Vlákno názorů k dotazu Smilujte se někdo a podívejte se mi od LeaX - Re: smilujte se někdo a podívejte se mi Dotaz...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 4. 2006 15:14

LeaX (neregistrovaný)

Re: smilujte se někdo a podívejte se mi
    Dotaz je poněkud chaoticky napsán. Předpokládám, že jste stavební firma, která má fakturovat za stavební práce.
    Pokud budete rekonstruovat celý dům, dle poměru bytových a nebytových ploch jde o charakter bytového domu, dle § 48/2 ZDP snížená sazba daně.
    V případě dílčích dodávek může být situace komplikovanější.
    Pokud se měl dotaz týkat jiné problematiky, je nutno konkretizovat.

• 28. 4. 2006 15:42

alena (neregistrovaný)

rekonstrukce celého domu s nebytovými i bytovými prostory.

• 28. 4. 2006 16:12

annonym (neregistrovaný)

U rekonstrukce neřešíte poměr bytových a nebytových prostor. V § 48 máte uvedeno, ža Snížená sazba daně se neuplatní u stavebních a montážních prací spojených s rekonstrukcí, modernizací a opravami výhradně nebytových prostor bytových domů a rodinných domů. Pokud se tedy nebude jednat výhradně o nebytové prostory, tak jednoznačně uplatníte 5 % sazbu daně.

• 28. 4. 2006 18:57

alena (neregistrovaný)

já se asi špatně vyjádřila, nebytovým prostorem jsem myslela provozovnu.

• 29. 4. 2006 11:55

JFM (neregistrovaný)

Co je bytomým domem pro účely ZDPH je uvedeno v § 48 odst. 3 = ) Bytovým domem je stavba pro bydlení, v níž z úhrnu podlahových ploch všech jejich místností a prostorů připadá víc než polovina na byty. Rodinný dům je stavba pro bydlení, v níž je více než polovina podlahové plochy místností a prostorů určena pro bydlení. Rodinný dům může mít nejvýše tři samostatné byty, nejvýše dvě nadzemní podlaží a jedno podzemní podlaží a podkroví. Bytem je místnost nebo soubor místností, které jsou podle rozhodnutí stavebního úřadu určeny k bydlení, včetně podílu na společných částech domu podle zvláštního právního předpisu. Pokud tedy pro podnikání je určeno méně než 1/2 podlahových ploch, pak se jedná o bytový dům a rekonstrukce celého domu je s 5 % sazbou daně.

• 29. 4. 2006 20:55

alena (neregistrovaný)

Jo díky, takže to budeme muset doložit nějakým plánem, to by bylo dobré , protože to by mohlo vyjít. Musím si k tomu něco opatřit. A doložit to k té fakturaci, aby mě pak nehonili z FU, ať jsem na to připravená. Pořád se bojím, že v tom udělám chybu. Vždycky jsme opravovali nebo stavěli jenom byty.

Děkuji ještě jednou.

• 30. 4. 2006 10:28

LeaX (neregistrovaný)

Především si dejte pozor na aktuální stav, tj. zda před dokončením rekonstrukce šlo o bytový dům.
    Může nastat situace, kdy např. nebytové prostory (převažující plocha) jsou rekonstruovány na prostory bytové. Po kolaudaci půjde o bytový dům. Do kolaudace (rekolaudace) by mohly nastat problémy s určením charakteru domu, neboť poslední známý stav představuje nebytový charakter. A vaše dodávka by s vysokou pravděpodobností byla provedena před rekolaudací.
    Jde o případ, který může mít různá řešení a bez podkladové dokumentace to na tomto fóru nevyřešíme.

• 30. 4. 2006 20:46

alena (neregistrovaný)

Ale stejně díky já to nějak proberu se stavbyvedoucím a ještě s FU, aby to bylo opravdu dobře , aby se kvůli mně nedostali do problémů.Děkuji. Ale v tomhle jsem se jednou radila a tam mi na FU tvrdila, že musím podle stavebního povolení na co zní. jestli jsem to blbě nepochopila, např. mám stodolu opatřím si stavební povolení na přebudování na bytový dům, tak jaké DPH budu účtovat. Teď jsem z toho jelen.

• 30. 4. 2006 21:29

alena (neregistrovaný)

Re: ještě jednou Leax dik
    Takže ještě jednou, kdyby jsem rekonstruovala původně prostor, který by byl na katastru veden jako nebytový na byty, tak bych musela účtovat vše s 19% sazbou?

