na základně směrnice. Tak jsme vypracovali směrnici o postupném odepisování nehmotného majteku do nákladů po dobu 72 měsíců a od té doby účtuji na základě této směrnice. A teď tedy vím, že minimálně od roku 2004 to není správně, ale jde mi o to, že se mi moc nechce dávat dodatečné přiznání, abych zbytečně nedráždila FÚ a tak nevím jak z toho ven. Jestli menším zlem je doodepsat to najednou nebo stále pokračovat v odepisování. Pokud je to jen nesprávně a hrozí malá pokuta nebo zápis o nesprávném vedení, tak bych to neřešila, jde mi o to zda-li mi to nemohou v letech 2004 a dále vyhodit z nákladů a dodanit - to by byl průšvih. Co myslíte? Děkuji za odpověď. Ivana Š
Chcete uchlácholit nebo to udělat v souladu se zákonem?
§24/2/zp) ve znění roku 2003: "výdaje na pořízení nehmotného majetku 20) u poplatníků s příjmy podle § 7 nebo § 9 neúčtujících v soustavě podvojného účetnictví, snížené o grant Evropského společenství 4f) poskytnutý na pořízení nehmotného majetku nebo na jeho technické zhodnocení,"
No spíš asi uchlácholit. Protože, když si to představím, tak mi z toho dobře není, jelikož mi z toho vyplývá, že sice v roce 2003 budu mít přeplatek, ale za rok 2004 nedoplatek za odpisy a běží mi penále....
No já vím. Máte naprostou pravdu. Musím se k tomu postavit čelem a dát to do pořádku. Zkusím pak požádat o prominutí penále a uvidím.... Takže ještě jednou děkuji za radu i odkazy na zákon a jdu na ta opravná přiznání. Ivana Š
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.