Re: Sklad za 10% ceny ještě 1x - různý n
*** Správce daně zřejmě netuší, jak ZDP definuje škodu. A i kdyby nakrásně došel k tomu, že je to škoda (což vylučuji), zřejmě zase netuší, že škoda není zdanitelným plněním. A pokud by Vám chtěl vyloučit nárok na odpočet při nákupu, tak zřejmě zase netuší, že nárok na odpočet máte, když přijatá plnění použijete ke své ekonomické činnosti ***
------------------------------------------------------------------------------------------
Správce daně mi právě tvrdí, že to škoda je. Já už právě nevím co a jak, kontrolují právě jiné s.r.o. kde v roce 2004 bylo na skladě manko (krádež zaměstnancem) Na zaměstnaci škoda vymáhána nebyla. Nyní je kontrola FÚ a z tohoto rozdílu doměřují DPH, protože nemáme protokol od policie. Na základě toho jsem se začla ptát, jak to bude tedy v tom druhém případě z pohledu DPH, protože DPH odvedeno bylo pouze z těch 8000. Nyní mám tedy strach podat přiznání, kde bude stav zásob ponížen o 80 000 a prodej jen za 8 000. Nyní si připadám jak v začarovaném kruhu, správce daně tvrdí DPH musí být odvedeno a daň poradce se k tomu začíná stavět, že momentálně nemá čas cokoliv řešit.
*** Škodu definuje §25/2 (musí jít o vyřazení, manko, úbytky, atd,.) - zaprášená věc zkrátka není škodou jak ji definuje ZDP - přečtěte. Ve Vámi uvedeném případě (krádež) to škoda je - majetek je fuč a škody, pokud není doložení Policie, jsou nákladem jen do výše náhrad. To je ale jiný případ. I kdyby ale došlo ke škodě, jak ji definuje ZDP, pak ale tato není zdanitelným plněním - ze škod se DPH neodvádí. A z nárokovaného DPH Vám to nikdo nemůže vyhodit, protože Vám zboží posloužilo k dalšímu prodeji. Nevím, jak víc Vám ještě - když tak se ještě ptejte. Nebo si počkejte na názory další ***
-------------------------------------------------------------------------------------
1) Dobře,pokud tedy dobře chápu u té krádeže by nám DPH doměřovali neoprávněně, čím se ovšem máme proti tomu bránit, když oni tvrdí, že DPH musíme doplatit.
2) Jedná se kancelářký nábytek a doplňky - ono jsou tu všechny faktory proč se pordalo za tak nízkou cenu, něco bylo přesouváním poškozeno, něco neprodejné, špinavé, zastaralé. Nevím ovšem jak budu vyčíslovat ke které věci co patří. Problém v proúčtování nedaňově nevidím, stále ovšem nemám jasno jak s tím DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.