Re: pro paní Jiřku-potvrzení na soc.při
Zálohy bude platit celý rok 2006, i když by se včas nahlásil do 8 dnů ,že bude v zam.poměru. Vy mu vyplňujete za r.2005 příjem za dva měsíce (11 a 12) v prac.poměru, kde s velkou pravděpodobností nedosahuje dvanáctinásobku min.mzdy .
Že má podnikání jako vedl.činnost se projeví až za r.2006 a zálohy nebude muset platit v r.2007.
Dobrý dení paní Jiřinko:))
Nějak tak jsem si to myslela, ale myslím, že ani z roku 2004 nebude platit, v zam.poměru byl od 08-12 2004 a vydělal 85148.Živnost měl až od 11/2005. Za rok 2005 v zam.poměru má 158600. On mi to tady líčil, že je to jako trest? Ze se nepřihlásil.. Díky moc za rady a opravdu nevím jak ještě víc poděkovat za tyhle stránky.
Děkuji
Áha, tak od 8-12. Tak to bude tím, že nedal při podání Přehledu potvrzení o výši příjmu v zaměstnání,ne ? To mají jako podmínku, že to musí být předloženo současně.Takže pak trvají na záloze,jakoby nic nedal( i když má víc než dvanáctinásobek).
Ono je to trošku jinak
Moje známá teď byla taky na sociálce a tam ji řekli, že i když začnete podnikat na vedlejší činnost v průběhu roku, tak se musíte na sociálku nahlásit (dříve se nemuselo) do osmi dnů. Pokud tak neučiníte, tak vám předepíšou zálohy v minimální výši a i když za ten rok nic neplatíte (jste ve ztrátě) a máte spleněný ten llimit cca 86000, tak je jim to stejně jedno, naúčtují vám penále a berou to jako trest za to, že jste se nenahlásili. Prý to platí od roku 2005. Vyměřili penále za pět měsíců cca 1000 Kč. Dobrý, co?!
My se taky nenahlásili, takže asi taky budeme muset platit penále, už se těším.
Kamila
Re: Ono je to trošku jinak
--
I Vám děkuji, Kamilo:))) ale nepotěšilaaaaa jste mě:)))) ale já Vás potěším:)) venku je jarooooooo:))))
No, můj kolega bude docela naštvanej... ale na CHUDÝ LID, patří přísnost:))) přiznal příjem ke zdanění 4500:)) hihihih:))
z vedlejší činnosti:))) no, to se mu tedy vyplatilo...
..no k smíchu mu nebude...
Re: Ono je to trošku jinak
Já bych se přidal. Moje sestra OSVČ nejdříve hlavní činnost. Všechno bylo v pořádku. Od ledna do června 2005 - vedlejší činnost. Nahlásila změnu a osvobodili ji od placení záloh. Od července opět jenom hlavní činnost. Opět to nahlásila a začala platit min. zálohy. Teď podala přehled na OSSZ a oni ji to přepočítali za celý rok 2005 jako na hlavní činnost a musí doplatit přes 5000 Kč. Prý nesplnila podmínku 12 násobku min. mzdy z HPP. Jak tu podmínku ale mohla splnit, když v HPP byla pouze 6 měsíců? Mzdu měla vyšší než minimální a kdyby byla v HPP celý rok tak by tu podmínku splnila. A ještě dodatek, sestra opět nastoupila do HPP od 1.února 2006. Opět to nahlásila a na to ji sdělili, že musí celý rok 2006 platit zálohy, které ji vyšly v přehledu za r. 2005.
Když se nad tím zamyslím tak v tom nevidím logiku. Proč se pořád přehlašovat z vedlejší na hlavní a naopak ? Když OSSZ si to udělá podle svého a zpětně. Další příspěvky bych přivítal. Jinak přeji hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.