Re: přechod z DE na paušál a soc. zdrav.
Ano, je. Ale můžete závazek doložit externím dokladem. Na závazek z titulu dlužného pojistného byste si musela vytvořit doklad vnitřní. Sama v DE interní doklady na nedoplatky pojistných vystavuji, ale spíše ze zvyku a proto, že vlastně o nic moc nejde. Pokud by chtěl poplatník přejít na jiný způsob uplatňování výdajů, nebo přerušil činnost, asi bych dlouho váhala, co s tím. Zda takovýmto závazkem raději základ daně nesnižovat a mít klid, nebo přijmout představu, že se s největší pravděpodobností co nevidět půjdu hádat na FÚ. A to předpokládám, že bych věc obhájila - § 23 mě přímo nutí k časovému rozlišení i u DE, tak jsem je provedla do důsledků. Ale stojí to za to, zvláště kdyby šlo o pár stovek? Doběhla jste mě Leo, protože jsem před chvilkou děkovala L. za to, že rázně ukončilo diskuzi, ve které se mi vůbec nechtělo pokračovat, protože asi stejně nikam nevede. Ale že jste to Vy.... Každý by se měl v této věci zachovat jinak - tak, aby to pro něho bylo výhodné a tím nemyslím jen efekt finanční.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.