Vlákno názorů k dotazu SOS, krácení odpočtu DPH od Emil - Re: SOS, krácení odpočtu DPH Když se k tomu...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 4. 2006 0:33

Emil (neregistrovaný)

Re: SOS, krácení odpočtu DPH
    Když se k tomu nikdo nemá, pokusím se já, třeba mě někdo opraví.
    1. U prvotních dokladů si nemusíte dělat starost který náklad k čemu patří. Od toho se krátí odpočet DPH koeficientem.
    2. Pokud jde o auto, dohodněte s majitelem nějaký rozumný výpočet, stanovte procento všech nákladů na auto do daňových a do nedaňových. Pozor, s jeho podpisem do vnitřní směrnice.
    3. Zřejmě jde o auto osobní, takže leasingové náklady z hlediska DPH nebudou dělat starosti. Ostatní náklady lze provést tak jak píšete, t.j. jednou za čtvrtrok nebo měsíc udělat vnitřní doklad (úředně doklad o použití), kde upravíte DPH a příslušnou výši nákladů zaevidujete jako náklady nedaňové. Trochu vám to bude dělat zmateček, protože budete dodatečně rozhazovat dodatečně náklady na daňové a nedaňové.
    Nezapomeňte upravit i DPH zápisem do evidence minusovou položkou Zkuste .se zamyslit, jestli by nešlo provést toto účtování (t.j.rozdělit náklady i DPH na daňové a nedaňové hned) , jak zaúčtováváte pokladní doklad nebo banku.
    4. Pokud jde o koeficient, myslím že jste ho stanovila dost nízký na to, aby měl někdo připomínky.
    Pokud chcete zabránit nadměrnému odpočtu, jsou dvě možnosti - uvážit, zda je možno dát doklad do dalšího měsíce,(asi těžko) anebo neodpočítávat DPH. Neodečtená DPH se uznává pro DPFO jako daňový náklad.
    Doufám, že jsem vyčerpal všechny vaše dotazy. Ještě se omlouvám za dlouhé řeči.Z dotazu je vidět, že se většinou orientujete dobře, ale já neumím jinak vysvětlovat, protože bych ztratil nit. Přeji hodně zdaru.

• 24. 4. 2006 8:45

HanaR (neregistrovaný)

Re: SOS, krácení odpočtu DPH
    Pane Emile, díky, že jste se ustrnul. Zvážím ještě možnost rozdělit náklady na auto předem na daňové a nedaňové. Zmateček nebude, už je:-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).