Re: předčasné ukončení leasingu - OSVČ
Moc se omlouvám, ale tomu moc nerozumím. Mohla by jste mi to pomoci rozlousknout? Pro shrnutí: 13.12.2004 uzavřena leasingová smlouva na dobu 36 měsíců. Zaplacená akontace 185.400,- + první splátka 7.134,-. Pak byly pravidelně placeny leden-březen 2005 splátky 7.134,-. 21.3.2005 byla předčasně ukončena leas.smlouva s prodejní cenou 119.700,-. Proveden přepis vozu a ještě ten den prodán za 200.000,-. A teď už opravdu nevím co s tím. 200.000,- příjem, to je jasné, ale co si smím dát oproti tomu jako výdaj??? Moc moc prosím za radu.
*** Potřebujete znát zůstatkovou cenu u pronajímate - leasingovky. Porovnáním s těmi 119 700 zjistíte, zda došlo k porušení podmínek. Pokud došlo, nájemné za předchozí roky bylo v nákladech neoprávněně a musíte o ně zvýšit základ daně v DP (to za předpokladu, že se jedná o FO. PO musí podávat dodatečné DP). Zároveň o toto neuznané zvýšíte těch 119 700. Předchozí nájemné se tak stalo zálohou na kupní cenu. Raději s těmi papíry za někým zajděte. Tohle se na dálku špatně řeší ***
Děkuji i tak moc za rady. Jestli tedy ještě můžu tak se zeptám. Pokud o uplatněné nájemné za rok 2004 letos v přiiznání zvýším daňový základ pak je pro mne kupní cena vozu = akontace+4 splátky+doplatek za vůz-119 700,-. A prodej je 200.000,- tak oproti tomu mám tedy celou vstupní cenu vozu jako náklad. Nebo i to je špatně chápáno? Jsem fakt už mimo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.