Re: PROSÍM O RADU, PŘEDEM DÍKY MOC
>>Jsem ve zkušební době, nicméně od dnešního dne v
>>pracovní neschopnosti. Což ale nemění nic na tom, že
>>jsem
>>byl v době "vycházek" v práci, abych dokončil
>>započatou
>>a neodkladnou záležitost. Potvrzení o neschopnosti
>>dostane můj zaměstnavatel doporučeně poštou - abych
>>měl v
>>ruce doklad.
>>Ovšem, co se stalo - bez ohledu na výše uvedené, si
>>mě
>>zavolal k sobě a sdělil mi, že se mnou hodlá okamžitě
>>ukončit PP, předložil mi papír k podpisu - NEPODEPSAL
>>JSEM HO S TÍM, ŽE JSEM V PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI, KTERÁ
>>MU DORAZÍ POŠTOU.
>>Prosím, jak mám postupovat?
>>Může mě "jen tak vyhodit", i když jsem NIC nepodepsal
>>- byť jsem ve ZD?
>>Díky za radu, Láďa
Karle, díky za odpo, ale TO STAČÍ, ŽE MI TO ŘEKNE, ŽE SE MNOU UKONČIL PRACOVNÍ POMĚR nebo mi TO ROZVÁZÁNÍ musí zaslat poštou (v tom případě začíná ale běžet výpovědní doba od prvního následujícího měsíce ode dne doručení). Neschopnost v tom nehraje žádnou roli - vždyť v době pracovní neschopnosti snad nemůže zaměstnavatel rozvázat se zaměstnancem PP???
>Ano muze, ve zkusebni dobe muze ukoncit prac. pomer
>jak zamestnavatel tak i zamestnanec. I v pracovni
>neschopnosti.
Laďo, ve zkušební době nejde o o výpověď, ale o zrušení pracovního poměru. Klidně ze dne na den a v této době nejste ničím chráněn. Totéž může naopak udělat i zaměstnanec, když chce ve zkušební době skončit. Důležité je, aby ten, kdo ruší pracovní poměr, toto oznámení té druhé straně prokazatelně předal. Tzn. buď poštou na doručenku a když si to nepřevezme, vrátí se zrušení zpět a platí, jako by bylo doručeno. Nebo to může po někom poslat nebo předat osobně - a jako důkaz, že to dotyčná osoba převzala, si nechá druhý originál listiny od něj podepsat. Pokud už by nebyl čas na zasílání poštou, protože zkušební doba už končí, a zaměstnanec (nebo zaměstnavatel) nechce zrušení přijmout a jeho přijetí stvrdit podpisem, lze odmítnutí prokázat pomocí svědků. Pak je to také platné. Zkrátka - ve zkušební době neplatí, že nemůže být pracovní poměr ukončen. Může, písemným oznámením o zrušení pracovního poměru a toto oznámení Vám musí být prokazatelně předáno.
díky. Nicméně u mě to proběhlo tak, že jsem jim NIC nepodepsal, NIC jsem nedostal do ruky - žádný papír (protože mi ho jednoduše odmítli dát, protože jsem to nepodepsal), ale argumentovali tím, že to nevadí, když to nepodepíšu, protože mají "svědky", kteří byli u toho, kdy mi to bylo oznámeno. Což platí??? - tedy myslím zákonně. Nehledě na to, že jsem v den, kdy mi to bylo "ústně" sděleno byl už v pracovní neschopnosti, která jim bude doporučeně doručena.
Já jsem nastupoval 1.3., tudíž mám "odpracován" druhý měsíc. Musí mi to ukončení PP poslat poštou? Já vůbec nevím, co teď mám dělat? Budou mi platit neschopnost? Vztahuje se ta pracovní neschopnost do "zápočťáku"?
Díky Láďa
Říkáte, že Vám to bylo oznámeno ústně, ale sám píšete, že Vám dávali papír k podpisu. Domnívám se, že na tom papíře bylo napsané, že Vám ruší pracovní poměr. Jak jsem psala, ve zkušební době mohou s Vámi zrušit pracovní poměr kdykoli, takže postupovali zcela v souladu se zákonem. Vy jste odmítl převzetí stvrdit, ale jestliže mají svědky, že Vám bylo předáváno zrušení a Vy jste ho odmítl převzít (čili potvrdit podpisem), a tito svědci toto dosvědčí, tak je zrušení platné. Vy jste totiž neměl žádné právo odmítnout převzetí té listiny a odmítnout potvrdit její převzetí podpisem. Vlastně - mohl jste to udělat a taky jste to udělal - ale oni zase mají svědka, že jste to odmítl. To, že jste byl v pracovní neschopnosti, nehraje roli. Ve zkušební době nemá zaměstnanec žádnou ochranu, může s ním být zrušen pracovní poměr i když je nemocný,nebo i když je pracovnice těhotná. Proto se to nazývá zkušební doba - na zkoušku. Pokud jim svědek dosvědčí, že Vám bylo toto zrušení oznámeno (ústně) a předáváno (papír) a Vy jste to odmítl převzít, je zrušení platné. Poštou ho zasílat nemusí, ale třeba ho ještě pro svoji jistotu pošlou, protože zkušební doba by Vám končila až koncem května (jestli jste ji měl 3 měsíční), takže nic neprošvihnou.
I když pracovní poměr skončí, nemoc Vám bude normálně placená až do uschopnění. Tato nemoc pak bude zaznamenána do zápočťáku, takže ten dostanete až po skončení nemoci. Takže v ZL pak budete mít napsáno, že jste byl zaměstnancem např. od 1.3. do 28.4., nemoc např. od 26.4. do 15.5.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.