Re: Zdanění dohod nad 5000
Řekla bych, že od 1.1.2006 se zdaňuje u částky ve výši 40.000.- Kč následovně.
Do 31.000.- Kč = 20%
Od 31.100.- Kč se použijí tabulky - tedy celková daň by měla být 9.069.- Kč. Ono to vyjde vlastně stejně, jen § 38h odst. 4 Vás vede tímto způsobem. Kolegyně použila tabulky, které jsou platné pro podepsané prohlášení. A i když to vyšlo stejně, postup je chybný. Přejí hodně štěstí.
Pro Elén..
Ja ten odst. 4 precetla a na zaklade toho takto poradila:
4) Plátce daně, u kterého poplatník nepodepsal na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani podle § 38k odst. 4, srazí zálohu podle odstavce 2, ale nejméně ve výši 20 % ze základu daně, pokud nejde o příjmy zdaněné zvláštní sazbou daně podle § 36 odst. 2 písm. c) bod 4 nebo § 36 odst. 1 písm. a). U poplatníka, který u plátce nepodepsal prohlášení k dani podle § 38k odst. 4, se při výpočtu zálohy nepřihlédne k měsíční slevě na dani podle § 35ba a k měsíčnímu daňovému zvýhodnění.
Vim, ze je stanovena nejaka castka, od ktere se uz dani dle tabulek, ale myslela jsem, ze se tak dani cela ta castka.... kde je prosim popsany postup (ani v Pokynech jsem ho nenasla...) a ta castka?
Diky, clovek se porad musi ucit neco noveho ;))
Re: Pro Elén..
Vím, že zákony jsou nesmírně složité a je někdy nad lidské síly uhlídat všechno, aby to bylo správně. Jak jsem již psala, částka vychází stejně. Ale v tom § 38h, odst. 4 je popsáno: .....srazí zálohu podle odst.2, ale nejméně ve výši 20%. Když nahlédnete do odst. 2, tak jsou tam daňová pásma 12%, 19%, 25% a 32%, no a od toho se také odvíjející vypočtená daň. Nikde není 20%. Pokud máte daňové tabulky od ANAGu na r. 2006, tak tam to je moc hezky zpracováno i popsáno.
diky za odpoved, ale jsem z toho jeste vic zmatena.... ja to vypocitala dle tech tabulek (ano uznavam, jsou urceny pro ty, kdo podepsali prohlaseni, ale odst. 4 na ne odkazuje), ja nepocitala s 20% ... brala jsem to tak, ze kdyz to podle tabulek vyjde vic jak pri 20%, tak se berou tabulky...
Pocitala jsem s prijmem 40000,-, to posledni pasmo (dle tabulek)....... a pochopila jsem, ze mi rikate, ze je to spatne....
Tak ted jsem se v tom pekne zamotala .... ;)
Kdyby vam to jeste jednou stalo za odpoved, byla bych moc rada.... treba se dobereme nejakeho vysledku... ;)
Začneme od začátku- pravidlo zní: Jestliže NEMÁ podepsané prohlášení, daní se daňový základ zaokrouhlený na stovku nahoru nejméně 20ti procenty.
Vtip je v tom slově NEJMÉNĚ.
Když se podíváte na tabulky, které platily loni a zkusila byste danit mzdu 20% a porovnat to se zdaněním dle tabulek, zjistíte, že až do částky 27200 Vám vyjde vyšší daň, když tu částku zdaníte 20%, než když ji zdaníte dle tabulek. 20% z 27200 = 5440 Kč, když zdaníte 27200 dle tabulek, vyjde Vám daň 5435. Což je pořád ještě o 5 Kč méně, než když tu částku zdaníte 20%. A protože musíte srazit NEJMÉNĚ 20%, čili 20% a více, musíte tady upřednostnit to danění 20%.
20% z 27300 = 5460 Kč. 27300 daněno dle tabulek činí daň také 5460, takže opět splníte pravidlo, že zdaníte nejméně 20%, i když v tomto případě už se těch 20% rovná dani dle tabulek. A částka 27400 daněná 20% činí 5480, daněná dle tabulek činí 5485. Tady už začíná být daň dle tabulek vyšší než daň 20%, takže musíte upřednostnit daň dle tabulek.
A letos je to to samé, akorát se změnila daňová pásma, takže jsou jiné tabulky, proto se změnila i ta výše nejvyšší částky, kterou lze ještě danit 20%. Tj. 31100 Kč. Od 31200 už je potřeba danit dle tabulek, protože ta daň už vyjde vyšší než při zdanění 20%.
Rozumíte?
dekuji, ale presne tak jsem to psala...
... uz v me prvni odpovedi a tak to taky chapu- proto me odpoved pani Elen tak zmatla.... asi jsme si neporozumeli....
>Ve společnosti máme dohodu o provedení práce 40 000
>Kč,
>v zákoně se dočtu, že se daní zálohově dle tabulek
>nejméně však 20%. Mzdové programy daní vše 20%. Jak je to
>dobře ?
>Děkuji
dani se nejmene 20%, pokud jsou vyssi castky tak dle tabulek.... ve vasem pripade:
ZAKLAD: 27 600 a více
DAN: 5 101 Kč + 32% za zakladu presahujiciho 27 600 Kč
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.