Re: Cestovní náhrady jednatele
---------------------------------------------------------------------------------
Jedním z rozdílů oproti zaměstnancům je, že nárok na stravné vzniká u zaměstnanců po 5 hodinách trvání pracovní cesty, u jednatele až po 12 hodinách.
Zdroj:
http://www.du.cz/?sekce=1&uroven=2&obsah=&cid=138768&wa=WWW06E3%20DU&uid=655785&e=34341&odkud=ENDU
Re: Cestovní náhrady jednatele
*** Četla jsem, přesto si nemyslím, že to tak je. Ve smlouvě (jak je uvedeno výše) je dohodnuto, že poskytování náhrad se řídí zákonem 119 - tady je po pěti hodinách. Z pohledu ZDP se na jednatele pohlíží jako na zaměstnance a jeho cestovní náhrady se řídí zákonem 119 - tudíž zase jsme u těch pěti hodin ***
Re: Cestovní náhrady jednatele RadkaB?
------------------------
>>>Co na to paní RadkaB? Jistě to FU není fuk.
>>
Pokud jednatel pobírá příjem ze závislé činnosti podle § 6 odst. 1 zákona o daních z příjmů, je podle § 6 odst.2 brán z hlediska ZDP jako zaměstnanec. Má proto z hlediska poskytování cestovních náhrad stejné postavení jako zaměstnanec.
k tomu § 24 odst.k 2. - dříve tam bývalo, že stravné nad 12 hodin pro poplatníky s příjmy podle §7. to už zmizelo?
Re: Cestovní náhrady jednatele RadkaB?
V D-190, na který se odvolává ing. Děrgel, jsem našla jen toto:
25. Za pracovní cesty se považují ve smyslu §24 odst. 2 písm. k) zákona také cesty členů statutárních orgánů vykonávané v souvislosti s výkonem této funkce. Obdobně se posuzují i cesty jednatelů jako statutárních orgánů.
Nebo je tam ještě někde něco jiného, co tam ten odborník objevil a co mě uniklo? J.F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.