Re: Prosím Páju :-))
Pája se hlásí:
Omlouvám se, že jsem přehlédl sám sebe, ale měl jsem toho dneska hodně, proto jsem nešel moc zpátky.
Na začátek- opakovaně tvrdím, že pokoutní vzory a neodborně zpracované smlouvy jsou nebo budou vždy zdrojem problémů.
Tiché společenství- lze podle § 674 obch.zák. vložit i...právo-což je i pohledávka, ale odst.3-podnikatel se stává jejho vlastníkem(není-li ujednáno jinak ve smlouvě).Podle mne lze spojit och.i obč.zák. pro určení smlouvy a vzáj.závazků čili ve smlouvě stanovit, že vkládá Kč... + něco + pohledávky, specifikované...
ale obč.zák.§ 524 a násl.-postoupení pohledávky- je postupitel povinen oznámit dlužníkovi bez zbytečného prodlení.To nevím, zda bylo učiněno.
Závazky: tichý společník je dlužník- jde o převzetí dluhu-§ 531 obč.z.- firma nastoupí na základě dohody na jeho místo, jestliže k tomu dá věřitel souhlas!!!!!Smlouva o převzetí dluhu vyžaduje písemnou formu.
Já bych tuto situaci na začátku řešil takto:
smlouva o tichém společenství- co vložím, stanme se vlastnictvím firmy
smlouva o postoupení pohledávek a vyrozumění dlužníka( co bych utržil za postoupené pohledávky, vložil bych jako vklad tichého společníka)
smlouva o převzetí dluhu a souhlas věřitele, pak za dluhy bude odpovídat firma
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.