Re: prosim o radu pri umyslu dat vypoved
odpověď bude velice krátká - zdržovat Vás bude a 2 měsíce podrží. Množství dovolené a přesčasů na to nemá žádný vliv, dovolenou Vám na konci proplatí. Případné sankce z jeho strany mohou být - vymáhání ztrát, které mu Vaší neomluvenou absencí vzniknou.
Jen dodám, že těch dní dovolené asi nebude 40, protože za letošek nebudete mít nárok na celoroční výměru, ale jen na 1/12 za každý odpracovaný měsíc. Kromě toho termín čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, takže nemůžete jen tak sám zůstat doma na dovolené, jestliže Vám ji zaměstnavatel neodsouhlasí. Zkuste se s ním nejdříve dohodnout. Pokud Vám neumožní ji vybrat, pak Vám ji při skončení prac. poměru proplatí. Také se s ním zkuste dohodnout na ukončení poměru k datu, na kterém se oba dohodnete. Pokud se nedohodnete, nezbude Vám, než dát výpověď s 2 měsíční výp. dobou. Takže jednejte rychle, protože když ji stihnete podat do konce května, bude Vám končit prac. poměr 31.7., pokud si ji převezme až v červnu, skončí poměr až 31.8.
Je tedy mozne, ze kdyz je zamestnavatel v pozici, kdy on narizuje dovolenou, ze mi za cely rok neda ani den a pak ji za cely kalendarni rok jen proplati? ? Neni to taky poruseni nejakeho naroku na dovolenou? Za 14dni proste uplyne cely rok a krom statnich svatku jsem nemel byt jediny den volna.
No, zaměstnavatel má přidělovat zaměstnanci dovolenou, která mu v ten kalendářní rok náleží. Ale pokud ji nemohl přidělit, např. pro velký objem zakázek, které by jinak nestihl, zkrátka proto, že z provozních důvodů nebylo možné dovolenou dát, pak se převádí do příštího kal. roku. A teprve když by Vám termín jejího čerpání neurčil do 31.10., pak byste automaticky i bez jeho svolení nastoupil od 1.11.
Proplácet se smí jen při ukončení pracovního poměru.
Ale protože už letos nedojde k situaci, že byste tam byl až do konce roku, pak Vám ji, pokud ji neumožní vybrat, proplatí.
Zase to nechapu...ja mel tedy narok 1.11. zustat automaticky doma i bez jeho svoleni ? Co kdyz mi toto neumoznil ? Neni to to same, jako zustat doma na mesic behem te 2mesicni vypovedni doby? Vybirak bych preci dovolenou za cely rok. ?
>
>>>>Vám
>>>>ji zaměstnavatel neodsouhlasí. Zkuste se s ním
>>>>nejdříve dohodnout. Pokud Vám neumožní ji vybrat, pak
>>>>Vám ji
>>>>při skončení prac. poměru proplatí. Také se s ním
>>>>zkuste dohodnout na ukončení poměru k datu, na kterém
>>>>se
>>>>oba dohodnete. Pokud se nedohodnete, nezbude Vám, než
>>>>dát výpověď s 2 měsíční výp. dobou. Takže jednejte
>>>>rychle, protože když ji stihnete podat do konce
>>>>května,
>>>>bude Vám končit prac. poměr 31.7., pokud si ji
>>>>převezme
>>>>až v červnu, skončí poměr až 31.8.
>>>
>>>Je tedy mozne, ze kdyz je zamestnavatel v pozici, kdy
>>>on narizuje dovolenou, ze mi za cely rok neda ani den
>>>a pak ji za cely kalendarni rok jen proplati? ? Neni
>>>to taky poruseni nejakeho naroku na dovolenou? Za
>>>14dni
>>>proste uplyne cely rok a krom statnich svatku jsem
>>>nemel byt jediny den volna.
>>
>Zase to nechapu...ja mel tedy narok 1.11. zustat
>automaticky doma i bez jeho svoleni ? Co kdyz mi toto
>neumoznil ? Neni to to same, jako zustat doma na mesic
>behem te 2mesicni vypovedni doby? Vybirak bych preci
>dovolenou za cely rok. ?
Co to pořád plácáte o dovolené za celý rok? Jedná se o dovolenou pouze za odpracovanou část roku. Pokud tedy nemáte starou dovolenou. 1.11. jste letos nemohl být doma, jelikož ještě toto datum nenastalo, že?
