Re: sídlo firmy
Nejsem si jistá jak u s.r.o., mám zkušenosti pouze s OSVČ, kde si dávají poměrnou část do nákladů. Podle mě ale můžete jako FO pronajímat část prostor s.r.o.. Pak byste musela jako FO v přiznání uvádět jako příjmy z pronájmu. To už se pro Vás asi nevyplatí. Nevím, zkusme jestli neporadí někdo jiný ;-)
Nicméně co se týče původní otázky. S umístěním sídla do bytu problém nevidím. Při zápisu do OR budou chtít výpis z katastru a souhlas vlastníka (tedy Vás) s umístěním sídla společnosti a OR pak posoudí zda je to slučitelné, ale podle mě by neměl být problém. Vždy si můžete na OR zavolat...
No, ale když to vezmu do důsledků /ne, že by to tak lidi dělali/, potom by za poměrnou část bytu měl i platit daň z nemovitosti pro podnikatele /je cca 10x vyšší/, podnikatelskou sazbu za elektřinu, vodu atd. Taktéž častější revize všeho možného. Já bych z těchto důvodů náklady na provoz neuplaťňovala, jen náklady na zařízení kanceláře /nábytek, koberec/.
Nevím kdo tu jak co slučoval, ale základem úvahy je, že firma, ať už OSVČ nebo s.r.o. nesídlí v bytových prostorech! Pokud sídlí, je to uvedeno pouze jako jediné sídlo v případě OSVČ, což je sídlo jejího trvalého pobytu. V případě uplatňování jakýchkoli nákladů na prostory včetně služeb, musí být tyto prostory vyjmuty z bytového fondu a z toho pramení i jiné placení nejen prostor, ale i služeb s tímto spojených. Dokonce i rozhlas a televize má jiné poplatky :)))Takže prostory bych vynechala poněvadž se to fakt nevyplácí. Samozřejmě koberec, stůl a ostatní věci sloužící k podnikání suveréně do nákladů zahrnu, protože kdybych nepodnikala, tak bych je nepotřebovala :)))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.