Re: peněžitá pomoc v mateřství + samosta
Díky moc, doufala jsem v to.
Ale mzdová mi na potvrzení o příjmech zahrnula jen příjmy do doby než jsem nastoupila na mateřskou. To znamená, že nepřesahují 86220 ( jen 76584) Jak mám potom doložit, že jsem pobírala mateřskou. mám zajít znovu za mzdovou účetní a ona mi potvrzení vydá, nebo se to dá doložit jen čestným prohlášením?
Pokud vám mzdová potvrdila příjem za rok 2005 pod 86220,tak to jste tedy OSVČ hlavní. Také nevím jestli můžete podnikat, pobíráte-li peněžitou pomoc v mateřství (= nemocenskou od OSSZ). Názory na toto se různí, někdo říká, že ne a někdo, že si můžete vydělat jen asi 3577 měsíčně. Asi jste měla činnost přerušit.
při rodičovském už jste OSVČ vedlejší
Ale já nepobírám peněžitou pomoc v mateřství od OSSZ, Neměla jsem na ni nárok. Jen od zaměstnavatele. A v podnikání příjmy nepřesahují 3577,-Kč měsíčně.
Takže peněžitá pomoc v mateřství od zaměstnavatele se do příjmů za rok 2005 nezapočítává i když jsem pobírala 9500 měsíčně? A můj příjem z podnikání přibližně 2000,-kč bude považován v tomto období za hlavní?
Podle OSSZ ano jste hlavní, nemáte příjem vyšší než 86220 a nepobíráte rodičovský př.
Jenže jako OSVČ hlavní nemůžete provozovat činnost, pokud pobíráte nemocenské dávky.
Pokud by to šlo, záleží jakou činnost děláte. Zavolala bych na OSSZ a řekla bych, že jste "jako" zapoměla přerušit a že činnost nevykonáváte. Ať vám poradí co a jak.
Já jsem ale četla, že u organizací s počtem zaměstnanců nižším než 25 platí PPM OSSZ a u organ.s vyššímpočtem zaměstnanců než 25 platí PPM zaměstnavatel. U měto je ta druhá možnost. Tak jsem to chápala tak, že nesmím vykonávat činnost pro zaměstnavatele, protože ten mi platí PPM, ale na jinou činnost, že se to nevztahuje. Takže i tady platí dávky OSSZ prostřednicím zaměstnavatele?
Na netu jsem našla turo informaci:
Samostatná výdělečná činnost se považuje za vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, pokud OSVČ v kalendářním roce:
• vykonávala zaměstnání a příjem ze zaměstnání, kterého v tomto roce dosáhla, činí alespoň dvanáctinásobek minimální mzdy platné k 1.lednu kalendářního roku, za který se účast OSVČ na pojištění posuzuje. Příjmem se rozumí vyměřovací základ pro odvod pojistného zaměstnanců dosažený v kalendářním roce, za který se účast pojištění OSVČ posuzuje a dávky nemocenského pojištění, které byly do tohoto roku zúčtovány.
Mzdová mi dala potvrzení jen o zdanitelných příjmech a sražených zálohách na daň a to činí oněch 76584,-Kč. Ale do příjmů pro posouzení vedlejší činnosti se započítávají i dávky nemocenského, které v potvrzení o zdan. příjmech nejsou. Když započítám i dávky nemocenského tak překročím 86200,- a bude samost. činnost stále jako vedlejší. Mzdová mi akorát musí vystavit potvrzení o těchto příjmech (zdanitelné + dávky nemocens. pojištění). Tak tomu aspoň rozumím já.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.