Re: V "pokladně by mělo být -pro paní M.
>Moc děkuji za Vaši odpověď.Táta nic kupovat
>nechtěl,spíš to je tak,jak jste uvedla v první odpovědi.Protože
>se s.r.o bude muset zlikvidovat,tak asi se musí odvést
>daň z těch "peněz v pokladně"?
>A v jaké výši to bude?
Obávám se, že nějaká daň tam bude, ale teď v půli března a vprostřed uzávěrek nedokážu domyslet, jestli to bude daň z příjmu nebo dědická daň (protože jste zdědila ty "peníze"). V praxi jsem to ještě neřešila, takže budu ráda, když se ozve někdo, kdo s tímzo má praktické zkušenosti.
> S tátou jsem nežila,tak zatím
>mám málo informací. Ale jako jediný dědic si budu muset
>poradit s tímto problémem.
> Taky nechápu, jak mohla
>účetní mu připravovat roky daňové přiznání a nechat
>narůstat "peníze v pokladně".
No... mohla. Pokud třeba podepsal inventurní zápis, že je pokladna v pořádku (že stav papírový a skutečný souhlasí), tak to té účetní muselo stačit. Peníze teoreticky mohl mít doma, ale účetní nemá právo to kontrolovat, pokud zároveň nemá hmotnou odpovědnost za pokladnu...
> Navíc jsou prý 2 faktury
>nezaplacené a zjistila jsem, že jsou z roku 2000. Je to
>možné, aby dodavatel tak dlouho nepožadoval úhradu
>faktur?
K tomu se těžko můžu vyjádřit. Teoreticky to mohou být nějaké fiktivní faktury, které si občas firmy vyměňují třeba kvůli dph nebo kvůli jiným účelům. Nebo mohly být zaplaceny v hotovosti, ale tatínek zapomněl dodat do účetnictví doklad o úhradě... i to se stává a nemusí jít o podvod.
> Zdá se mi to vše moc divné. Děkuji. Lola
To se vám nedivím... Rozhodně si přizvěte dobrého účetního/ekonoma a asi i právníka, jak vám tady radí kolegyně. Možná nejlépe daňového poradce, ti ovládají daně, účetnictví a příslušné oblasti práva.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.