Re: DPPO - jaké zálohy mohu odečíst?
No s čertem si moc nezačínejte.... četla jste to?? Jak stáli ve vařícím oleji a Stalin si stěžoval Luciferovi - jak to, že já jsem v tom až po krk a Hitler jenom po kotníky. Lucifer se ohlédl a křičí: Hitlere, slez dolů! .... On už zase stojí Leninovi na hlavě!!!:-)))
Přesně tak, DanaS má pravdu. Na daň roku 2005 prostě započítáte jen zálohy zaplacené v r.2005. Na daň roku 2006 započítáte zálohy placené v r.2006.
---
Ale že jsou s tím zmatky, to uznávám. Zrovna včera jsem dvě hodiny vysvětlovala podnikateli, jak je možné, že teď v r.2006 počítáme daně za r.2005, přičemž zálohy započítávané na daňovou povinnost roku 2005 byly počítané podle daňové povinnosti za 2004 (15/6/05 + 15/9/05 + 15/12/05) a první záloha z 15/3/05 byla dokonce počítaná podle daňové povinnosti roku 2003.
Prostě ten rozptyl ČTYŘ let (2003-2006) pro jedny daně byl na něj nějak moc :-))))) Tak se Jano F. netrapte, já už si v tom březnovém blbinci nejsem jistá pomalu ani s tím, jaký je rok a jak se vlastně jmenuju :-))
Dano děkuji, že se mi nechechtáte. Ale tímhle si právě nejsem jistá, v §38a) se píše o zálohovém období od - do lhůty pro podání DP, není to kalendářní rok. Tedy nevím, já už si nejsem jistá ničím :-((( Dneska je 15., já nevím, jestli to ten klient zaplatí nebo ne a chtěla bych to konečně vytisknout, nebo to nedodělám do smrti. A ta už se blíží, mám takový pocit :-((( J.F.
Jano F., nemusíte děkovat, vždyť Vy tady tolika lidem pořád pomáháte a naprostá většina Vašich odpovědí je správných. Občas máte právo na omyl, nejste stroj - a ani ty nefungují vždycky správně :-)) Vždyť jsme na diskuzním fóru, abychom si porovnali různé názory. Daňový systém je složitý a nepřehledný a nikdo nemůže vědět všechno :-) Hlavně že se to tady včas ujasnilo a Vy to nakonec uděláte správně - a o to jde. Konec dobrý, všechno dobré :-)) Přeju Vám, Jano F., i všem ostatním pevné nervy a hodně sil!
Evo M. jsem vám i ostatním, co seriózně odpovídali moc vděčná, teprve dnes mi pořádně došlo, jakému nepříjemnému omylu jsem se na poslední chvíli díky vám vyhnula. A nebýt vás, tak se mi tady anonymové akorát vysmívali.
Už aby letos ten konec daní byl a ať to všichni zvládneme bez chyb :-)J.F.
Paní Jana F. si z nás dělá legraci. Zítra ráno až ....
(zjistí z výpisu nebo jí pan podnikatel předá důkaz návštěvy
dnešního dne na FÚ) tak započte i tuto zaplacenou zálohu
do zúčtování daňové povinnosti za r. 2005.
Paní Jitko, správně upozorňujete na skutečnost, že pokud by
čtvrtá záloha nebyla zaplacena dnešního dne (nebo dříve) a
paní Jana F zahrnula do zúčtování pouze tři zálohy a daň by
poplatník uhradil do 31.3. tr., pak by FÚ uplatnil penále od 15.3. do 31.3. Paní Evo M., pokud by tu zálohu za poplatníka uhradil pan president (v.s. popl.) pak by opravdu, ale opravdu penále nebylo.
Pro správné pochopení placení a zúčtování záloh na daň z příjmů je nezbytně nutné rozlišovat pojmy zdaňovací období a zálohové období.
Zálohové období je období od prvního dne následujícího po uplynutí posledního dne lhůty pro podání daňového přiznání za minulé zdaňovací období do posledního dne lhůty pro podání daňového přiznání v následujícím zdaňovacím období.
Příklad
Zdaňovací období = rok 2001
Zálohové období = období od 3. 4. 2002 do 31. 3. 2003
(31. 3. 2002 je neděle a pondělí 1. 4. 2002 je Velikonoční pondělí).
Toto zálohové období platí pro poplatníka (podnikatele), který podá přiznání k DPFO v řádném termínu, tj. do 2. 4. 2002. Nebude tedy využívat žádnou z možností pro prodloužení lhůty pro podání daňového přiznání.
je to sice s jiným datem ale to si převedete - od autorů Verlag Dasföfer
>>Pro správné pochopení placení a zúčtování záloh na
>>daň
>>z příjmů je nezbytně nutné rozlišovat pojmy zdaňovací
>>období a zálohové období.
