Re: Srážka s blbcem aneb povinné RAZÍTKO
Evo netrap se, je spousta věcí, které se nám zdají vůči institucím stupidní a je fakt, že všechno všecičko je jen o lidech a jejich subjektivních názorech. Vždycky mě to taky dost vezme a po vnitřním boji, který s nimi dnes už jen imaginárně svedu, si řeknu, že mi stejně nic jiného nezbývá, než se tomuto systému přizpůsobit a neřešit, co zřejmě řešení nemá. Nejhorší je ale to, že člověk si vždycky přitom vzpomene na to, že ti úředníci od nás očekávají, že my budeme poslouchat je a ne naopak!
Kamarádka mi teď přes ICQ radí, ať si nechám udělat razítko s úředním šimlem a v případě potřeby ho použiju namísto chybějícího :-)) Já jsem uvažovala o razítku s velkou tlustou krávou :-)) Ono v tom zákoně totiž není, jak má to razítko vypadat :-))
... to zase bude dobrý, jen se potřebuju uklidnit, dost mě to naštvalo. Taková blbost a buzerace! Minulý týden skončila daňová sezona, od pondělka u jednoho klienta začala velká kontrola na daň z příjmů, mám už toho až po krk, melu z posledního a do toho tahle kontrola na sociálce :-(((
Všechno je o lidech.
Já jsem šla na kontrolu s tím, že jsem si neudělala kopii jednoho ELDP zaměstnankyně, která odešla v polovině roku. Požádala jsem paní z kontrolního, jestli by mi okopírovala originál a ukázalo se, že tam není, protože jsem ho prostě vůbec neudělala. Nejen, že mi nevynadala, ale s naprostou samozřejmostí ho sama napsala, vytiskla a dala mi ho podepsat (a orazítkovat!).
Na druhou stranu, když jsem letos nesla přihlášku vytištěnou v programu STEREO, paní to omrkla a řekla, že mám špatný tiskopis. Bránila jsem se, ale bylo mi řečeno, že nemá jejich LOGO. Tak jsem si vzala ten jejich s logem a doma to naťukala na stroji.
Podobný problém jsem zde řešil cca před třemi roky.
Taktéž OSSZ a stejný názor. Začal jsem používat razítko
POŠTOVNÉ PAUŠALOVÁNO a byl pokoj (s tou důrou),
přihlášky a odhlášky byla ihned v pořádku..
Některé úřednice se na mě usmívají dosud a to je hned
jiná práce. A na ELDP razítko nemám (FO) a nikdo nic.
Můj velký vzor byl majitel firmy SOUDOT (SOUdruhDOstálTovárník)
který měl razítko s drobounkým textem:
Toto razítko
se dává tam,
kde má být razítko.
Co pobavil, já se tady chechtám nahlas jak blázen :-)))))))))))))
Schválně jsem se dívala do toho zákona, nějak se mi to pořád nechce chápat jako výslovné stanovení povinnosti MÍT razítko. Proti razítku krávy nic nemám, děti mají tiskátka i s jinými zvířátky, pohádkovými postavičkami apod. Ale to slovo SVÝM v zákoně už je zavazující, takže aby bylo zřejmé, že kráva nebo čarodějnice je NAŠÍM razítkem - to opravdu nevím, jak udělat.
Šokovalo mně, že srazit s blbcem se může i profesionál na úrovni Evy M., která je navíc, jak všichni tady víme, velmi kultivovaná a nekonfliktní... Co když tam přijde třeba....no raději nejmenuji :-)))) J.F.
