Re: Sociální pojištění - vrácení platby
Děkuji, tak já si dám do nákladů zaplacené pojistné. Ale jak to mám uvést v roce 2006, tam budu mít vrácenou platbu a zaplacený doplatek. Nevyjde mi příjem, ale rozdíl asi 16000,- jakoby do nákladů. Ale tento rok již nepodnikám. Budu mít jen vrácenou platbu a zaplacený doplatek dle daňového přiznání. Myslíte, že mám taky podávat přiznání za rok 2006?
xxxxxxxxxxx
Zák. o daních z příjmů §38g, odst. 1 - DP je povinen podat každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů FO, přesáhly 15 000......anebo nepřesáhly 15 000, ale vykazuje daňovou ztrátu ...
příjem je SP vrácené, náklad SP doplacené, rozdíl je částka ke zdanění (nebo ztráta).... přikláněla bych se k názoru, daňové přiznání za r. 2006 podat...
xxxxxxxxxxxx
Já budu mít příjmy v roce 2006 jen ze závislé činnosti a z podnikání žádné. Tam budu mít jen soc a zdr. poj. Přemýšlel jsem, že můžu uplatnit jen "daňové" výdaje na zajištění a udržení příjmů. Ale ten přijem v roce 2006 nebude žádný, byl to výdaj roku 2005. Asi si dám platbu 80000 do nákladů 2005 a v roce 2006 nebudu soc. a zdr. doplatky brát v úvahu. Prostě budu mít jen příjem §6. Co myslíte?
však on na to pan Jan přijde, až ho např. kvůli tomu, že přerušil podnikání a neuvedl pohl., závazky, zásoby atd. budou kontrolovat a samozřejmě budou chtít vidět vyúčtování socky a zdravka. a vzhledem k tomu, že vratka pojistného zvýší základ daně (tuším §5).........
Nechci tady rozpoutávat nějaké rozbroje. Já chci mít dobře daňové přiznání a prosím o radu. J.F. Děkuji.Nevěděl jsem, že musím upravit základ daně, když končím. Moc tomu nerozumím. Co mám všechno zdanit? Teď jsem mluvil s účetní a ta mi říkala, že platbu 80000 dá do nedaňových výdajů a daňový základ upraví sníží o závazky - doplatky sociálního a zdravotního pojištění. Pohledávky nemám žádné. Mám se tu zeptat, jestli je to tahle dobře? Děkuji a omlouvám se za rozvádění mých nápadů.
Příjem 80000 v roce 2005 bych nechala v daňových výdajích, v roce 2006 bych dala do ostatních příjmů §10, z nich se neodvádí sociální ani zdravotní pojištění. Neodvážila bych se tvrdit, že když ho v roce 2005 nedáte do výdajů, nemusíte ho pak dát do příjmů, to opravdu nevím.
Stanovení závazků ve výši nedoplatků pojištění možná, osobně to nepovažuji za "plnohodnotný"závazek a s jistotou nevím. J.F.
§ 5 ZoDP
Jedná-li se o částky uplatněné jako výdaj (náklad) v předchozích zdaňovacích obdobích, u kterých existuje právní důvod k jejich vrácení příjemcem, zvyšují se o tyto částky příjmy (výnosy) nebo se sníží výdaje (náklady) ve zdaňovacím období, kdy odpadl právní důvod k jejich uplatnění za předpokladu, že vrácení nebylo zachyceno v účetnictví nebo v daňové evidenci poplatníka při zjišťování základu daně (dílčího základu daně) podle § 7 a 9.
>>>>>>>Dobrý den, v prosinci jsem zaplatil část doplatku
>>>>>>>sociálního pojištění asi 80000,-, abych měl větší
>>>>>>>náklady.
>>>>>>>Protože to byla druhá platba v měsíci, tak mi OSSZ
>>>>>>>platbu vrátila v lednu 2006. Současně jsem v lednu
>>>>>>>přerušil podnikání. Teď nevím, jestli zaplacené
>>>>>>>pojistné
>>>>>>>můžu dát do nákladů (DE) nebo ne. A hlavně, když mám
>>>>>>>přerušené podnikání, tak nevím jestli si nějak můžu
>>>>>>>znákladovat doplatky soc. poj. a zdr. poj.
>>>
>>>Pod který odst. §7 zařadíte "příjem" vratky SP?
>
>§ 5 ZoDP
>Jedná-li se o částky uplatněné jako výdaj (náklad) v
>předchozích zdaňovacích obdobích, u kterých existuje
>právní důvod k jejich vrácení příjemcem, zvyšují se o
>tyto částky příjmy (výnosy) nebo se sníží výdaje
>(náklady) ve zdaňovacím období, kdy odpadl právní důvod k
>jejich uplatnění za předpokladu, že vrácení nebylo
>zachyceno v účetnictví nebo v daňové evidenci poplatníka při
>zjišťování základu daně (dílčího základu daně) podle §
>7 a 9.