>>Zálohové období je období od prvního dne
>>následujícího
>>po uplynutí posledního dne lhůty pro podání daňového
>>přiznání za minulé zdaňovací období do posledního dne
>>lhůty pro podání daňového přiznání v následujícím
>>zdaňovacím období.
>>
>>Příklad
>>
>>Zdaňovací období = rok 2001
>>
>>Zálohové období = období od 3. 4. 2002 do 31. 3. 2003
>>
>>
>>(31. 3. 2002 je neděle a pondělí 1. 4. 2002 je
>>Velikonoční pondělí).
>>
>>Toto zálohové období platí pro poplatníka
>>(podnikatele), který podá přiznání k DPFO v řádném
>>termínu, tj. do
>>2. 4. 2002. Nebude tedy využívat žádnou z možností
>>pro
>>prodloužení lhůty pro podání daňového přiznání.
>>
>>je to sice s jiným datem ale to si převedete - od
>>autorů Verlag Dasföfer ------- je to ale fofr!!
>>
>Pardon překlep- Verlag Dashöfer
Jojo je to s těmi zálohami trošku nepřehledné, zvlášť když do toho spadnete poprvé. Mě se stalo, že jsem tuším v r.2001 poprvé spadla do čtvrtletní záloh.daně a tak jsem ji platila v červnu 02, září 02 a prosinci 02. Za březen jsem si myslela, že když podávám DP před 15 březnem 03, tak už nebudu tu "pitomou" zálohu platit, vždyť mám nový výměr daně a nové zálohy.... ouha! Ještěže jsme měli přeplatek daně a tak po zjištění, že mi poslali z FÚ méně, než měli (dělala jsem bububu), mi bylo sděleno, že si strhli poslední zálohy za DP z r.01... (+podali komentář). No a tak jsem sklopila hlavu i uši a od té doby už vím jak na to...
ahoj
Já jsem taky tvrdila, že tam nepatří ,ale paní z FÚ se nedala přesvědčit, tak jsme platili aspoň menší dopaltek daně. To je ukázka, že tomu opravdu málokdo rozumí úplně správně. Natož když to mám vysvětlit klientovi.To potom potěš koště...Hodně síly.
Občas někdo jooo. V 38a/1 =
Po skončení zdaňovacího období nebo období, za něž je podáváno daňové přiznání, se zaplacené zálohy na daň, splatné v jeho průběhu, započítávají na úhradu skutečné výše daně. Ze záloh, u nichž došlo k prodlení s placením, se na úhradu skutečné výše daně započítají pouze zálohy zaplacené do lhůty pro podání daňového přiznání.
Průběh je jasně vysvětlen v 38a/4.
Proč hledáme problémy tam kde nejsou?
To je jako gynekolog, který hledá problémy tam,
kde normální pracující (i účetní) najde potěšení.
To je strašnééééééééééééééé:-((((
Myslím ten §38/a/4. To by sakra znamenalo, že teď vypočítám daň a 1.zálohu zaplatím do 15.března ?!?! A tu čtvrtou 15.prosince? Kdyby tam psali "zálohové období", bylo by mi to jasné, třetí měsíc zálohového období je červen, dvanáctý měsíc je "zálohového období" je březen dalšího roku. Ale píšou tam "zdaňovací období".
Není to jasné. Je to blbě formulované, nebo jsem blbec já, protože tomu vůbec nerozumím.
Milá Jano F.
Já jsem si takhle naběhla se zálohami vloni, myslela jsem, že březnová záloha se započítává do předchozího období a že mi tudíž vychází přeplatek /přecházela jsem na pololetní zálohy/. Do daň. přiznání jsem napsala, že ho chci použít na červnovou zálohu a v listopadu mi přišlo penále 6000. Vzteky bez sebe jsem letěla na FÚ a tam jsem se dozvěděla, jak to je správně. Úřednice mi sice kontrolovala DP 6.4. a kdyby mi zavolala nebo napsala, že to mám špatně vypočtené a chci použít neexistující přeplatek, tak bych to do června v pohodě stihla, ale ona si toho nevšimla /"...vždyť jsme jen lidi, že jo, ... " mi povídala/. Penále mi snížili na 2000 a mám poučení, že přeplatky mám chtít vždycky zpátky. A teď už vím nadosmrti, jak je to se zálohama.
Re: Pro Elén :-)
Děkuji, že jste to sem napsala. Jenom to dokazuje, že zálohy jsou opravdu složitější problém, než se na první pohled zdá, a ty posměšky za tuto otázku svědčí spíš o neznalosti dotyčných.
Také přiznávám, že za celou dlouhou dobu, co dělám tuto práci, jsem měla vlastně jediná dvě penále právě v souvislosti se zálohami (přechod pololetí-čtvrtletí a podobně). No, ještě jsem vlastně platila klientovi měsíc nemocenskou, protože vinou mojí opožděné informace vypadl z nemocenského pojištění, to jsou takové lahůdky :-( J.F.
