Re: Přechod na paušál a dodanění 2004
Dekuji za odpoved, mám živnost jen jako poradenství, tak asi bez zásob :))), leda tak zbývající počet buněk kůry mozkové. Ale je pohledávkou i platba, která je v době splatnosti a nebo až po splatnosti?. Pokud např za práce v listopadu vystavím fakturu už v listopadu:))), ale s 45 denní splatností dojdou peníze až 15ledna jak se na to nahlíží potom ?
Tak jednak jednoduché účto už nějakou chvíli neexistuje a jmenuje se to dnes daňová evidence a jednak v této evidenci jste povinen vedle údajů o příjmech a výdajích, v členění potřebném pro zjištění základu daně, sledovat také údaje o majetku a závazcích. (§ 7b odst.1 ZDP). Pohledávky jsou součástí toho majetku.
Nebuďte jelen kolego :-)). Tím jsem vám chtěl jen říct, že byť se z pohledávek normálně daně neplatí, že je sledovat musíte. A když přecházíte na paušál, teprve se k nim musíte vrátit a v dodatečném DP za rok 2004 je dodanit (viz. § 23 odst.8 ZDP). No pokud jde o to, co bude výhodné, jestli to nechat jak je, tedy vést dál DE (pro vás JÚ :-)), nebo přejít na paušál, to záleží na tom, kolik máte skutečných výdajů. Jestli jste někde u 49 % příjmů, pak je zbytečné dělat paušál, jestli jste ale skutečně utratil cca do 30 % příjmů, pak vám paušál jistě vytrhne trn z paty a to i když budete muset dodanit ten rok 2004. Chce si to hodit do tabulky, zkoušet různé varianty :-)
Bez přechodu na paušál nemusíte pohledávky dodaňovat. K tomu není důvod, zdaníte až v roce úhrady. Ty pohledávky se dodaňují proto, že se jejich hodnota vztahuje k prokázaným výdajům minulého roku a kdybyste je nedodanil, tak by se na ně navíc vztáhnul ten paušál, který uplatníte v dalším roce.
asi neni, ta lhuta 15 dnu dle meho ale plati pro kazdeho, jen me tak napadlo, ze v podvojku se to musi davat jeste do predchazejiciho roku, v DE to stejne bude az v roce uhrady, ja vim, ale prave treba pri tom prechodu na % mi za ten rok ty prijmy/vydaje vypadnou urcite...
to byla jen takova uvaha....
tak my tady víme, proč jste tu fakturu dával až do ledna, chtěl jste si odložit příjem na další rok :-)), to tu dělá každej kdo nerad platí daně, já kdybych věděl v roce 2004, že bude paušál zvednut z 25 na 50 %, taky bych si nenechal nasekat tolik pohledávek :-))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.