Re: Smlouva s autorem software
Našel jsem zajímavý článek-viz:
Dohoda o provedení práce nebo autorská smlouva
„Jaké jsou z daňového hlediska povinnosti zaměstnance a zaměstnavatele při smlouvě o provedení práce s vyšší sazbou za vysoce odbornou práci. Smlouva je například uzavřena na jednorázové vytvoření speciálního programu (z pohledu zaměstnavatele se jedná o pracovní náplň zcela mimo jeho obor, proto zvolil tento typ pracovně právního vztahu): rozsah 50 hodin (zaměstnanec nemá žádnou jinou smlouvu tohoto typu, tj. počet hodin za rok méně než 100); sazba 3 000 Kč/hod = celkový příjem 150 000,-; práce provedeny v průběhu dvou týdnů.“
Daňový poradce odpovídá:
Stejné jako při každé jiné dohodě o provedení práce. Zaměstnavatel v závislosti na tom jestli zaměstnanec podepíše nebo nepodepíše přiznání strhne zálohu na daň a na konci roku vystaví potvrzení (popř. provede roční vyúčtování - pokud zaměstnanec nemá další příjmy, které by tomu bránily). Já osobně bych v daném vztahu přemýšlel, jestli lze na vytvoření specializovaného programu užít autorskou smlouvu (většinou ano). Pak by se zdaňovalo zcela jinak (a v daném případě míň). Autor by měl povinnost odvést daň a zdravotní pojištění, ale z nižší částky a z největší pravděpodobností by se mu to vyplatilo (závisí na jeho ostatních příjmech).
Tak teď můžeme mudrovat, co je lepší.
autorský zákon č.121/2000 Sb. v platném znění včetně novely, § 12, Právo dílo užít - odst.1
...Autor má právo své dílo užít a udělit jiné osobě smlouvou oprávnění k výkonu tohoto práva; atd.
autor s objednatelem díla uzavře smlouvu, stanoví si podmínky užívání díla a jak bylo v tom článku od daňového poradce, prý je to výhodnější i finančně.
Prosím Vás, já nejsem daňař, proto jen můj názor,já spíše ty smlouvy- ale logicky-
jestliže subjekt A uzavře smlouvu s B, že mu poskytne nějaké plnění za úplatu, je to pro B nákladová položka na získání plnění a pro A je to příjem ke zdanění, doufám, že jsem to napsal správně. Proto ten kdo poskytne, dostane zaplaceno a sám si musí vše zařídit, ten kdo dostal, jen zaplatí a nemusí se o další starat.
Takto to alespoň vždy funguje v obchodním styku na základě uzavřených smluv.
Dobré odpoledne, Pájo. Napsal jste to výborně, Vy asi budete daňař a jenom to tajíte. Autor dostane zaplacenou smluvní cenu a příjemce díla nic nesráží - normální obchodní styk. Finanční výhodnost spočívá v tom, že autor k e svému příjmu může uplatnit výdaje procentem /případně skutečné výdaje/ a zbytek pak zdaní. Kdežto tam, kde srážíte daň, případně zálohu, je to "natvrdo" z hrubého příjmu. Omlouvám se, jestli nepíši úplně k věci, ale nenačetla si mi předchozí diskuze.
Díky Pájovi za názory, vesměs jsou mi známé a jsem přesvědřena, že jsou i správné. Ale zvlášť, když je přes smlouvy, velmi prosím o radu, jak tedy má (minimálně) vypadat smlouva malé softwarové firmy, tedy distributora software, s autorem části tohoto software, aby to formálně , při kontrole z FÚ dopadlo k jejich spokojenosti. Jde o dělení peněz na základě přátelské dohody, ne o to, abychom se na základě tété dohody mohli v budoucnu soudit.
Prošla jsem několik knih a několik desítek serverů na netu, ale vzor smlouvy s autorem software nikde není.
Moc díky. Zuzana
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.