Re: Jak nelépe dostat dům z s.r.o.,
*** V případě prodeje musí SRO počítat s daňovým příjmem z prodeje, s daňovým nákladem zůstatkové ceny, s nákladem na znalecký posudek, poplatky a daň z převodu nemovitosti. Pohledávku, která pak prodejem vznikne vůči Vám, může započíst se závazkem, který má vůči Vám z titulu půjčky. S odchodem společníka dohodou Vám nejsem schopna říct - to záleží na vypořádacím podílu. Dalším způsobem odchodu společníka je ten, že svůj obchodní podíl prodá Vám - po pěti letech je příjem z převodu obch.podílu osvobozen od daně z příjmu. Snad jsem na nic nezapomněla - když, tak se zeptejte ***
Děkuji a jsem rád, že se mohu zeptat. S tím prodejem je mi to již jasné. Ale když občas vidím v TV ty ekvilibristické machinace s daleko větším majetkem tak je mě toho danění líto. Co tak nějaká varianta s rozdělením společnosti na dvě. Třeba k naši výrobní, rozdělením majetku přidat nějakou obchodní, protože si sami zajišťujeme distribuci a odbyt.
Můžete se mi ozvat na mejl. juuraj@centrum.cz?
*** Rozdělení společnosti je taky možné. Ale když si pročtete Obch.Z.(§69c, 153d a násl. §220 a dále), tak určitě zjistíte, že tohle se nedá dělat na dálku a určitě bych to svěřila daňovému poradci a právníkovi "nadosah". A jen ti Vám dokáži přesně říct, zda by to bylo pro Vaši společnost levnější ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.