Re: Zaplacená pohledávka v r. 2005 a pau
Jestli to dobře chápu, tak pokud poplatník uplatňoval paušální výdaje v roce 2004 i v roce 2005, tak pohledávka z roku 2004 zaplacená v roce 2005 patří do příjmu roku 2005, tady asi není sporu.
Jestliže však uplatňoval poplatník v roce 2004 výdaje skutečné a v roce 2005 přechází na výdaje paušální, tak měl povinnost v roce 2004 dodanit neuhrazené pohledávky a závazky v souladu s §23. A tentýž § v odst. 4d) stanoví, že do příjmů se nezahrnují částky, které již byly zdaněny podle tohoto zákona u téhož poplatníka. Takže pokud někdo nezdanil podle zákona v roce 2004, má smůlu, protože uvedené příjmy (byť byly zaplaceny v roce 2005) nejsou příjmy roku 2005
>>>Chtěl bych se dobrat nějakého společného závěru
>>>týkající se částky, z níž se u DE počítá procentuální
>>>výdajový paušál (viz např. nedokončená diskuse
>>>Marcela
>>>14.3.
>>>10:43). Nejasnost panuje kolem započítávání
>>>pohledávky
>>>z 2004 zaplacené v 2005 do příjmu. Někdo trvdí, že to
>>>započítat nelze (argumentuje logikou - nejde o
>>>zdanitelný příjem roku 2005), někdo tvrdí, že ano
>>>(argumentuje tím, že je to příjem a ZDP pro DE nezná
>>>pojem
>>>zdanitelný a nezdanitelný příjem). Druhá varianta je
>>>evidentně výhodnější a možná i teoreticky
>>>obhajitelná,
>>>ale
>>>zádrhelem se mi dále jeví formulace obsažená v ZDP
>>>§7b
>>>odst. 1a). Co vy na to?
>>To jsou ty výklady zákona kdy ani FÚ nic neví přesně.
>>Samozřejmě bych tu pohledávku už v roce 2005
>>nepočítala do příjmú a jako důkaz bych použila
>>dodanění v
>>dodatečném za 2004.
>
>Jestli to dobře chápu, tak pokud poplatník uplatňoval
>paušální výdaje v roce 2004 i v roce 2005, tak
>pohledávka z roku 2004 zaplacená v roce 2005 patří do příjmu
>roku 2005, tady asi není sporu.
>
> Jestliže však uplatňoval poplatník v roce 2004 výdaje
>skutečné a v roce 2005 přechází na výdaje paušální,
>tak měl povinnost v roce 2004 dodanit neuhrazené
>pohledávky a závazky v souladu s §23. A tentýž § v odst. 4d)
>stanoví, že do příjmů se nezahrnují částky, které již
>byly zdaněny podle tohoto zákona u téhož poplatníka.
>Takže pokud někdo nezdanil podle zákona v roce 2004, má
>smůlu, protože uvedené příjmy (byť byly zaplaceny v
>roce 2005) nejsou příjmy roku 2005
Takže jestli to dobře chápu, měl jsem při přechodu na výdaje v % / v roce 2004 jsem uplatňoval skutečné výdaje/ prvně podat dodatečné daňové přiznání / v roce 2004 jsem měl jednu pohledávku zaplacenou v roce 2005/. V letošním DP pak bych tento příjem nepočítal do ZDP za rok 2005.
Ale co když jsem to tak neudělal a pohledávku zaplacenou v roce 2005 zahrnul do ZDP 2005 a DP už odevzdal? Mám podat opravná přiznání za rok 2004 i 2005 ?
Za předpokladu, že jste byl v nejnižším daňovém pásmu, činila daň z částky 20 tis. 3.000,- Kč.
V přiznání za rok 2004 mělo být uvedeno na ř. 105, neodvávěl byste z toho sociální ani zdravotní pojištění.
Jestliže podáte dodatečné přiznání sám, doplatíte 3000,- + penále přibližně 550,-, celkem 3.500,- Kč
Zdanil jste v roce 2005: daň 3.000,- + sociální pojištění 2.664,- + zdravotní pojištění 1.215,-, celkem 6.879,- Kč
Navíc, pokud Vám to z příjmů roku 2005 vytáhnou pracovníci FU, tak penále nebude činit 500,-, nýbrž 2000,-
Když si člověk dá ta čísla dohromady, je to překvapivé zjištění:-) Já bych se asi přiznala:-) (doufám, že ty výpočty mám správně)
§ 7b, odst. 1a se vztahuje k daňové evidenci. Vy budete uplatňovat výdaje % z příjmů, tedy § 7/10 - jste povinen vést záznamy o příjmech /zřejmě i těch nedaňových/ a evidenci pohledávek. Spíše bych se zamýšlela nad otázkou, zda je možno uznat výdaj na dosažení, zajištění a udržení příjmů, který už jsem vlastně uplatnila v roce 2004. Nebo jinak - uplatňuji výdaj k příjmu, který není předmětem daně. Procento výdajů bych počítala pouze z příjmů roku 2005.
--------------------------------------------------------------------------------
vyjádření pracovnice FÚ k problému, který jsem zde včera uvedla:
příjem platby v roce 2005 za pohledávku roku 2004, která byla dodaněna DDP je PŘÍJEM, KTERÝ NENÍ PŘEDMĚTEM DANĚ - na základě § 23: základem daně je rozdíl, o který příjmy, S VÝJIMKOU PŘÍJMŮ, KTERÉ NEJSOU PŘEDMĚTEM DANĚ .....atd.
Následně nelze uplatnit vyšší výdaje %, vztahujícím se k dodaněné pohledávce r. 2004 - na základě § 25 odst. 1 písm. i:
za výdaje (náklady) vynaložené k dosažení, zajištění a udržení příjmů pro daňové účely nelze uznat zejména výdaje (náklady) vynaložené na příjmy od daně osvobozené nebo nezahrnované do základu daně ........ atd.
Marcela
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.