Vlákno názorů k dotazu HYpotéka-Spěchá od bdm - Re: HYpotéka-Spěchá *** Bude důležité, zda jde o opravy...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 3. 2006 16:41

bdm (neregistrovaný)

Re: HYpotéka-Spěchá
    *** Bude důležité, zda jde o opravy nebo TZ. Opravy by šly do nákladů. Závazek (za opravu) vlastně bude zaplacen v momentě, kdy ho banka proplatí - ten systém u DE je vcelku na Vás. Splátky hypotéky samozřejmě nedaňově. Úroky taky nedaňově. U DPH, pokud jde o plnění (opravy bytu), které pak bude osvobozené, pak nárok na odpočet není ***

• 17. 3. 2006 7:14

Gabriela (neregistrovaný)

Děkuji "bdm" za Vaši radu. Mohu mít ještě další dotazy?
    FO dostala hypotéku na zvláštní účet v bance, který ale on sám nemá k dispozici. 1) Mám příjem celé hypotéky,vlastně její fiktivní příjem dát do pen.deníku , nebo mám ji zaevidovat, kde?
    FO dostala hypotéku na opravu bytů, ale může z ní opravit i celý dům (má ho v OM) a rovněž může postavit nové oplocení domu (do teď dům oplocení neměl). 2) Z nového oplocení, zateplení domu, opravy sklepů (nebudou sloužit k bytům) může si uplatinit DPH? Anebo jen částečně, protože v domě bydlí on sám, již pronajímá nebyt.prostory (příjem z pronájmu osvoboz.od DPH), má tam vlastní firmu - tiskárna, a nyní v něm budou další dva byty.
    Děkuji moc za radu.

• 17. 3. 2006 9:45

bdm (neregistrovaný)

*** Bod 1) je opravdu jen na Vás, jak si to uděláte. Najděte si způsob, aby jste dodržela to, co požaduje DE a aby to bylo přehledné pro Vás. Co se mě týká, tak než nějaké fiktívní příjmy do peněžního deníku, tak raději kolonku na nějaké další daňové výdaje - ale je to opravdu na Vás. U 2) to budete muset rozlišovat, jaká přijatá plnění k čemu budou sloužit. Pokud budet vědět, že je to k osvobozeným, nemůžete si DPH nárokovat, pokud třeba k té tiskárně, pak ano, pokud pro obojí budete muset krátit (zahrnovat) do koeficientu.***

• 17. 3. 2006 10:39

Gabriela (neregistrovaný)

Vážená-ý "bdm" díky moc za pomoc. Gabriela

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).