Milá Jano F., díky za milá slovíčka. Profesionál nejsem - ve mzdách tedy určitě ne, ty dělám jen okrajově. Srazit s blbcem se může kdokoliv.... třeba i virtuálně, však o tom víte své ;-)
A myslím, že ta paní ze sociálky o našem dnešním setkání vypráví dost nespisovnými slovy a určitě na mě nevzpomíná jako na nekonfliktní a kultivovanou osobu :-))
PS: Co tak k tomu razítku s krávou/čarodějnicí nechat udělat text "Toto je naše razítko!" :-)
Já si snad to razítko nechám vyrobit pro podobné případy... a dám si ho do daňových výdajů a ještě si z té čarodějnice odečtu DPH
:-)))
Tak jsem se tady u té diskuze zasmála :-)
Já bych argumentovala tím, že zákon nestanovuje mít nějaké SVÉ razítko. §38 mluví o tom, že má organizace evidenčák opatřit podpisem pověřené zaměstnance nebo oprávněného zástupce a opatřit SVÝM razítkem. Jestliže nemám SVÉ razítko a zákon mi ani neukládá ho mít, tak to prostě SVÝM razítkem neopatřím a ani nemohu, protože ho nemám. A nemám ho proto, že mi to zákon neukládá. Kdyby mi to zákon uložil, pak SVOJE razítko mít musím, tedy by existovalo a proto bych evidenčák musela opatřit SVÝM razítkem. Ale když to SVOJE razítko nemám a cizí tam dát nemůžu, tak tam nebude žádné... a na závěr bych zazpívala "pes jitrničku sežral".
Paní Jiřko, na Vaše vyjádření jsem čekala, vy jste mzdová profesionálka. Jsem ráda, že máte tento "benevolentní" názor ;-) nicméně ta paní, co jsem se s ní dnes střetla, by nesouhlasila ani s Vámi. Podle ní z toho zákona jasně vyplývá, že prostě razítko mít musíte, teda že ho musí mít ta organizace. Achjo.
PS: S tím zpěvem je to dobrý nápad - mám hudební hluch a zpívám strašně (ač velmi ráda). Kdybych na SSZ začala zpívat, možná by se kontrola významně urychlila :-)))))
Už to vidím - baba chce razítko, Vy začínáte zpívat, ona stále trvá na razítku, Vy zesilujete, stále trvá na razítku, ale už ji není slyšet, pak drapne evidenčáky i bez razítka, prchá chodbou a Vy jste jí s pejskem a jitrničkou v patách... krása :-)))
Opravdu nemusí být!!! Pokyny k ELDP :-))
Nedalo mi to a hledala jsem, až jsem našla. Přímo na stránkách CSSZ je info k ELDP tady http://www.cssz.cz/tiskopisy/ELDP_2004/evidencni_listy_2004.asp a tam jsou ke stažení Všeobecné zásady pro vyplňování ELDP
http://www.cssz.cz/tiskopisy/duchodove/89_381_2.doc
Na stránce 15 se píše - cituji raději celý odstavec:
"”Podpis a razítko organizace”:podepisuje pověřený pracovník organizace. V případě, že organizace nevlastní razítko, ověří údaje čitelným podpisem statutární zástupce organizace. Zpracovává-li účetnictví firmy jiná organizace, údaje ELDP ověřuje svým razítkem a podpisem zástupce této organizace. Pokud je v možnostech organizace, je žádoucí použít razítko jiné barvy než červené."
Tak si to vytisknu a zítra to tam té důležité úřednici ukážu!!!
Takže - razítko 1) nemusí být 2) pokud je, mohlo by být třeba i červené, oranžové, žluté, jakékoliv :-)))
Tak a hned mám lepší náladu :-)))))
Re: Opravdu nemusí být!!! Pokyny k ELDP
>Nedalo mi to a hledala jsem, až jsem našla. Přímo na
>stránkách CSSZ je info k ELDP tady
>http://www.cssz.cz/tiskopisy/ELDP_2004/evidencni_listy_2004.asp a tam jsou
>ke stažení Všeobecné zásady pro vyplňování ELDP
>http://www.cssz.cz/tiskopisy/duchodove/89_381_2.doc
>Na stránce 15 se píše - cituji raději celý odstavec:
>
>"”Podpis a razítko organizace”:podepisuje pověřený
>pracovník organizace. V případě, že organizace nevlastní
>razítko, ověří údaje čitelným podpisem statutární
>zástupce organizace. Zpracovává-li účetnictví firmy jiná
>organizace, údaje ELDP ověřuje svým razítkem a podpisem
>zástupce této organizace. Pokud je v možnostech
>organizace, je žádoucí použít razítko jiné barvy než
>červené."
