Zápočty v daňové evidenci (u plátce)
Uvažujete naprosto správně. Obecně: na zápočty bylo dle mého názoru mnohem lepší dřívější jednoduché účetnictví, kdy se podle starších pravidel účtovaly i tzv. nepeněžní operace do deníku, např. interními doklady. Účtovalo se to podobně jako výpis z účtu s tím rozdílem, že součet plusů a minusů takto zaúčtovaných musí být vždy nula (jako byste měla na bank.výpisu nulu před zaúčtováním a po něm taky). U větších firem vedoucích DE to tak dělám dodnes, je to tak přehledné, zvlášť když je těch zápočtů víc. Tento starší způsob je tolerován i berňáky, vyšel na to kdysi i článek ve Fin.zpravodaji. Jinak dle moderních pravidel pro DE byste ten rozdíl měla vypořádávat až v přiznání (což ale podle mého názoru lze jen při malém počtu takovýchto zápisů).
PS: Kolegové a kolegyně, nekamenujte mě prosím za používání slov účtování atd. v této souvislosti, však víte, jak to myslím. Mně se dřívější JÚ zdálo vhodnější pro složitější případy a větší firmy... současná DE je někdy až příliš stručná. Je to můj názor a nemusíte s ním souhlasit ;-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.