Re: částky zvyšující a snižující HV v DE
Můžete to účtovat i způsobem, který uvádíte. Každou splátku jako uznatelný náklad měsíčně, poměrnou část akontace do nepeněžních operací na konci roku nebo tuto akontaci můžete zahrnout do §23. Já to řeším způsobem, že akontaci a splátky dávám během roku jako výdaj nedaňový a na konci roku do deníku do nepeněžních operací dle splátkového kalendáře uvedu částku výdajů pro příšlušný rok. Jsou správné obě varianty. Nechápu ohledně toho stravného, proč by to mělo být uvedeno v §23. Účtujete o tom během roku správně - do výdajů.
Nevím jak máte nastavený program, výdaje přece můžete účtovat do provozní režie, nákupu materiálu, osobní spotřeby, ostatních neodečitatelných nákladů apod. Tak to vydejte pokladním dokladem do nějakého přednastaveného kódu. Pokladní kniha má souvislost jen se stavem peněžních prostředků, ne s evidenci příjmů a výdajů.
Takže v pokladní knize budu mít uvedenou zaplacenou akontaci a budu tam evidovat zaplacené měsíční splátky a na konci roku uvedu přes uzávěrkové operace nebo přes interní doklad jednou položkou částku na kterou mám nárok (měsíční splátku + část akontace) Je to tak správně?? Musím časově rozlišovat i poplatek za uzavření leasingové smlouvy??
Nezlobte se, ale měně to nedá ještě se chci zeptat, výše jste uvedla, že během roku účutjete nedaňově a na konci roku dáte příslušnou část do nepeněžních operací. No ale kde si to v průběhu toho roku evidujete ?:-)) Nebo to mám dávat do interních dokladů každý měsíc a na konci roku ještě do nepeněžních operací, ale to by to tam asi bylo dvakrát co :-)) Nezlobte se, chtěla bych mít jasno na stopro :-)) Moc děkuji
Uvedla jsem nedaňově, tím jsem myslela při platbě leasingu např. z bankovního účtu nebo z pokladny, tuto splátku zaúčtuji jako výdaj neovlivňující základ daně (prostě žádná provozní režie, nákup mat.,platby pojistného, ale výdaje neovlivňující ZD). Udělám si kartu leasingu, kde mám uvedenou výši, kterou můžu uplatnit v daném roce a v letech následujících. Do nepeněžních operací (interním dokladem) to zahrnete na konci roku do provozní režie a je to. Platby v daňové evidenci přece můžete provádět přes pokladnu, banku.A uzávěrkové operace byste uváděla přes co? Nepeněžní operace jsou jen jakoby pomocné výdaje, aby jste mohla uplatnit výdaje, které během roku uplatněny nebyly.
Zkuste se na to podívat, uvidíte, že na to přijdete jak to je.
Zdravím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.