Pravidla jsou tato: Pokud zaměstnavatel neumožní vybrat zaměstnanci dovolenou v tom příslušném kal. roce, převádí se tato dovolená do roku příštího. Např. dovolená, která Vám příslušela za rok 2004 byla převedena do roku 2005. Pokud zaměstnavatel neurčí do 31.10.2005 termín čerpání dovolené za rok 2004 ( a ten termín musí být do konce roku), zaměstnanec automaticky nastupuje na dovolenou za rok 2004 od 1.11.2005. Takže určit termín čerpání znamená, že když Vám nejpozději 31.10. oznámí, že tu dovolenou za rok 2004 nastupujete v prosinci 05, tak na ni nenastupujete od 1.11., ale nastoupíte ji až v prosinci. Pokud ta dovolená z roku 2004 není vybrána do konce roku 2005 (třeba kvůli nemoci pracovníka), tak propadá. Pokud by Vám nejpozději 31.10. neřekl, kdy budete čerpat tu dovolenou z roku 2004, nastupujete na ni automaticky i bez svolení 1.11.05. Pouze když je v podniku 5 týdnů dovolené, tak ten 1 týden lze převést ještě do dalšího roku, tzn. 4 týdny z roku 2004 musí být vyčerpány do konce roku 2005, jinak propadají, a ten 1 týden se převede do roku 2006. A stejně tak zase dovolená za rok 2005 se převede do roku 2006 a když není termín čerpání určen do 31.10.06, nastupuje na ni pracovník od 1.11.06 atd.
Toto je jediný případ, kdy pracovník nastupuje na dovolenou i bez souhlasu zaměstnavatele. Nikdy jindy to neplatí.
Takže teď během výpovědní doby si nemůžete vzít bez souhlasu dovolenou. Bylo by to posouzeno jako neomluvená absence a nárok na dovolenou by Vám byl zkrácen (za každý den áčka o 1 až 3 dny, takže k proplacení byste toho měl méně).
Od zamestnavatele mame tyden navic.
No, v roce 2005 jsem mel pocatkem cervna tyden dovolene. Pote i pres moj zadosti a dotazy, byt treba i na zarizovai nutnych zalezitosti (navsteva uradu, zmena OP,atd.) ani den. Na konci roku 2005 to bylo 38 dni. Ted jsem koukal na vyplatni pasku za 04/2006, je tam ze zbyva 39 dni dovolene. Asi jsem na toto hloupej a proto se ptam. Chapu to tak, ze mi ta dovolena bud muze byt proplacena, prevadena nebo propadne, ale nikde nemam dano, ze mimusi byt udelena. Zamestnavatel mi termin nastupu neoznamil do 31.10. ani jednou, takze doma jsem nezustal. Ale nevedomost neomlouva, ze? Takze vlastne nebyt tohoto dotazu, mohu nebo spise musim pracovat v tahu napr.2 roky, zamestnavatel mi termin neurcuje a ja dokud nepadnu vycerpanim je vse v poradku. Je to tak?
Ted to malicko zlehcuji ironii, ale opravdu neni nikde zakotveno pravo zamestnance na to byt informovan o nevybrane dovolene?
Jakto že nejste informován o nevybrané dovolené? Vždyť počet dní dovolené máte na výplatní pásce a Vy musíte vědět, kolik z toho je zbytek dovolené z nároku za rok 2004, kolik za rok 2005 a kolik za rok 2006 (pokud ho neodpracujete celý, bude se krátit, teď je tam zřejmě informace o počtu dnů za celý rok).
Kolik Vám koncem roku 2005 zbývalo dní dovolené z nároku za rok 2004? Pokud máte celoroční nárok 25 dní a na pásce jste měl 38 dní, tak by to znamenalo, že Vám z roku 2004 bývalo 13 dní. Z toho 5 dní může být převedeno do roku 2006, zbytek pokud není vybrán, propadá. Ale teď, jak píšete, tam máte 39 dní, což by znamenalo, že za rok 2006 tam máte 25 dní, a převod z roku 2005 je 14 dní. Zjistěte si u účetní, kolik Vám skutečně zbylo z roku 2004 a kolik činí zbytek z roku 2005 a kolik Vám dají na rok 2006 (od 1.1. do výstupu)
Máte pravdu, že v tom mám hokej. O dovolenou podrobněji jako v tomto případě jsem se začínal zajímat až teď. Dříve jsem to vzhledem k nedostatku času neřešil. Vlastně i teď ty dotazy pokládám v době, kdy nejsem v práci a v pracovní době jsem stále spíše v autě au zákazníků. Je tomoje vina a můj problém. O dovolené jsem pravda informován na výplatní pásce. To co jsem myslel jako dotaz bylo to, kolik z těch dnů mi zaměstnavatel může proplatit, kolik převést a kolik propadnout. Já vycházím jen z nějakého ZP, kde se prý píše, že za kalend.rok pracovníkovi náleží nějaká doba dovolených na odpočinek. Samozřejmě beru, že mi ji zaměstnavatel může nařídit, až když se to hodí jemu. Ale já pracuji a z toho celou dobu vycházím, že jemu se to právě "nikdy" nehodí, tak kdy vlastně mohu zůstat doma. Pže pokud budu čekat, až mi ji zaměstnavatel umožní či nařídí vybrat, tak se nedočkám.
Přiznm se, že v právech zaměstnance atd. moc moudrý nejsem a tady asi není ani prostor na to to řešit. Přesto moc děkuji za odpovědi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.