Re: KDY NEJDELE SEPSAT ZAZNAM O ÚRAZU
Pracovní úraz se MUSÍ VŽDY ( tedy i v případě, že nenastala pracovní neschopnost) zapsat do tzv. Knihy úrazů. Z tohoto dokumentu se pak čerpají informace pro případ, že do 1 roka dojde k potížím s poraněnou částí těla. Pokud se poranění obnoví, až pak se dle údajů v Knize úrazů vyplní formulář Záznam o úrazu.
Formulář ZÁPIS O ÚRAZU se vyplňuje (mimo výše uvedeného) až v případě, že je pracovní neschopnost delší než 3 dny, což je Váš případ. Pak tedy musí zaměstnavatel neprodleně sepsat ZÁZNAM O ÚRAZU, kam !!! požádejte doplnit poškození nebo zničení Vašich osobních věcí, např. brýle, oblečení, hodinky. Až pak formulář podepište. Pokud nebudete s obsahem souhlasit, vyjádřete před podpisem Váš nesouhlas.
Zaměstnavatel pak musí do pátého dne následujícího měsíce odeslat formuláře ZÁZNAM O ÚRAZU na příslušná místa a jedno paré musíte obdržet i Vy.
Z toho co je Vámi uvedeno, už zaměstnavatel "prošvihnul" co mohl, tedy jak sepsání záznamu, ale i jeho odeslání.
Až ukončíte pracovní neschopnost, vyžádejte si u lékaře vyhodnocení bolestného a snížení společenského uplatnění, tzv. body a toto vyhodnocení předejte zaměstnavateli.
Vše co jsem popsal, je uvedeno v Nařízení vlády č. 494/2001 Sb., kterým se stanoví způsob evidence, hlášení a zasílání záznamu o úrazu, vzor záznamu o úrazu a okruh orgánů a institucí, kterým se ohlašuje pracovní úraz a zasílá záznam o úrazu.
Držím Vám palce. Zdeněk Helich
Podívejte, běžně se záznam o pracovním úraze sepisuje až po určité době, protože když se stane něco, s čím musí zaměstnanec ihned do nemocnice a pak s neschopností domů, tak za ním hned zaměstnavatel domů nejede. Většinou zaměstnavatel zjišťuje, na jak dlouho to asi vypadá a podle toho se domluví, kdy a kde záznam sepíší. To sepsání je věcí obou stran, protože Vy i on můžete mít k události určité námitky. Obě strany pak zápis stvrzují podpisem. Pátého je zítra, (ale já mám dojem, že to má být rozeláno do 8. dne) takže když to sepíšete v pondělí a on to hned odešle, nic se nestane.
Nemáte pravdu, pracovní úraz se sepisuje: "§ 1 NV 494/2001 Sb.
Zaměstnavatel vede evidenci v knize úrazů tak, aby obsahovala všechny údaje potřebné k sepsání záznamu o úrazu. Záznam o úrazu sepisuje zaměstnavatel nejpozději do 5 pracovních dnů po oznámení pracovního úrazu a postupuje přitom podle vzoru záznamu o úrazu, který je uveden v příloze k tomuto nařízení."
Dále pak: "§ 4
Zaměstnavatel zašle záznamy o pracovních úrazech za uplynulý kalendářní měsíc nejpozději do pátého dne následujícího měsíce."
A pokud postiženého odvezou do nemocnice, slušný zaměstnavatel tam za ním jde pro informace co a jak. Ale tedy nemusí. Jenže to nemá vliv na sepsání tiskopisu ZÁZNAM O ÚRAZU. Ten se sepíše a podpisem postiženého opatří ihned po sepsání, nebo až toho bude postižený schopný.
A poslední věc, skutečnost kdo zavinil úraz, není pro jeho zapsání do Knihy úrazů a vyplnění tiskopisu Záznam o úrazu vůbec rozhodující.
Přátelé vidím, že ti kteří vás mají v zaměstnání školit o BOZP to možná vůbec nedělají, nebo to dělají špatně.
>A pokud postiženého odvezou do nemocnice, slušný
>zaměstnavatel tam za ním jde pro informace co a jak. Ale
>tedy nemusí. Jenže to nemá vliv na sepsání tiskopisu
>ZÁZNAM O ÚRAZU. Ten se sepíše a podpisem postiženého
>opatří ihned po sepsání, nebo až toho bude postižený
>schopný.
>
>A poslední věc, skutečnost kdo zavinil úraz, není pro
>jeho zapsání do Knihy úrazů a vyplnění tiskopisu
>Záznam o úrazu vůbec rozhodující.
>
>Přátelé vidím, že ti kteří vás mají v zaměstnání
>školit o BOZP to možná vůbec nedělají, nebo to dělají
>špatně.
