Re: smilujte se někdo a podívejte se mi
Pokud budete rekonstruovat celý dům, pak 5 % sazba DPH. Pokud budete rekonstruovat VÝHRADNĚ NEBYTOVÉ PROSTORY, pak 19 % sazba DPH. Oporu najdete v zákoně o DPH v § 48 - Sazby daně u bytové výstavby:
(2) U dodání bytového domu, rodinného domu a bytu, a to i nedokončených, včetně stavebních a montážních prácí spojených s jejich výstavbou, rekonstrukcí, modernizací a opravami včetně konstrukcí, materiálů, strojů a zařízení, které se do nich jako jejich součást montážními a stavebními pracemi zabudují nebo zamontují, se uplatní snížená sazba daně. Snížená sazba daně se neuplatní u stavebních a montážních prací spojených s rekonstrukcí, modernizací a opravami VÝHRADNĚ NEBYTOVÝCH PROSTOR bytových domů a rodinných domů.
Takže v podstatě to mám správně, ale jde mi spíše o to jak rozdělit ty nebytové prostory /střecha, chodby, sklepy, fasáda atp./ jestli na půl, nebo podle podlahové plochy bytů a toho nebytového prostoru, nerada bych se ošidila, když ten nebytový je
třetinový oproti bytům, jestli jste už někdo řešil pomozte. Díkv
Při rekonstrukci celého domu nebudete nic dělit. Uplatníte u celé rekonstrukce 5 %. Jak jsem již uvedla, pouze, pokud by rekonstuovaly výhradně nebytové prostory, uplatní se 19 %. Pokud ale rekonstruujete nebytové prostory a zároveň i bytové (bytovými prostorami je např. chodba, kočárkárna, sušárna atd.), tak uplatníte pro celou rekonstrukci 5 %.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.