>>>>A někdy naopak, když zaplatíte prosincovou zálohu v
>>>>lednu, únoru nebo březnu násl.roku, tak ta se počítá
>>>>na
>>>>daň.povinnost k 31.3., ach jo....
>>>************************
>>>To myslím že ne, prosincová záloha zaplacená do lhůty
>>>podání DP se počítá do toho předchozího roku. Je to v
>>>tom §38a). Ale máte pravdu, Vlaďko, je to síla, ty
>>>zálohy :-( J.F.
>>>************************
>>Já jsem taky tvrdila, že tam nepatří ,ale paní z FÚ
>>se
>>nedala přesvědčit, tak jsme platili aspoň menší
>>dopaltek daně. To je ukázka, že tomu opravdu málokdo
>>rozumí
>>úplně správně. Natož když to mám vysvětlit
>>klientovi.To potom potěš koště...Hodně síly.
>
>Občas někdo jooo. V 38a/1 =
>Po skončení zdaňovacího období nebo období, za něž je
>podáváno daňové přiznání, se zaplacené zálohy na daň,
>splatné v jeho průběhu, započítávají na úhradu
>skutečné výše daně. Ze záloh, u nichž došlo k prodlení s
>placením, se na úhradu skutečné výše daně započítají pouze
>zálohy zaplacené do lhůty pro podání daňového
>přiznání.
>
>Průběh je jasně vysvětlen v 38a/4.
>Proč hledáme problémy tam kde nejsou?
>To je jako gynekolog, který hledá problémy tam,
>kde normální pracující (i účetní) najde potěšení. Kretén.
Vážení,
již několikrát jsme byli upozorněni na skutečnost, že řada z Vás používá neslušné výrazy při komunikaci s kolegy. Proto vás žádáme, aby jste si dávali pozor, jak se vyjadřujete a nabízíme několik frází, které nahradí ty Vámi používané.
zkuste říci: „
zdá se, že jsi výjimka z přísloví „ ve zdravém těle zdravý duch“
místo: „ ty to máš v tý palici úplně vypatlaný“
event.
zkuste říci:
„ kolegyně se pravděpodobně dopustila drobné chybičky „
místo: „ ta kráva pitomá to už zase zkurvila“
Uvidíte, že se to nakonec bude líbit nejen Vám, ale i Vašim kolegům.
>>>>>>A někdy naopak, když zaplatíte prosincovou zálohu v
>>>>>>lednu, únoru nebo březnu násl.roku, tak ta se počítá
>>>>>>na
>>>>>>daň.povinnost k 31.3., ach jo....
>>>>>************************
>>>>>To myslím že ne, prosincová záloha zaplacená do lhůty
>>>>>podání DP se počítá do toho předchozího roku. Je to v
>>>>>tom §38a). Ale máte pravdu, Vlaďko, je to síla, ty
>>>>>zálohy :-( J.F.
>>>>>************************
>>>>Já jsem taky tvrdila, že tam nepatří ,ale paní z FÚ
>>>>se
>>>>nedala přesvědčit, tak jsme platili aspoň menší
>>>>dopaltek daně. To je ukázka, že tomu opravdu málokdo
>>>>rozumí
>>>>úplně správně. Natož když to mám vysvětlit
>>>>klientovi.To potom potěš koště...Hodně síly.
>>>
>>>Občas někdo jooo. V 38a/1 =
>>>Po skončení zdaňovacího období nebo období, za něž je
>>>podáváno daňové přiznání, se zaplacené zálohy na daň,
>>>splatné v jeho průběhu, započítávají na úhradu
>>>skutečné výše daně. Ze záloh, u nichž došlo k
>>>prodlení
>>>s
>>>placením, se na úhradu skutečné výše daně započítají
>>>pouze
>>>zálohy zaplacené do lhůty pro podání daňového
>>>přiznání.
>>>
>>>Průběh je jasně vysvětlen v 38a/4.
>>>Proč hledáme problémy tam kde nejsou?
>>>To je jako gynekolog, který hledá problémy tam,
>>>kde normální pracující (i účetní) najde potěšení.
>>>Kretén.
>
>Vážení,
>již několikrát jsme byli upozorněni na skutečnost, že
>řada z Vás používá neslušné výrazy při komunikaci s
>kolegy. Proto vás žádáme, aby jste si dávali pozor, jak
>se vyjadřujete a nabízíme několik frází, které nahradí
>ty Vámi používané.
>
>zkuste říci: „
>zdá se, že jsi výjimka z přísloví „ ve zdravém těle
>zdravý duch“
>místo: „ ty to máš v tý palici úplně vypatlaný“
>event.
>zkuste říci:
>„ kolegyně se pravděpodobně dopustila drobné chybičky
>„
>místo: „ ta kráva pitomá to už zase zkurvila“
>Uvidíte, že se to nakonec bude líbit nejen Vám, ale i
>Vašim kolegům.
>
>Jak pěkné výrazy dovedou používat mravokárci!!:-((((
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.