Vlákno názorů k dotazu Zaměstnání a rodičovský příspěvek od J. - Re: Zaměstnání a rodičovský příspěvek detailně popsáno na :...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 5. 2006 13:01

J. (neregistrovaný)

Re: Zaměstnání a rodičovský příspěvek
    detailně popsáno na : http://www.vyplata.cz/statnisocialnipodpora/podminkynarokunarodicovskyprispevek.php

Podmínkou pro RP je, že dcera ve věku od 3-4 let nebude navštěvovat školku déle jak 4 hodiny denně. Jinak vše ostatní povoleno. Výše výdělku není omezena. Zaměstnavatel Vás od nástupu do práce přihlásí na ZP a SP.

• 10. 5. 2006 15:48

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Zaměstnání a rodičovský příspěvek
    Pokud nastoupíte zpět do zaměstnání na práci dle pracovní smlouvy, tak tím vlastně ukončujete rodičovskou dovolenou. Je třeba ale počítat s tím, že zaměstnavatel není povinen Vám umožnit návrat zpět do práce dřív, než po uplynutí doby rodičovské dovolené, o kterou jste si požádala. Váš dřívější návrat se může uskutečnit jen tehdy, pokud se na tom oba domluvíte. Stejně tak se musíte nejprve domluvit na změně pracovní smlouvy, pokud byste nechtěla pracovat na původní úvazek. Jestliže se na tom domluvíte, nic nebrání Vašemu návratu do práce. Ale v tom zkráceném úvazku a tím pádem nižší mzdě tkví nebezpečí v tom, že kdybyste pak odcházela na další mateřskou, bude Vám počítána právě z toho nižšího výdělku.
    V takovém případě je výhodnější, když v HPP zůstanete na rodičovské dovolené a se zaměstnavatelem si smluvíte vedlejší pracovní poměr. V případě další mateřské byste pak dostávala mateřské dávky nejen z HPP (z výdělků před první mateřskou), ale při dostatečně dlouhém zaměstnání na VPP (aspoň 270 kal. dnů před porodem) i z VPP (z výdělků z VPP). Ovšem tady je zase háček, že ten druh práce na VPP by musel být nazván jinak, než máte v HPP.
    Soc. i zdr. pojištění Vám bude sráženo ze skutečně dosažené mzdy.
    Rodičovského příspěvku se toto nijak netýká, to je státní dávka a máte na ni nárok, když dítě do 3 let nebudete dávat do předšk. zařízení na více než 5 dní v měsíci a dítě od 3 do 4 let na více než 4 hodiny denně.

• 11. 5. 2006 14:35

Ivana (neregistrovaný)

Re: Prosím paní Jiřku, děkuji.
    Tak dnes jsem byla požádána naší zaměstnankyní na rod.dovolené, o totéž, na co se ptá Lucie. Dítě naší zaměstnankyně bude mít 21.8.2006 3 roky a ona se chce vrátit do zaměstnání a zároveň pobírat rod.příspěvek. Na kont.místě ji sdělili, že to není problém. Jenže jestli jsem Vás dobře paní Jiřko pochopila, může se vrátit do zaměstnání ale na VPP a na výkon jiné funkce, aby rod.přísp.mohla nadále pobírat. Pokud ale bude vykonávat stejnou práci, což u nás ani jinak nejde (jedná se o učitelku), tak se od září vrátí do zaměstnání a přichází o rodičovský příspěvek. Nebo je to jinak?

• 12. 5. 2006 7:33

J. (neregistrovaný)

Tak to si myslím, že jste paní Jiřku špatně pochopila.

• 12. 5. 2006 11:43

Ivana (neregistrovaný)

Nějak jsem asi nepochopila tuto větu.Takže znovu:
    Naše zaměstnankyně má požádano o rod.dovolenou do 21. 8. 2006 tj. do 3let věku dítěte. Do práce by chtěla nastoupit od 1.9.2006 a zároveň pobírat rod.příspěvek do 4let věku dítěte. Já jsem ji sdělila, že si má požádat zaměstnavatele o čerpání rod.dovolené od 22.8.-31.8.06. Od 1.9. 06 by nastoupila zpět do zaměstnání na HPP na práci dle prac.smlouvy. Při hlídání dítěte se budou střídat s manželem, školku navštěvovat nebude. Dělám někde nějakou chybu a pokud ano, řekněte mi prosím kde. Díky moc za odpovědi.

• 12. 5. 2006 11:55

J. (neregistrovaný)

Paní Jřko huuuuuu
    Dle mne je to O.K.

Koukněte ještě na http://www.vyplata.cz/statnisocialnipodpora/podminkynarokunarodicovskyprispevek.php

Jiřko co vy na to?

• 12. 5. 2006 13:24

Jiřka (neregistrovaný)

Pochopila jste mě nesprávně. Jí přece 21.8. končí rodičovská dovolená, delší totiž být nemůže, protože je jen do 3 let dítěte. Takže ona je dokonce povinna vrátit se 22.8. do HPP a začít pracovat dle pracovní smlouvy a zaměstnavatel je povinen ji vzít zpět, protože jí tím dnem skončila rodičovská dovolená. Naopak pokud by se nechtěla ještě vrátit, musela by si se zaměstnavatelem domluvit neplacené volno a pokud by nesouhlasil, pak by se musela domluvit na ukončení pracovního poměru.
    Rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek spolu vůbec nesouvisí. RD je název volna u zaměstnavatele a je maximálně do 3 let dítěte. Rod. příspěvek je název dávky st. soc. podpory a je maximálně do 4 let (u postiženého dítěte do 7 let). Takže správný postup u té učitelky je ten, že ona si od 22.8. do 31.8. požádá o neplacené volno (nebo nastoupí do školy, myslím že učitelé už ten poslední týden pracují). A od 1.9. normálně začne učit dle své pracovní smlouvy. Přičemž bude nadále pobírat rodičovský příspěvek, jestliže nebude dítě dávat na víc než 4 h denně do školky.

• 12. 5. 2006 13:39

Ivana (neregistrovaný)

Moc děkuji, už to chápu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).