Vlákno názorů k dotazu Dohoda do 100 hod a mateřská od Irena - Re: Dohoda do 100 hod a mateřská Může si...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 5. 2006 16:30

Irena (neregistrovaný)

Re: Dohoda do 100 hod a mateřská
    Může si na mateřské přividělat, jen pozor na tu dohodu. DPP je pouze na jednorázové práce!

• 17. 5. 2006 18:53

Jana (neregistrovaný)

Není to pravda, že DPP je pouze na jednorázové práce. Právě na úklid a práce tohoto charakteru je dohoda nejvhodnější. Může pracovat klidně celý rok, důležité je v tomto případě omezení 100 hodin.

• 17. 5. 2006 19:03

Jiřka (neregistrovaný)

DOPP nesmí být použita pro práce, které se soustavně opakují, např. pravidelný úklid 2x týdně. To by bylo přehodnoceno na DOPČ. Aby byla uvedená dohoda nenapadnutelná, uděláte nejlépe, když ji sepíšete každý měsíc znovu a raději vždy pozměnit pracovní úkol - např. červen, úklid šaten, 6 h, 600 Kč. Červenec, čištění oken, 6 h, 600 Kč. Srpen, úklid sociálních zařízení, 6 h, 600 Kč, září, úklid šaten, 6h, 600 Kč atd.

• 17. 5. 2006 20:32

Jana (neregistrovaný)

§ 236
    Dohoda o provedení práce
    (1) Dohodu o provedení práce může zaměstnavatel s fyzickou osobou uzavřít, jestliže předpokládaný rozsah práce (pracovního úkolu), na který se dohoda uzavírá, není vyšší než 100 hodin. Do předpokládaného rozsahu práce se započítává také doba práce konané zaměstnancem pro zaměstnavatele v témže kalendářním roce na základě jiné dohody o provedení práce; vláda může stanovit nařízením, v kterých výjimečných případech se do předpokládaného rozsahu práce tato doba nezapočítává.
    Je to věc výkladu. Nechci tu dávat celý paragraf, ale jsou tu dané kritéria tohoto druhu vztahu a to je doba nepřesahující 100 hodin. Pokud existuje nějaké nařízení, které by zakazovalo zaměstnávat uklizečky tímto způsobem, ráda bych věděla, kde ho najdu.Pouze jsou v tomto směru vymezeny činnosti, které by v podstatě mohly fungovat i nezávisle. Neříkám, že je to úplně běžné, ale za určitých okolností je to pro obě strany výhodné. A funguje to i pro účetní.

• 17. 5. 2006 21:17

Irena (neregistrovaný)

Já jsem měla kontrolu z finančáku a vyházela mi právě uklizečku a práce, které jsou soustavnou činností (např. kontrolor - pracoval 12 měsíců 1xtýdně) a museli jsme doplatit socku a zdrávku a ještě jsme dostali penále za to, že jsme nedodrželi §236. Já už to prostě znovu riskovat nebudu.

• 17. 5. 2006 21:21

Martin (neregistrovaný)

Jsem personalista a vlastní oči jsem viděl podepsané a orazítkované vyjádření Ministerstva práce a sociálních věcí, v kterém je označen za rozhodující kvantitativní hledisko, ne kvalitativní, což jinými slovy znamená, že pro uplatnění DPP je rozhodujícíh aby to bylo max. 100 hodin. Druh či charakter práce není rozhodující.

• 18. 5. 2006 19:57

Jiřka (neregistrovaný)

Dohoda o provedení práce může být uzavřena tehdy, jestliže je v dohodě vymezen úkol a zpravidla se v ní také sjedná doba, v níž má být úkol PROVEDEN. Což znamená, že se sjedná úkol, který ten člověk provede, výsledek odevzdá a za to dostane zaplaceno. A příště zase může smluvit úkol, ten provede a výsledek odevzdá a dostane odměnu atd. Jestliže tedy smluvíte s uklízečkou, že bude po celý rok 1x týdně uklízet chodby, nejde o PROVEDENÍ práce, ale o soustavné PROVÁDĚNÍ práce. A v ten okamžik to není DOPP. Samozřejmě, že provedení úkolu, který je v DOPP sjednán, nemusí být omezeno na 1 měsíc. Může na tom úkolu pracovat třeba několik měsíců než ho dokončí. Např. pracovní úkol opravení nábytku započne v únoru a skončí v září, kdy bude opravený nábytek předán, předpoklad 100 h. Pak jde o DOPP. Skutečně odpracované hodiny se nesledují, nemají už na nic vliv, i kdyby byl jejich počet překročen.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).