Ale prosím Vás, já píšu z praxe. Samozřejmě, že pokud to jde, sepíše se záznam co nejdříve. Já ale vždycky nejprve promluvím se zaměstnancem a vyslechnu si ho, jak se to stalo, přičemž zjišťuji, zda něco nezanedbal, zda např. neměl rukavice a měl je mít, nebo měl rukavice a neměl je mít a naopak se ho zeptám, zda tam podle jeho názoru bylo něco nesprávně z naší strany apod. A podle toho, co vypoví, s ním také záznam sepíšu. Pokud je to třeba tržná rána a je potřeba ji ihned zašít, hodí ho někdo do úrazovky a pak domů. Tam za ním nikdo ze zaměstnání neleze a ani na to není čas, když bydlí ve vzdálenějším místě. Pokud zůstane v nemocnici, slušnému zaměstnavateli taky stačí zatelefonovat. Každý má dneska mobil, tak není problém se domluvit takto na sepsání. Pokud jde o jednodušší případ, domluvíme se po telefonu a záznam sepíšu. Pokud by šlo o nějaké námitky, necháme to na osobní setkání podle domluvy. Jak jsem psala, když zápis odešlou v pondělí, nic se nestane.
>
Nebudu se s Vámi přít, já se totiž oblastmi BOZP a PO živím, a to už dost dlouho, a tak vím, co a jak se v praxi dělá. Ale také vím, jak se to dělat má.
Takže se omlouvám, že jsem se pokusil poradit jak se to má dělat. Necháme tedy raději na tazateli, ať si vybere postup, jaký mu bude vyhovovat.
Takze, vy to mate jako zamestnani - cili to mate nactene z knizek, ale praxe je bohuzel jina.
Jak jsem psal - tazatelka vubec nerekla co a jak se stalo.
Pokud by jste byl zamestnavatel a ja si udelam uraz, nic vam hned nereknu - dojdu si k doktoru, ten mi da nechopenku, kde bude uvedeno - pracovni uraz - a poslu ji postou zamestnavateli, ktery se o pracovnim uraze dozvi az z nechopenky, tak Vas chci jako zamestnavatele videt.
Ono papir a praxe je trochu jina.
Ja hovorim taky z praxe, jinak BOZP a PO mam zajisteno, jsem proskolen a pred 3 mesici jsem mel kontrolu - v poradku.
Ale já vám věřím, že máte všechno v pořádku, já z praxe vím, jak mnoho kontrol státními orgány vypadá. Jedna věc jsou ale mít v pořádku papíry a věcí druhou je, jak péče o BOZP ve firmě vypadé ve skutečnosti. Mimochodem, já být zaměstnavatel, tak potom, co mi poštou dorazí vaše neschopenka se zaškrtnutým okénkem "úraz v zaměstnání", bych vám úraz jako pracovní neuznal. Zařazení tedy nazvání úrazu "urazem pracovním" má právo pouze zaměstnavatel a ne doktor. Ale nebudu popírat váš pravdu. Jo a k mé kvalifikaci toliko, že jsem pracoval jako provozní elktromontér a potom jako profesionální hasič v jedné veliké fabrice, kde od acetylenu, přes sodík, až ke kalírně bylo téměř všechno, s čím se člověk může potkat. Takže o praxi vím své, vím jak jsem co porušoval v oblasti BOZP a jak co porušovali vedoucí v téže oblasti. Ale jak jsem tu již jednou napsal, snažím se poradit a ne se dohadovat. Pokud jste o vaší pravdě přesvědčen, jen vám držím palce, aby se vám nic nestalo a nemusely to přijít vyšetřit příslušné orgány. Jejich činnost je pak úplně jiné, než leckdy kamarádský přístup kontrolního orgánu.
>>
>>Nebudu se s Vámi přít, já se totiž oblastmi BOZP a PO
>>živím, a to už dost dlouho, a tak vím, co a jak se v
>>praxi dělá. Ale také vím, jak se to dělat má.
>>Takže se omlouvám, že jsem se pokusil poradit jak se
>>to má dělat. Necháme tedy raději na tazateli, ať si
>>vybere postup, jaký mu bude vyhovovat.
>
>Takze, vy to mate jako zamestnani - cili to mate
>nactene z knizek, ale praxe je bohuzel jina.
>Jak jsem psal - tazatelka vubec nerekla co a jak se
>stalo.
>
>Pokud by jste byl zamestnavatel a ja si udelam uraz,
>nic vam hned nereknu - dojdu si k doktoru, ten mi da
>nechopenku, kde bude uvedeno - pracovni uraz - a poslu
>ji postou zamestnavateli, ktery se o pracovnim uraze
>dozvi az z nechopenky, tak Vas chci jako zamestnavatele
>videt.
>Ono papir a praxe je trochu jina.
