Re: Družstvo -nedaňový výnos PROSÍM
vím, že je to na dýl. Ale zajímá mě opravdu jen jestli když mám náklad na 501,518 jestli je to daňový náklad nebo vždy nedaňový. Protože mají jen jednoduché případy. Typicky nedaňovým mají pohyb jen na 513, jinak ne. Ptám se jen na toto. A potom pokud mám nedaňový výnos jestli ho píšu do 100 nebo 111. Toť vše. Zkoušela jsem literaturu o družstvech ale zrovna moc jich není.Děkuji za odpověď
Re: Družstvo -nedaňový výnos PROSÍM
Služby spojené s užíváním bytu, tj. např. voda, teplo, úklid spol. prostor, osvětlení spol. prostor, výtah se účtují přes 3. třídu a vyúčtují se proti zálohám na tyto služby, které nájemníci platí v průběhu roku.
Náklady na provoz a správu domu se účtují normálně do nákladů.
Na konci roku se do výnosů zúčtují zálohy (krátkodobé) na provoz domu, případně dlouhodobé zálohy podle rozhodnutí družstva.
Výnosy z nájemné jsou osvobozeny, pokud jsou dodržena pravidla pro tzv. věcně usměrňované nájemné. Viz § 19/1c.
Náklady, vztahující se k osvobozeným příjmům, musí být v daňovém přiznání vyloučeny.
Záleží na dalších okolnostech: jestli v některých bytech bydlí i nečlenové družstva, jestli tam jsou byty s regulovaným nájemným, jestli jsou v domě nebytové prostory nebo garáže, a zda jsou pronajímány členům družstva nebo cizím lidem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.