Re: oprávky ke stavbám - nevíme,nevíme,.
Pokud jsou zůstatky kladné na konci 081 str. Dal a 021 str. MD je všechno v pořádku. Po zaúčtování daně musíte provést uzavření knih tím, že zůstatky zaúčtujete na tyto účty na opačné straně než je máte a k 1.1.2006 je zase otevřete tak, že účtujete na D081 a MD021. Akorát nevím, jaké účetnictví vedete, protože Vámi uváděný účet 961 v podnikatelském účetnictví neznám. Uzavírání a otevírání knih u podnikatelů se děje prostřednictvím účtů třídy 7
mám zvláštní podvojné účetnictví pro tělovýchovnou jednotu.
a ještě bych potřebovala vědět:
na konci r.2004účet 389 je částka 24000tis.(je to faktura, která byla vystavena r.2005, ale je u ní ještě DPH). Když nejsme plátci DPH, jak si s tímhle mám pohrát? Moc děkuji.
účet 389 je dohadná položka, tzn. že nevíte přesně částku. V roce 2005 po dojití faktury budete účtovat částku 24000 na MD 389, rozdíl dáte do nákladů (nedaňových) a vše proti účtu D321
Pozn.: náš finanční úřad, pokud dohadná položka určena jen o něco méně než skutečná výše, tak nám ten rozdíl daňově uznává. U vyššího rozdílu to musíme z daňových nákladů vyloučit. Příště si u dohadných položek dávejte pozor, zda Vám cenu sdělili s DPH nebo bez DPH.
Ono to závisí na okolnostech :-)), tj. na tom, v jakých řádech se pohybujete celkově. U nás to je tak do tisícovky. U Vás bych si takhle dovolila účtovat zřejmě tak do stokoruny. Těch Vašich 4560 bych rozhodně dala nedaňově.
Ještě malá rada. Když si zaúčtujete dohadnou položku do starého roku a ještě v době zpracování přiznání Vám příjde faktura a vidíte na ni jinou částku, je dobré buď ještě upravit staré účtování a tím základ daně anebo když už nechcete otvírat starý rok, tak to přímo zohlednit plusem nebo mínusem v daňovém přiznání na řádcích, kde je že se základ upraví o částky, které nejsou zahrnuty v hospodářském výsledku.
To by mě docela zajímalo, jak to finanční úřad zdůvodňuje, proto přece tvořím dohadnou položku, že nevím. Já rozdíly účtuji daňově a ještě mi to nenapadli, asi bych se dost hádala. Ale musí ta dohadná položka být nějak rozumně vypočtená - odečet měřidla, smlouva nebo něco jiného věrohodného.
FÚ Vám tady nemá co zdůvodňovat. §23 příjmovky je dost výmluvný a náš FÚ se ho drží:
"1) Základem daně je rozdíl, o který příjmy, s výjimkou příjmů, které nejsou předmětem daně, a příjmů osvobozených od daně, převyšují výdaje (náklady), a to při respektování jejich věcné a časové souvislosti v daném zdaňovacím období, upravený podle následujících odstavců."
Hovoří se zde o časové souvislosti nákladů. Tzn. když se náklad týká roku 2004, tak patří do základu daně roku 2004 nikoli 2005.
Jedinou vyjímkou můžou být opakující se náklady do určité hodnoty, kterou jste si stanovila v interní směrnici. Např. předplatné časopisů do výše 2000 Kč nebudete každý rok časově rozlišovat, protože se to každým rokem opakuje. Pokud jste si špatně stanovila dohadnou položku, je to Váš problém, nikoli problém FÚ.
Dovolím si nesouhlasit, pokud dopředu vím částku, mám použít jiné účty časového rozlišení a ne dohadné položky. Ty jsou právě od toho, když vím, že budu muset něco zaplatit, ale nevím kolik. A to, že třeba plynárny v červenci tvrdí, že stav plynoměru k 31.12. byl jiný než podle mého odečtu (oni se k němu dopracují výpočtem), nemůže znamenat, že ten rozdíl nebude daňově zajímavý náklad.
Já si taky dovolím nesouhlasit.
1. Jestli na účet 389 účtujete zrovna dohadnou položku a na účty 381 atd. časové rozlišení je vcelku Váš problém. Dnes máte stanovenou směrnou osnovu, která hovoří jen o skupině účtů 38. Pokud si zřídíte účet jen 381 a tam účtovat veškeré ČR, je jen na Vás.
2. Znění zákona o časové souvislosti je jasné, bez ohledu na to, kam to naúčtujete.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.