• 30. 4. 2006 21:35

LeaX (neregistrovaný)

Pokud by k datu uskutečnění došlo před rekolaudací, bylo by to docela pravděpodobné. Aby se dalo odpovědně rozhodnout, je třeba mít k dispozici veškeré podklady. Mnohdy stačí maličkost, která rozhodne. Každopádně bych se však neřídila katastrem (to je ten poslední záchytný bod), ale posledním kolaudačním rozhodnutím.

• 30. 4. 2006 22:22

alena (neregistrovaný)

Jako poslední tam byl klub a pak dlouho nic, původně tam byly byty , takže teď ani nevím, kde bych tu kolaudaci sehnala, jestli se to vůbec kolaudovalo , bylo to za komunisty. A na katastr oni se moc nenamáhali zapisovat změny. Už jsem na to účtovala dvě zálohy. To budu muset udělat dodatečné. To až řeknu jednateli.
    Nevim jak z toho a zase to tak nechci nechat, protože oni by na to beze mně nepřišli, teď tam byly subdodávky, takže to mají špatně na výstupu všichni. Jestli něco nevymyslím. To jsme tedy zmastila.

• 30. 4. 2006 22:31

LeaX (neregistrovaný)

Především si dejte pozor na aktuální stav, tj. zda
    >>>>před dokončením rekonstrukce šlo o bytový dům.
    >>>>Může nastat situace, kdy např. nebytové prostory
    >>>>(převažující plocha) jsou rekonstruovány na prostory
    >>>>bytové. Po kolaudaci půjde o bytový dům. Do kolaudace
    >>>>(rekolaudace) by mohly nastat problémy s určením
    >>>>charakteru
    >>>>domu, neboť poslední známý stav představuje nebytový
    >>>>charakter. A vaše dodávka by s vysokou
    >>>>pravděpodobností
    >>>>byla provedena před rekolaudací.
    >>>>Jde o případ, který může mít různá řešení a bez
    >>>>podkladové dokumentace to na tomto fóru nevyřešíme.
    >>>
    >>>
    >>Pokud by k datu uskutečnění došlo před rekolaudací,
    >>bylo by to docela pravděpodobné. Aby se dalo
    >>odpovědně
    >>rozhodnout, je třeba mít k dispozici veškeré
    >>podklady.
    >>Mnohdy stačí maličkost, která rozhodne. Každopádně
    >>bych se však neřídila katastrem (to je ten poslední
    >>záchytný bod), ale posledním kolaudačním rozhodnutím.
    >
    >Jako poslední tam byl klub a pak dlouho nic, původně
    >tam byly byty , takže teď ani nevím, kde bych tu
    >kolaudaci sehnala, jestli se to vůbec kolaudovalo , bylo to
    >za komunisty. A na katastr oni se moc nenamáhali
    >zapisovat změny. Už jsem na to účtovala dvě zálohy. To
    >budu muset udělat dodatečné. To až řeknu jednateli.
    >Nevim jak z toho a zase to tak nechci nechat, protože
    >oni by na to beze mně nepřišli, teď tam byly
    >subdodávky, takže to mají špatně na výstupu všichni. Jestli
    >něco nevymyslím. To jsme tedy zmastila.
    Problém je hlavně v přístupu ke stavebním pracem od 5/2004. Jde o to přesvědčit vedení, ale i obchodníky a účtaře ve stavebních firmách o následujícím přístupu (jak je napsán zákon): stavební práce jsou s 19% - pokud odběrateli chceš sníženou sazbu, musíš mi ji doložit.
    Argumenty typu zákazníci půjdou jinam apod. nelze připustit. Byly všude, ale časem se to zlomí. Vždyť hrozba doměrku (nebo doměrek sám) nejsou zanedbatelné.

• 30. 4. 2006 22:42

alena (neregistrovaný)

Tady není ale bohužel chyba v nikom jiném než ve mně. Já jsem to špatně posoudila. Špatně odvedla a podle mě je i špatně napsaná smlouva. Takže to v úterý budu muset nějak vyřešit, aby ty škody byly co nejmenší. My jsme jinak bez problémů, takže i když tam bude penále tak zažádám o prominutí horší je ta smlouva.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).