Vede DE? Byl výdaj 80000 daňově uznatelný v r. 2005?
Z vámi cit ust §5/6 je zřejmé, že se bude jednat o snížení
výdajů, neboť vrácení přeplatku opravdu, ale opravdu není příjmem
podle §7. Jak to posoudíte při možnosti část tohoto přeplatku
ponechat na zálohy na měsíc v něnž ještě v r. 2006 podnikal?
Předpokládáte, že tu část by uvedl do DE viz výcuc z vaší inf. o §5 == za předpokladu, že vrácení nebylo >zachyceno v účetnictví nebo v daňové evidenci poplatníka při>zjišťování základu daně==
a zbytek až jako úpravu dle §23 po přerušení podnikání?
Nebo dokonce poradíte že z těchto "příjmů" by mohl za r. 2006 uplatnit výdaje % §7/9? To tu také již několikrát bylo !
Předpokládám, že vám je známo, že ustanovení § 5/6 jasně hovoří
jak sama uvádíte o zachycení těchto palteb ´jak v DE, tak i v účetnictví. Na jaký účet by jste tuto platbu "zachytila"?
Díky.
nejedná se o výcuc, ale o citaci části §5, která se toho týká. zvýší se o tuto částku příjmy, nebo sníží výdaje. je na tom něco nejasného? pokud je podle vás v souladu se zákonem si uplatnit něco do výdajů a pak si to vrátit a nezdanit, dobrá. je to váš problém. já jen napsala, jak to upravuje zákon.
např.:O tento vrácený přeplatek pojistného může podnikatel zvýšit příjmy nebo snížit výdaje ve zdaňovacím období, ve kterém odpadl právní důvod k jejich uplatnění za předpokladu, že vrácení nebylo zachyceno v účetnictví nebo v daňové evidenci poplatníka při zjištění základu daně. Pokud se poplatník rozhodne zvýšit o tento vrácený přeplatek pojistného svůj příjem, může uplatnit výdaj procentem z příjmů i z vráceného přeplatku pojistného. Podnikatel, který má ale příjmy z různých druhů činností s odlišným procentem paušálních výdajů, a odvádí z nich pojistné na sociální a zdravotní pojištění, měl by vrácený přeplatek pojistného přiřadit k jednotlivým druhům příjmů v příslušném jejich poměru.
Profit, ing. Macháček
na zálohy na měsíc v něnž ještě v r. 2006
>>>>podnikal?
>>>>Předpokládáte, že tu část by uvedl do DE viz výcuc z
>>>>vaší inf. o §5 == za předpokladu, že vrácení nebylo
>>>>>zachyceno v účetnictví nebo v daňové evidenci
>>>>>poplatníka
>>>>při>zjišťování základu daně==
>>>> a zbytek až jako úpravu dle §23 po přerušení
>>>>podnikání?
>>>>Nebo dokonce poradíte že z těchto "příjmů" by mohl za
>>>>r. 2006 uplatnit výdaje % §7/9? To tu také již
>>>>několikrát bylo !
>>>>Předpokládám, že vám je známo, že ustanovení § 5/6
>>>>jasně hovoří
>>>>jak sama uvádíte o zachycení těchto palteb ´jak v DE,
>>>>tak i v účetnictví. Na jaký účet by jste tuto platbu
>>>>"zachytila"?
>>>>Díky.
>>>
>>>např.:O tento vrácený přeplatek pojistného může
>>>podnikatel zvýšit příjmy nebo snížit výdaje ve
>>>zdaňovacím
>>>období, ve kterém odpadl právní důvod k jejich
>>>uplatnění
>>>za předpokladu, že vrácení nebylo zachyceno v
>>>účetnictví nebo v daňové evidenci poplatníka při
>>>zjištění
>>>základu daně. Pokud se poplatník rozhodne zvýšit o
>>>tento
>>>vrácený přeplatek pojistného svůj příjem, může
>>>uplatnit
>>>výdaj procentem z příjmů i z vráceného přeplatku
>>>pojistného. Podnikatel, který má ale příjmy z různých
>>>druhů
>>>činností s odlišným procentem paušálních výdajů, a
>>>odvádí z nich pojistné na sociální a zdravotní
>>>pojištění,
>>>měl by vrácený přeplatek pojistného přiřadit k
>>>jednotlivým druhům příjmů v příslušném jejich poměru.
>>>
>>>Profit, ing. Macháček
>>
>>ing. Macháček asi dosud nečetl §7.
>>Až s ním budete komunikovat, tak se jej zeptejte na
>>ten účet
>>kam to zařazuje v účetnictví. Díky.
>
>to jako na který účet v DE to zařadí?:-)
V DE to bude JISTĚ sporožirový ....
Ale na který v účetnictvá (že by 6xx) ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.