Re: nikdo neví? Jiřko, Jiřino
>Zaměstnanec si požádal o SD a při podání žádosti byl v
>PN. PN trvala do 3.1.2006 a od 4.1.2006 měl mít
>přiznán SD a měla náležet výplata SD. Současně byl
>poživatelem ČID. Výměr a SD mu dosud nepřišel. Prý z důvodu, že
>jsme jako organizace neuvolnili výplatu důchodu.
>Myslela jsem, že se staví výplata či přiznání důchodu nebo
>DNP až v momentě, kdy dojde k souběhu nároku na DNP a
>SD. Potom organizace okamžitě oznámí, co zaměstnanec
>bude chtít vyplácet a bude-li se jednat o DNP, po
>skončení požádá organizace o uvolnění výplaty důchodu příp.
>i o přiznání od pozdějšího data. Jaké máte zkušenosti?
Pokud již je žádost sepsaná a podaná a zaměstnanec onemocní, nahlásit na OSSZ , řízení o důchod se zastavuje. Po ukončení neschopnosti nahlásit ukončení, řízení se obnovuje. Pbě dávky současněv tomto případě, jak víte nelze,důchod přiznají ode dne
uschopnění.
Zaměstnanec dllouhodobě marodil a v této době si požádal o SD. V žádosti bylo uvedeno, že PN je od.....dosud. A to prý vadí. Vycházela jsem z toho, že nedojde-li ke krytí PN a SD, tak se nic hlásit nemusí, není důvod, protože by k přeplatku nemohlo dojít. Spíše si myslím, že na zaměstnavatele se přehazují samé povinnosti, ale stejně se mu nevěří, že pracuje dobře. Je to taková jejich dvojí pojistka. Také jsem se dívala do knihy Mzdová účetní od Anagu, která je mým dobrým pomocníkem a pochopila jsem, že se hlásí PN, která by trvala po datu přiznání SD a současně by se připojilo sdělení zaměstnance, že dává přednost DNP a od kdy chce vlastně přiznat SD. Mám ráda ve všem jasno, takže si asi napíši MSSZ o výklad, kdo má pravdu. Jiřinko, děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.