Vlákno názorů k dotazu Prosím o radu, díky! od JG - Re: Prosím o radu, díky! Po skončení pobírání peněžité...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 5. 2006 19:51

JG (neregistrovaný)

Re: Prosím o radu, díky!
    Po skončení pobírání peněžité pomoci v mateřství musela písemně požádat o rodičovskou dovolenou s nějakým termínem ukončení. Pokud nehodlá rodičovskou dovolenou ukončit a nastoupit na plný úvazek, nemá zaměstnavatel povinnost ji zaměstnat. Pokud by pro ni měl nějaký přivýdělek k rodičáku, můžete použít řádné daňové prohlášení. Srážkovou daň byste použila při příjmu do 5000 v tom případě, že by měla řádný pracovní poměr u jiného zaměstnavatele. Zkrátka nemůže podepsat prohlášení u dvou zaměstnavatelů.

• 2. 5. 2006 20:41

Ivana (neregistrovaný)

Mám ale problém, vystavila jsem ji papír, ve kterém písemně uvádí, že bude čerpat rod.dovolenou od .... do. Jenže ten mi bohužel dosud nepodepsala a argumentuje s tím, že nemám nárok po ní žádat, aby mi uváděla tyto datumy (s ostatníma zaměstnankyněma jsem doteď naštěstí neměla problém). Zaměstnavateli jsem dnes poradila, pokud nebude mít pro ní práci, aby ji nevyhověl (tím myslím ty 2hod.týdně).
    K tomu přivýdělku vím, že může mít prohlášení podepsané jen u jednoho zaměstnavatele (to jsme my), ale liší se názory se zdaňováním těchto přivýdělků. Jelikož mám tuto zaměstnankyni na HPP, přivýdělek se netýká HPP, ale DPČ, tudíž prohlášení má podepsané u HPP a nemůžu to spojovat s DPČ.
    Tak nevím co dělat, konzultovala jsem to se mzdovkama odjinud a mají tento názor.

• 3. 5. 2006 23:23

Jiřka (neregistrovaný)

Takže ona si o rodičovskou dovolenou nepožádala? To ale musí, pokud ji chce čerpat. Musí uvést, na jakou dobu si o rodičovskou dovolenou žádá. Jsou tyto možnosti: buď o rodičovskou vůbec nepožádá (což nemusí), ale v tom případě musí po mateřské nastoupit do práce dle pracovní smlouvy (tzn. na takový úvazek, jaký měla, pokud se se zaměstnavatelem nedohodne na změně). Pokud se nedohodne a na původní úvazek nastoupit nechce, pak musí požádat o volno. Zaměstnavatel pak musí povolit tak dlouhou rodičovskou dovolenou, o jakou si požádá. Maximálně do 3 let dítěte. Může si požádat třeba o půl roku, když se pak nebude chtít vráti, tak zase o půl roku atd. až do 3 let. Zaměstnavatel jí nemusí umožnit návrat do práce dřív než po uplynutí doby, o kterou si požádala. Pokud by nepožádala a neurčila délku o kterou žádá, šlo by o porušení pracovní kázně.Takže ji vyzvěte,ať urychleně požádá o rodičovskou, jestli nechce nastoupit dle pracovní smlouvy a určí délku.Pokud tak neučiní a bude nadále zůstávat doma, má neomluvenou absenci.
    Pokud tedy požádá o rodičovskou a zůstane na ní, bude to rodičovská dovolená v HPP. Na DPČ s ní klidně můžete sjednat práci na ty 2 hodiny. Prohlášení se nevztahuje k pracovnímu poměru, to se vztahuje k zaměstnavateli. A protože zaměstnavatel je stále stejný, budete jí počítat mzdu s podepsaným prohlášením.
    I kdybyste měli zaměstnance v HPP se mzdou a k tomu by měl u Vás VPP se mzdou, pojištění se počítá z každého příjmu zvlášť, ale daní se DOHROMADY.Mzdovky odjinud by se měly trochu dovzdělat.

• 4. 5. 2006 8:11

Ivana (neregistrovaný)

Re:Paní Jiřko díky!
    Paní Jiřko Vy jste super! Moc děkuji za vysvětlení, mzdovkám odjinud už nebudu věřit(a to se jedná o účetní ve velkým firmách, ty by měly mít znalosti, dělají jen mzdovou oblasti, narozdíl od jiných účetních, které dělají a musí znát všechno). Ještě jednou díky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).