Re: HALÓ- kolegové a kolegyně, přidejte
Tak to budu také ráda, když to někdo vyjasní, mohla by se sem podívat bdm :-)
Mě by vůbec nenapadlo při vyřazení majetku, když je nárok dát ZC do nákladů, odvádět naopak z této ZC DPH. Nevím, na základě čeho? Jana F.
Jano F., kdyby se majetek "jen" vyřazoval, tak bych DPH taky neřešila. Ale tady Mirek řeší vpodstatě přechod/převod majetku (techn.zhodnocení v zůst.ceně) na jiného majitele = na pronajímatele. Tudíž tam je třeba to DPH řešit = aspoň se jím zabývat, jestli to opravdu nepodléhá DPH. Nevím.
Chápala bych to tak, že byl jakoby zaplacený vyšší nájem, takže jaké DPH na výstupu, naopak na vstupu, ale tam už bylo jednou uplatněné :-) Ale prosím asi jsem se do toho zamotala, omluvte mě, máte pravdu, je to pěkný oříšek :-) Jana F.
>Chápala bych to tak, že byl jakoby zaplacený vyšší
>nájem, takže jaké DPH na výstupu, naopak na vstupu, ale
>tam už bylo jednou uplatněné :-) Ale prosím asi jsem se
>do toho zamotala, omluvte mě, máte pravdu, je to pěkný
>oříšek :-) Jana F.
>**************************
Nájem byl stanoven bez ohledu na výši technického zhodnocení budovy, o které pronajímatel nijak nestál - chtěl "to pro" sebe nájemce. Proto taky ta klauzule v nájemní smlouvě, že po skončení nájmu nebude pronajímatel za tech. zhodnocení platit. Nájemce si teoreticky mohl vzít TZ s sebou (což ovšem v případě vybouraných oken a speciálního tvrzeného betonu není možné).
Ještě doplním, co jsem mezitím zjistil, s pomocí vedoucích pracovníků svého FÚ a metodika FŘ:
Problematika není v zákoně o DPH (po euronovele) nijak řešena. MF se domnívá, že by se mělo jednat o zdanitelné plnění (převod práv či co ??). Základem daně (je-li TZ předáno zdarma) by měla být cena obvyklá :-( , pro svůj případ bych se asi nebál použít zůstatkovou hodnotu TZ k 31.12.2005 (daňové odpisy = účetním odpisům).
Jiný názor: cena = nula, základ daně nula, DPH nula.
Ještě jiný názor: nejedná se o zdanitelné plnění.
S těmito dvěma názory se nejsem schopen ztotožnit, opatrnost velí použít tu první variantu.
Vystavím si jakýsi "doklad o použití" a DPH na výstupu odvedu.
Co udělá v souvislosti se "zdarma získaným majetkem" v hodnotě 30 tisíc pronajímatel s ohledem na darovací daň, neřeším. Zápis o průběhu odpisování a ZC tech. zhodnocení jsme mu předali při ukončení nájmu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.