Re: UCTY U BANKY
Stačí Vám účet jen jeden, na který budete soustřeďovat i své soukromé záležitosti. Ale ty potom budete muset při účtování všechny jakoby odpreparovat, zdůvodnit nedaňové příjmy z hlediska daně z příjmu, a poplatky za položky i výpis přiměřeně pokrátit vzhledem k procentuálním daňovým pohybům.
Je to z hlediska účetního docela nepohodlná záležitost. Z toho důvodu je možná lepší mít účty opravdu 2. Ale je to na vašem zvážení, záleží to taky na obratech a pohybech, ty poplatky v bankách jsou nehorázné.
Kdysi se tu o tom napsalo vše, co jde - hledejte. Problém je (hlavně) v tom, že na nepodnikatelském účtu se daní kreditní úroky u zdroje, zatímco na podnikatelském ne a musíte je danit zvlášť. Dál budete mít problémy alokovat do podnikání správnou část debetních úroků a poplatků, pokud je budete chtít uplatnit.
>>Ten účet rozhodně podnikatelský být nemusí, zákon
>>nenařizuje, abyste nějaký účet vůbec měl. Ze
Ne, jen nařizuje, abyste měl průkazné účetnictví.
>>soukromého
>>účtu můžete uvádět pouze platby, které souvísí s
>>Vaším
>>účetnictvím a do pen.deníku je uvést v hotovosti.
>>Takže
>>to nepohodlné není.
>
>tak jak to napsal lukáš by to musel být podnikatelský
>účet.
>pokud bude soukromý, pozor na úroky, zvlášť pokud jsou
>vyšší, je tam jiné danění. taky banka se může ozvat,
>pokud to zjistí, pročtěte si smlouvu:-)
To je správná připomínka, která tu v minulých diskusích taky padla - ve smlouvě totiž je zpravidla účel a způsob užití účtu jasně vymezen. Na druhé straně si neumím představit, že by banka vyvíjela cílenou aktivitu k identifikaci druhů pohybů na účtě, aby vám pak mohla smlouvu vypovědět :-))
>vypovědět možná ne, ale nemůže pokutovat za nedodržení
Může - když to je ve smlouvě nebo VOP. Ale chci věřit, že i drzost českých finančních subjektů má jisté meze.
>smlouvy? (podotýkám, že nevím, ale mě se v OB třikrát
>ptali, jestli opravdu jde o soukromý účet, takže jim
>záleželo na tom, o jaký se jedná - asi kvůli poplatkům
>a jiným podmínkám kontokorentu atd.))
No, jistě - podnikatelské účty jsou poněkud dražší...
>No takhle u GE je podnikatelsky ucet za 150kc mesicne,
Díky za reklamu.
>prijde mi to vcelku ok (teda na oko) :-) . Kazdopadne
>bych si do vydaju psal jen vedeni uctu (tech 150kc),
>protoze vypocitavat to vsechno nejspis kvuli nejake
>petistovce nestoji za ten cas co myslite?
To jsem se právě snažil vysvětlit, že pokud na účtu směšujete podnikatelské a nepodnikatelské pohyby, neměl byste si do nákladů dávat celou částku poplatků. U poplatků za transakce se to dá ještě spočítat, i když jak říkáte to asi nestojí zato. U kumulativních částek (debetní úrok, za vedení, za balíčky) už je to horší.
Účet ale mít nemusíte, pokud ho nepotřebujete (např. nakupujte/prodáváte jen za hotové) - žádný zákon to opravdu nenařizuje.
Čekal jsem, že se někdo zeptá :-)) Teoreticky by to nebylo nutné, protože to lze chápat tak, že když už jsem si založil účet pro podnikání, tak mám právo si uplatnit celý poplatek za vedení.
Ale rigorózně vzato, pořád se tam míchají podnikatelské a soukromé pohyby, takže špatná průkaznost atd. Mimo to mi tam budou pořád vznikat úroky z kombinovaných zůstatků, takže tento problém zůstává. A ještě rigorózněji vzato - úroky na soukromém účtu se daní jinak, než potom vyjde zdanění v podnikání. Ale to už je dost akademická diskuse...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.