Re: nemoc účetní-jak řešíte?
Mohou doběhnout platby pozdější (hlavně, aby z faktur bylo znát, kterého období se to týká) Ale tohle spíš sledují kontroly dodržování léčeb. režimu, aby se nečerpala nemocenská a poplatník neměl za tu dobu příjmy. A to není Váš případ, takže se nic nenděje
a stoji vam to za to?
Jen tak uvazuji, jestli vam to za to stoji (urcite stravite nejaky cas obehavanim uradu..)..
Tedy jestli uvazuji spravne:
pripadny MZD se vam bude kratit na zaklade neschopenky,
minimalni ZP budete stejne platit,
SP ? nevim - tu asi nemusite...
Nebo se pujdete prihlasit na UP?
Trochu mi to objasnete, prosim, ja se obcas v tom pojisteni tak zamotam, ze ani nevim, jak se jmenuju ;-)
Re: a stoji vam to za to?
>Jen tak uvazuji, jestli vam to za to stoji (urcite
>stravite nejaky cas obehavanim uradu..)..
>Tedy jestli uvazuji spravne:
>pripadny MZD se vam bude kratit na zaklade
>neschopenky,
To není jisté, musí být zřejmě nahlášené přerušení.
>minimalni ZP budete stejne platit,
>SP ? nevim - tu asi nemusite...
ZP ano, ale nižší, SP musím, když nemám nemocenskou.
>
>Nebo se pujdete prihlasit na UP?
>
>Trochu mi to objasnete, prosim, ja se obcas v tom
>pojisteni tak zamotam, ze ani nevim, jak se jmenuju ;-)
diky, ale k tomu kraceni MZD - ja bych rekla, ze staci neschopenka a zadne prijmy/vydaje (v prislusnem § je uvedeno ...počtu kalendářních měsíců, v jejichž průběhu poplatník provozoval činnost podle ... no a v dobe nemoci ani cinnost provozovat nemuzete - pokud nemate zamestnance)
Osobní zkušenost- byla jsem na operaci- v PN od 11/04 do 2/05. Pobírala jsem nemocenskou, SP neplatila, ZP také ne, ale musela jsem dát kopii neschopenky a potom ještě potvrzení sociálky, že jsem pobírala dávky nemocenského pojištění. Pracovala jsem, jak to šlo, jinak by klienti utekli jinam, ale nefakturovala práci, teprve po skončení kontrolky. Takže můj názor, když práci uděláte po nemoci,příjmy budou stejné, jako když byste byla zdravá,takže bych platila pojištění a nepřerušovala nic- zbytečné papírování a obíhání úřadů.
Re: pro J.K.
U nás se nahlašuje přerušení živnost. odboru - lze písemně na jejich formuláři. Oni Vám pak písemně potvrdí přerušení a dají ho na vědomí fin. úřadu. Na SP se můžete odhlásit písemně - formuláře jsou ke stažení na stránkách MPSV. Zdravotní pojišťovna totéž - tam se jim přeregistrujete buď na osobu v evidenci ÚP nebo na osobu bez vlastních příjmů.
Re: pro J.K.
Já jsem přerušovala opravdu jedním dopisem na 4 adresy. Do dopisu jsem uvedla: Jméno a příjmení, adresu trvalého bydliště, IČ, DIČ, tel., předmět podnikání - to co je na ŽL a čj. z ŽL a dobu na kterou přerušuji živnost. Dostala jsem vyrozumnění od živnost.úřadu a bylo to. Napište mi e-mail, pošlu Vám vzor toho dopisu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.