Re: Dotaz k daňové evidenci
Není dovoleno pro podnikání používat soukromé účty. Pokud je ten pohyb jen mimořádně, řešte účtováním přes pokladnu, pokud je to opravdu pravidelně, založte účet podnikatelský. Narazíte u FÚ ( mám nemilou zkušenost s dodaněním položek, které se netýkaly podnikání )
Souhlasím s řešením přes pokladnu ovšem záleží na tom kolik položek platíte z účtu (pro podnikání). Pokud máte hodně faktur tak by bylo lepší založit podnikatelský účet. Jám mám všechny nákupy zboží v hotovosti a ze svého soukromého účtu posílám pouze odvody na FÚ, OSSZ a ZP pak taky poplatky za telefon, energii. Ty pak ženu přes pokladnu. Bank.poplatky vůbec neúčtuji.
Není mi jasné jak mohl FÚ dodanit položky pro osobní spotřebu, které byly zaúčtovány nedaňově.
Záleží samozřejmě na poměru. V našem mnohamilionovém obratu se FÚ při kontrole poplatky ani nezabýval, ale kdyby byla osobní spotřeba třeba polovina výdajů, tak bych to asi taky nějak podělila.
Mám sice jiný SW, ale určitě najdete nebo nastavíte předkontaci "výdaje bez vlivu na zisk".
Kdysi jsem se ptala na stejnou věc a někdo mi radil, že to není nikde předepsáno, že musí být při podnikání účet založen podnikatelský účet.Tak používám svůj soukromý účet,na který mi chodí platby za vystavené faktury a platím z něj sociální. a zdravotní pojištění, osobní výdaje a příjmy + poplatky dávám jako nedaňové-ostatní.
Teď teda taky nevím co s tím.I.
Založení podnikatelského účtu není povinnost. To, že se používá soukromý účet k podnikání by asi vadilo spíš bance. Podnikatelský účet má zřejmě jiná hlediska - poplatky a úroky. Jak jsem napsal výše používám sporožiro, ale pouze pro několik plateb v měsíci, které pak ženu přes pokladnu (DE). ´Výpis z účtu mám pouze jako doklad k těmto platbám.
Povinnost mít účet není, ani není povinnost v DE vést evidenci bankovních výpisů a pokladny. Pouze je nutno evidovat příjmy a výdaje pro stanovení daně. Řeším tak, že si označím příjmy a výdaje na výpisech, přidám účtenky a v časové posloupnosti zaeviduji do PC jen ty daňové např. přes kód X , tak to dělá můj program, když nechci dělit na pokladnu a banku. A na konci mám rozdíl ke zdanění. Velmi jednoduché a přehledné. Ostatního si nevšímám. Samozřejmě vedu evidenci pohledávek, závazků a majetku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.