Vlákno názorů k dotazu PROSÍM- poraďte-dovolená u TS-pí Jiřka?? od Anonymní - Re: PROSÍM- poraďte-dovolená u TS-pí Jiř nemoc týden nemá...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 3. 2006 12:00

Anonymní (neregistrovaný)

Re: PROSÍM- poraďte-dovolená u TS-pí Jiř
    nemoc týden nemá vliv jinak platí,že po odpracování 60 pr.dnů se počítá nárok ve dvanáctinách z 20, pokud nemá odpracováno tak za každých 22 pr.dnů 1/12 ..leden 22 únor 20 tzn. jen 1/12 z 20

do konce března bude mít odpr.60 pr.dnů t.j. 3/12 z 20 tzn.5 dnů...možná mne někdo opraví..

• 7. 3. 2006 12:28

M. (neregistrovaný)

taky jsem to takhle počítala, ale protože ona píše, že má v 2/06 napsaný nárok 4 dny a ostatní 6 dní a ujistila mne, že jde jen o novou dovol., tak jsem znejistila, jak to vůbec je a zvlašť při termín.smlouvách....
    Teď mi napsala, že se nakonec "ozvala" a bylo jí sděleno, že ještě neodpracovala 60 dní (ale to ostatní taky nemohli!!!), že prý se jí to v březnu srovná s ostatními... Jsem z toho jelen, protože mi ta výše dovolené vůbec s ničím nesedí!! I kdyby mysleli 6 dní do konce března (kdy asi budou propouštět), tak mě taky vychází 5 dnů!! No asi jí řeknu, ať to nechá být, že jí to každopádně vychází lépe než podle zákona......... a zvlášť když jí to proplatí...
    Ale řeknu vám,že někde s těmi lidmi pěkně vorají, když ví, že oni nikde jinde místo nenajdou!! Zákoník práce je kus hadru a UP jim jde na ruku!

• 7. 3. 2006 13:21

Martina (neregistrovaný)

----
    Myslím si, že se na to díváte dost jednostranně. Nárok dovolené bych neřešila na začátku roku. Pro celoroční nárok je třeba odpracovat 60 dní, což určitě vaše kamarádka neodpracovala. U nás např. je standardně nastaveno 20 dní a pokud někdo skončí v průběhu roku, tak se poměrně pokrátí. Čerpání dovolené závisí na zaměstnavateli, který si ohlídá, aby zaměstnanec nepřečerpal dovolenou, když hodlá snižovat stavy. Pokud se zaměstnavatel chystá propouštět, tak zřejmě proto, že nemá pro všechny práci nebo je u nich nízká produktivita práce. Vždy je lepší snížit stav zaměstnanců, než aby zkrachovala firma jako celek a přišli o práci všichni. V případě získání zakázek, může opět nabrat zaměstnance.

• 7. 3. 2006 14:33

M. (neregistrovaný)

Díky, ale myslím, že se nedívám jednostranně... Prostě tam hřeší na to, že není práce... a aby nemuseli dávat odstupné, tak dávají všem termínku. V jedné fabrice tam dokonce naberou lidi (a hned píší oslavné články, jak zvýšili zaměstnanost), ale hned jak se jim blíží konec zkušební termínu, tak většinu z nich propustí! A opravdu "bezdůvodně" ¨-tj.nejsou to absentéři a ani nedělají zmetky. Prostě vím, že tam ve vedení není vše "košer" a že jdou na ruku s UP (jinak by jim tam musela už vletět kontrola...). Ale to je na okraj problému.
    Já už jsem přišla na to, jak to s tou výší dovolené na pásce je. Kámoška si neuvědomila (to už neřeším), že mají dodatkovou dovolenou...A na pásce jim píší nárok do konce března, kdy zřejmě budou většinu provozu zavírat - to vychází na těch 6 dní. A ona opravdu má momentálně snížený "nárok" z důvodu dovolené. Na konci března se to srovná...
    Děkuji za odpovědi a omlouvám se za "zdržení" :-)) Uff jsem momentálně ráda, že já mám spíš hodně práce, než jako tam na jihu - žádnou...

• 7. 3. 2006 15:33

Jiřka (neregistrovaný)

Teď jsem teprve přišla na Váš dotaz. No, já nevím, jestli se jí to srovná. Pokud nějakou dobu marodila (záleží na tom, kolik pracovních dní to bylo), pak je možné, že do konce března, kdy skončí, neodpracuje 60 směn. Pak jí vznikne za rok 2006 jiný nárok než těm, kteří do konce března těch 60 směn odpracují.
    S tím propouštěním a pracovním poměrem na dobu určitou - myslím, že už by si konečně měli lidi uvědomit, že možností sehnat pracovní poměr na dobu neurčitou bude čím dál tím míň, a být rádi i za poměry na dobu určitou, protože zaručovat nějaké jistoty stálé práce prostě není možné. A pokud bude stále zákoník práce přikazovat po nejdéle 2 letech dát pracovní poměr na dobu neurčitou a při nadbytečnosti odstupné, tak po čase zůstanou tyto jistoty akorát na papíře, ale nebude zaměstnavatel, který by byl ochoten tyto jistoty poskytovat. Takže se nezlobte na zaměstnavatele, ale na nepružný zákon. Kdyby neexistovala např. povinnost odstupného, to byste viděli, jak rychle by lidi našli zaměstnání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).