>
>Tak si to vytisknu a zítra to tam té důležité úřednici
>ukážu!!!
>Takže - razítko 1) nemusí být 2) pokud je, mohlo by
>být třeba i červené, oranžové, žluté, jakékoliv :-)))
>Tak a hned mám lepší náladu :-)))))
>
Výborně, Evo M. :-) To je taky naše chyba, že jsme si to nepřečetli dřív. Jak je vidět, i srážka s blbcem je k něčemu dobrá :-) A jelikož tu není Blanka - bdm - napíšu za ní vhodný citát:
*** Žulová skála (zde srážka s blbcem :-)), která je překážkou na cestě slabého, je stupněm na cestě silného.***J.F.
>
Re: Opravdu nemusí být!!! Pokyny k ELDP
Jojo, jak je vidět, když mě někdo pořádně nas*** /pardon/, samozřejmě naštve :-)))) tak to má nečekané důsledky - přinutí mě to ke studiu zákonů a pokynů :-)))
A jak je vidět, tak kdybych na ty blbé ELDP dala razítko naší účetní firmy, která to účetnictví i mzdy zpracovává, tak by to taky bylo OK. Už to mám pro to paní vytištěné a ten příslušný text mám dokonce obtažený žlutě :-)))
DOBOJOVÁNO!!!
Tááák, už jsem zpátky ze sociálky a jdu Vám podat zprávu, jak jsem slíbila.
Ráno jsem pro klid své duše telefonovala na infolinku SSZ a postupně jsem se propracovala až na ČSSZ do metodického oddělení. Tam mi říkali, že razítko se obvykle dává a že jsou radši, když na ELDP je, ale že skutečně neexistuje žádný paragraf, který by firmu nutil, aby razítko měla. Takže pokud firma razítko nemá - nepoužívá - mít nechce, tak na ELDP i kdekoliv jinde stačí podpis statutárního zástupce a je to v pořádku.
Výslovně jsem se ptala i na to, jestli k tomu podpisu musíme znovu vypisovat jméno firmy, když je o 3 cm nad tím v jiné rubrice, tak prý nemusíme, že prý je to jasné. Přitom paní Důležitá (dále PD) mě včera při kontrole nutila psát k podpisu nejen jméno firmy - to jsem napsala, ale i adresu, to už jsem odmítla... jej, to bylo řečí!!!
Dnes v poledne jsem vyrazila na domluvenou schůzku s PD vyzbrojená opisem str.15 z pokynů + informacemi z ranního tel. hovoru. S PD jsme to probraly, předala jsem ji záznam z telefonátu včetně jména a telefonu na tu metodičku, ať si to klidně ověří. PD byla chvíli bledá, protože se asi bála, že jsem si na ní stěžovala. Ale taková nejsem. Říkala jsem jí, že jsem se té metodičky ptala zcela obecně a že jsem si na nikoho nestěžovala, že jsem ani neříkala, odkud jsem. PD se hned vrátila barva do tváří, začala na mě být milá a usmívala se. Převzala jsem protokol z kontroly - bez závad!!! a rozloučily jsme se s přáním hezkého dne a za dva roky zase na shledanou :-/
Dvě perličky na závěr:
1) PD je vedoucí kontrolního oddělení zdejší SSZ
2) Třem zdejším kolegyním jsem vyprávěla o své včerejší příhodě - každé zvlášť - a aniž bych říkala jméno úřednice, tak obě vyhrkly - nebylas na kontrole u paní ...? a řekly jméno :-)Trefily se všechny. Jak zjišťuju, tak tato PD je tady dost známá a už dost účetních s ní mělo trable :-(
Přeju hezký víkend i další dny, hřejivé jarní paprsky a žádné blbce okolo! :-)
Jsem rád, že jste se zasmála, alespoň ne mě.
To razítko bylo opravdu, ale oprarvdu MOJE
neboť jsem jej zprivatizoval i se psacím stolem a židlí,
takže jsem tam dal SVÉ razítko. Pokud by to bylo nutné
s klidem bych předložil protokol o převzatí invetáře.
Proto asi byl klid po pěšině. Hezký večer.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.