Re: DPP a VRACENI DANE u STUDENTA
Nejprve se musím omluvit, spletla jsem daňová pásma, není to 12% do 9100, ale do 10100, pak 19% do 20200, pak 25% atd.(podle toho si vypočítáte daně). Ale jinak platí co jsem psala. Takže musí to být v každém měsíci dělat hrubého tolik, aby to bylo do 10100 Kč. Tyto se daní 12%. Prostě se daní ta hrubá odměna, kterou Vám zrovna do toho měsíce zaúčtují. S tím vracením je to tak, že každý člověk (kromě starobních důchodců) má nárok na slevu 600 Kč z daně jak jsem psala. Těch 600 Kč je měsíčně, takže za rok je to sleva 12x600=7200. Těchto 7200 si můžete pak po skončení roku uplatnit, i když jste nepracoval celý rok. Navíc můžete uplatnit tu studentskou slevu z daně 200 Kč i za ty měsíce, ve kterých jste neměl žádný výdělek a přitom jste byl studentem. Tzn. že např. budete pracovat 6 měsíců a budou vám sráženy daně. Po skončení roku pak buď zaměstnavatele požádáte o zúčtování (daně Vám vrátí on) nebo ho požádáte o potvrzení o zdanitelných příjmech a podáte přiznání sám (přeplatek daní vrací FÚ). Takže z celoročního součtu hrubých mezd vypočítáte daň (musíte pracovat v ročním měřítku, takže tady bude 12% z částky do 121200, tzn. 12x10100). Pak z vypočítané daně odečtete celých 7200 Kč a navíc 200 za každý měsíc v tom roce, kdy jste byl studentem. Odečítat daně lze jen do nuly, např. roční daň Vám vyjde 6000, máte sice roční slevu 7200, ale daň jen 6000, takže výsledná daň bude 0, přeplatek daně bude 6000, ten Vám bude vrácen (to co by bylo pod nulou, tzn. těch 1200, Vám nikdo nedá). Takže se může stát, že všechny daňové zálohy, které Vám byly v určitých měsících sraženy, Vám zase pak budou vráceny. Nebo bude vrácena jen část, to záleží na celkové výši výdělku a uplatňovaných slevách.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.