Re: Dotaz
MF samo sobě protiřečí, kdyby napsali, že do "příjmů" se nezahrnují částky, které již byly jednou zdaněny, ale v zákoně je "do základu daně", takže je v příjmech klidně nechávám a k nim počítám výdaje a pak je teprve vyjmu v ř.106. Ostatně v Pokynech k Př.1 jasně stojí, že v ř.101 jsou příjmy "před úpravou podle § 5 a § 23"! Tak je to ostatně uvedeno i v pokynech k ř. 106..."částky úprav při skončení nebo přerušení činnosti a při změně uplatňování výdajů".
Leda mne napadá ještě jedna myšlenka a to že MF není Ministerstvo financí, ale Mladá Fronta, pak bych tu odpověď chápal :-)))
*** Jen můj názor: MF je asi vcelku jedno, jak se s tím popere poplatník v Přehledech. Ohledně daní z příjmu je to fuk, zda se to nezahrne do příjmů §7 nebo vyjme dle §23 - s daněmi to nehne. Jenže sociálka Vám může namítnout, že tohle "nezahrnuje se do ZD" je obsaženo v §23 a tudíž je to úprava dle §23. S použitím selského rozumu se ten příjem v Přehledech prostě objevit musí. A když je jasně řečeno, že při přechodu tam úpravy dle §23 být nemusí, tak se tam zákonitě musí dostat při faktickém příjmu. Jen chci tím říct, ať jste opatrní ....***
Tak už jsem myslela, že mě v téhle otázce nepřekvapí nic, ale ten nápad počítat výdaje procentem z příjmů před odpočtem již zdaněných uhrazených pohledávek mě opravdu překvapil, ne že by byl tak špatný :-)))
Jinak pro přehledy je to určitě tak jak píše bdm, tam zase připočíst, co bylo odečtené podle §23/4/d pro daň z příjmů. J.F.
Já taky :-)) Prostě na příjmech jsou částky bez již zdaněných příjmů a z toho vypočtený paušál... v Přehledech si vše přičtu. (mimochodem příjmy např.za honorář snížený o srážk.daň taky nedáváte do DP ale přičtete do přehledu pro ZP).
A jinak jsem se na toto téma - tabulka E atp. ptala všude (na MF ne). Bylo mi daň.poradkyní (a poměrně dobrou,učící na VŠ) řečeno, že se MF zaměřuje na položky z tabulky E a nejsou prý na její používání jednotné názory... Na nějakém školení jí metodik MF řekl, že s pomocí řádků 105+106 dokáže vyplnit přiznání asi 5 způsoby a bude moc zapeklité říct, které jediné je správné.... Ale nakonec i ona se přikláněla k tomu, nepoužívat řádku 106.
Mimochodem v dodatč.přiznání za r.04 doporučila napsat v tabulce E do řádku k částce za neuhrazené pohledávky (které dodaňujeme) poznámků "z důvodu přechodu na paušál.náklady". Ale asi to všichni píšete... :-))
Já tu nechci rozviřovat další vášnivou diskusi, ale kdyby mi daňový poradce řekl to co vám ta vaše poradkyně, že doporučuje moc nepoužívat tabulku E :-))). To je jako by vám v servisu řekli, že auto má i brzdy, ale že nedoporučují je moc používat :-)). A tím jsem k tomuto tématu skončil a na nadávky a ironické poznámky k mým slovům nebudu reagovat :-)).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.