Vidím, že místo aby účastníci diskuze uvítali, že se zapojil odborník z oblasti, které je důležitá, složitá a málokdo se v ní orientuje, argumentují tím, že "máte to načtené z knížek, praxe je jiná". To je naprosto scestný názor, protože praxe se musí postupně přibližovat co nejvíce zákonné úpravě, protože chrání jako zaměstnavatele tak i zaměstnance a problematika PÚ je aktuální vždy a ve všech firmách. Nemusí zrovna téci krev, stačí když uklizečka uklouzne.
Proto doporučuji brát rady odborníka vážně a "řešení z praxe" brát pouze jako zkušenost, která se musí do budoucna měnit.(Jsem zvědav, kdo se do mne za to naveze). Je to obdobný problém jako uzavírání laických špatných smluv(pracovních, obchodních), neexistence systému interních norem zaměstnavatele a další, pokud nedojde k problému(úraz, náhrada škod, soudní spory a rozhodnutí v neprospěch), tak se říká"v praci se to dělá takhle". Když pak soud nebo úřad rozhodne přesně podle zákona nebo prováděcího předpisu, tak jsou "soudci špatní, úředníci blbí a arogantní " atd. Važme si znalostí odborníků.
>
Ono pockejte, ja si vazim odbornych odpovedi, ale ani Vy presne nyni nevite jak to u tazatele bylo presne - pisete jak by to melo byt. Ja jsem jen reagoval na Vasi odpoved Jirine. Protoze kdyz jste i praktik, tak vite, ze to vzdy nejde podle toho jak si to nejaky ourada v kancelari napise.
Mozna jsem se Vas nectene dotkl, to se omlouvam, ale verte ze se v praxi setkavam s ruznym postupem.
Vase odpoved, ze pracovni uraz urcuje zamestnavatel je hezka, ale jak donutim doktora aby preskrtl Pracovni uraz? Nedonutim.
A jak odnesu neschopenku na socialku tak se rozjede masinerie pracovniho urazu.
Ja si vazim odpovedi odbornika, ale pani Jirina je z praxe a ja taky, takze vime jak to chodi. Proto jsem reagoval tak jak jsem reagoval.
Uz jako prvni jsem polozil otazku jak k tomu doslo, co se stalo - tazatel neodpovedel.
Chtel jsem naznacit, ze vzdy to neni takove jako pise jednostrane tazatel. Je jasne ze poradek musi byt vsude ale nekdy i ten zamestnavatel nemuze moc ovlivnit.
>
>>
>>Vidím, že místo aby účastníci diskuze uvítali, že se
>>zapojil odborník z oblasti, které je důležitá,
>>složitá
>>a málokdo se v ní orientuje, argumentují tím, že
>>"máte
>>to načtené z knížek, praxe je jiná". To je naprosto
>>scestný názor, protože praxe se musí postupně
>>přibližovat co nejvíce zákonné úpravě, protože chrání
>>jako
>>zaměstnavatele tak i zaměstnance a problematika PÚ je
>>aktuální vždy a ve všech firmách. Nemusí zrovna téci
>>krev,
>>stačí když uklizečka uklouzne.
>>Proto doporučuji brát rady odborníka vážně a "řešení
>>z
>>praxe" brát pouze jako zkušenost, která se musí do
>>budoucna měnit.(Jsem zvědav, kdo se do mne za to
>>naveze).
A k
>>Je to obdobný problém jako uzavírání laických
>>špatných
>>smluv(pracovních, obchodních), neexistence systému
>>interních norem zaměstnavatele a další, pokud nedojde
>>k
>>problému(úraz, náhrada škod, soudní spory a
>>rozhodnutí
>>v neprospěch), tak se říká"v praci se to dělá
>>takhle".
>>Když pak soud nebo úřad rozhodne přesně podle zákona
>>nebo prováděcího předpisu, tak jsou "soudci špatní,
>>úředníci blbí a arogantní " atd. Važme si znalostí
>>odborníků.
>
>Ja si vazim odpovedi odbornika, ale pani Jirina je z
>praxe a ja taky, takze vime jak to chodi. Proto jsem
>reagoval tak jak jsem reagoval.
>Uz jako prvni jsem polozil otazku jak k tomu doslo, co
>se stalo - tazatel neodpovedel.
>
>Chtel jsem naznacit, ze vzdy to neni takove jako pise
>jednostrane tazatel. Je jasne ze poradek musi byt
>vsude ale nekdy i ten zamestnavatel nemuze moc ovlivnit.
>
Pane Karel, samazřejmě že ani já vás nemám chuť napadat, a zároveň netrvdím, že naše platné předpisy pro oblast BOZP jsou nejlepší, ale jsou a platí. A "když se láme chleba u soudu", tak se opravdu nikdo neptá, jak se co běžně dělá, ale proč byl nějaký předpis porušen. Už končím, své informace jsem předal a už nemám další potřebu to zde rozebírat. Pěkný zbytek víkendu.
