RE:Odkoupený byt a nešťastná nájemnice.
Probuďte se do reality. Doby, kdy se o vás postará stát, jsou nenávratně pryč. Odstupné je určitý možný kompromis. Kamarádka možná, s prominutím, nebude muset řešit bydlení. Už to nějak doklepe. Cožpak nemá příbuzné?
Také jsme donedávna neměli s přítelem, kde bydlet. Mí vrstevníci (27) již mají děti a já pořád nic (určitě ještě 2-3 roky nic), protože jsme šetřili na byt. Jiní lidé, kteří holt měli štěstí, že jejich nájemní byty jim obec odprodala za směšně nízké ceny, si vůbec nepřipouštějí, jaké se jim dostalo obrovské výhody. Byt 75 m2 obec prodala za 60 tisíc. My jsem kupovali za 960 tis. Byt je v původním stavu bez jediné zásadní rekonstrukce. Potřebné opravy snad všeho: el.rozvody, radiátory, okna, podlahy, křivé stěny, stropy,opravy balkonů, WC,koupelny atd. V pokoji máme akorát postele. Na chodbě staré vestavěné skříně, ve kterých máme částečně oblečení, v obývacím pokoji máme jednu malou starou sedačku a TV, jednu skříňku a obalené krabice, které nám slouží jako poličky, původní kuch.linka se sporákem, jídelní stůl a židle od kamaráda. Taky žijeme a neděláme ze sebe sociální případy. Každý den dojíždím do práce 60 km a přítel při práci studuje VŠ, kam dojíždí 90 km. Jsem spokojená a nečekám, že se o mě bude někdo starat.
Jenže já jsem Vám neradila, aby si Vaše známá KOUPILA byt. Ten skutečně za 200000 nesežene ( i když - podle toho jaký a jak kde).
Já jsem radila vzít si těch 200tis dokud je pán dává a použít je na placení NÁJMU v nově pronajatém PŘIMĚŘENÉM bytě. Ze svého důchodu už přece vydává určitou částku na nájem - no a protože jinde regulovaný nesežene, tak těch 200tis použije na doplácení. Nebo jít k dětem, pokud je má, a těmi penězi přilepšovat jak sobě tak jim. Taky jsem Vám psala, že i v tomto stávajícím bytě se jí bude nájem stále zvyšovat - a žádných 200tis. jí nikdo nedá, pokud v něm zůstane.
Nepleťte si částku do fondu údržby a částku za nájem. Každý z "družstevníků" dává peníze do fondu údržby, to není nájem, ten oni neplatí. Vsadím se, že její regulovaný nájem nyní činí menší částku, než bude každý z "družstevníků" dávat do fondu údržby. Takže po ní se bude chtít, aby její nájem obsahoval jak částku, která se dává do fondu údržby, tak navíc nájem za to, že bydlí v cizím bytě.
Ale bude se postupně zvedat. A předpokládejme, že jednou dosáhne výše tržního nájmu, všechno by se mělo srovnat. A bude jí pak její důchod stačit na ten zvednutý nájem? Co pak bude dělat? Jestli jí ten důchod stačit nebude a byt je větší, tedy nepřiměřený, stejně pak bude muset hledat jiné, přiměřenější bydlení. A žádných 200000 jí pak nikdo nedá. Stát jí bude dorovnávat to, na co nebude stačit, ale jen v "přiměřeném" bytě.
A vezměte si toho člověka, který složil ten podíl. Představte si, že jste to Vy, Vy jste složil svoje vydělané peníze do družstva, k tomu platíte např. 2000 do fondu údržby - a v tom bytě bydlí cizí paní, která měsíčně družstvu zaplatí nájem 1000 Kč, tj. o 1000 Kč méně, než Vy dáváte na údržbu. Přičemž Vaše matka bydlí v bytě s tržním nájmem a Vy jí nemůžete poskytnout tento Vámi zaplacený byt, protože v něm bydlí jiná. Vy byste nechtěl, aby tedy platila více? Vy byste nechtěl, aby se ten byt uvolnil? Jste tedy ochoten jí darovat 200tisíc Kč za odstěhování a ona ještě váhá.
Nemám dojem, že by někde zaznělo, že byt je pro ni nepřiměřený, takže hůře na tom být nemůže, vyšší nájemné ji čeká ať tak nebo tak a takhle to oddálí, protože deregulace nebude ze dne na den. Já osobně bych se takové věci (jako je kupování bytu s nájemníkem nebo vložení peněz do takového družstva) vyhnul obloukem. Ten člověk toriž nemá zákonnou páku jak ji z toho bytu dostat, byt patří družstvu a to jediné může dát výpověď z nájmu a pokud paní nic neporušuje, tak nemají zákonný důvod. Nevím jak je to jinde, ale u nás je platba do fondu nižžší, než bychom mohli vyměřit případný zákonný nájem - a to jsme ho již dost opravili.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.