Tak ještě k tomu lékaři. Ti zaškrtávají ono okénko na neschopence pro nějaká druh své evidence. Ale to zaškrtnuté okénku opravdu není "určovatelem", zda se jedná o pracovní úraz. Zařazení (odsouhlasení) úrazu jako úraz pracovní, má právo jedině zaměstnavatel. A pokud řekne že to nebyl PÚ, tak jedině soud může jeho rozhodnutí zvrátit. Lékař opravdu není oprávně zařadit úraz jako PÚ. Zaměstnanci toho občas využívají, když v sobotu upadnou na bruslích a ošetřující lékař se zeptá: "bylo to v zaměstnání" a zaměstnanec řekne ano. Jenže tím se fakt plete, doktor jen zaškrtne okénko.
Ano souhlasim, ale kdyz odnesu nechopenku na socialku, tak ta to hned resi jako pracovni uraz - maji to na neschopence - tezko jim pak vysvetluji ze zadny uraz nebyl. Takovy pripad sem uz mel. Jedine reseni bylo, ze jsem jako zamestnavatel pro pojistovnu potvrdil, ze zavineni firmy je nulove a ze se nejedna o pracovni uraz.
Ovsem veskere papiry jsem byl nucen vyplnit.
Ano, trošku jsou problémy mu zaměstnavatelů, kteří mají do 25 zaměstnanců. Sociální správa pak vyplácí nemocenskou a tak si to takhle řeší. Měla by postupovat tak, že pokud od vás nedostane sdělení že se jedná o PÚ (to do 3 dní neschopnosti) nebo Zápis o úrazu (to nad tři dny nebo při těžkém úrazu), neměla by postupovat jako při PÚ. Takže ano, u vás mohou být problémy. Jenže to je na delší řešení. Pouze radím, nepřistupujte na to, že zaškrtnuté okénko na neschopence je podkladem pro pracovní úraz. Tímto postupem vás totiž vaši zaměstnanci mohou dostat do problémů, a to tím, že každé upadnutí ve svém volnu nahlásí lékaři jako úraz v zaměstnaní a ta pojišťovna, kam platíte povinné pojištění proti PÚ, vám jednoho dne zvedne částku pojistného. On se totiž až tak často PÚ nestává, ale když vaši vychytralí zaměstnanci ta svá mimopracovní zranění budou průběžně nahlašovat jako úraz v zaměstnání, dojdete k vyšší platbě a možná i k důkladné kontrole orgánem inspekce práce. Jednoduše řečeno, vy zaměstnáváte, vy rozhodujete.
Tak mně samozřejmě bylo z odpovědí jasné, že pan Helich je zřejmě bezpečák a že je zasvěcený do problematiky bezpečnosti práce. Tím, že jsem napsala že píšu z praxe, jsem nemyslela, že on se s praxí nesetkal.Ano, on má praxi bezpečáka a mělo by to být tak, jak píše on a já doufám, že nám tady ještě mnohokrát poradí. Já jsem spíš nabyla dojmu, že tazatelka (myslím že je to žena) Abel, chce dělat trochu problém, ale možná se mýlím. Každopádně stále tvrdím, že když sepíší záznam o úraze a zítra ho zaměstnavatel rozešle, že z toho nebude mít žádné potíže. To je celé.
Ještě otázka: jak píšete o něco níže o těch rukavicích u vrtačky. Přesně s tím máme občas problém. Mají pracovat bez rukavic, jenže při vrtání kovů je to bez rukavic škaredá práce. Když je nemají, tak se říznou, navíc odlétají špóny, které se taky můžou ruku poranit, když je mají, chytnou se jim do vrtačky... Já fakt nevím co s tím, nechceme aby nám ti dobří utekli, tak to řešíme tak, že když se říznou, napíšeme, že rukavice byly a materiál prořízl i rukavici a o vrtačce se vůbec nezmiňujeme, prostě že překládal materiál. Když ho škrábne vrtačka, píšeme, že nic neporušil, jen cukl rukou... Ovšem kdyby ho to zachytilo tak, že by mu to nedejbože utrhlo prst, tak už by to zřejmě zapřít nešlo.
S tím okénkem od lékaře máte pravdu - zaměstnanec nic neřekl a druhý den poslal neschopenku s PÚ, že mu ten předchozí den něco spadlo v práci na nohu. Nic takového neoznámil, ani nekulhal a navíc jsme se dozvěděli, že se ten večer porval v hospodě. Takže mu nic takového nebylo uznáno, lékaři oznámeno, že žádný pracovní úraz a hotovo. On sám se taky nevzpíral, takže mohl být rád, že nedostal vyhazov za podvod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.