Re: Pořízení zboží z EU-prosím
Já jsem vznesla dotaz na MF.Až mi odpoví,tak také dám vědět.
Názor FÚ je takový,že se vůbec nejedná ani o pořízení zboží a tudíž ani o vývoz. Případně v přiznání DPH na ř.510. V pomocné evidenci vést všechny doklady a prokázat:že zboží bylo přepraveno mimo EU,že zákazník zboží převzal... prostě, že transakce skutečně proběhla.
Re: Pořízení zboží z EU-prosím
Slíbená odpověď z MF:
1) V popsaném případě se rozhodně nejedná o pořízení zboží, neboť dle ustanovení § 16 zákona o DPH musí být zboží odesláno nebo přepraveno do tuzemska. Ze stejného důvodu je samozřejmě vyloučen i dovoz zboží. Proto dle mého názoru nevzniká povinnost přiznat daň při pořízení zboží z jiného členského státu dle § 25 zákona o DPH v ř. 220 daňového přiznání a pochopitelně ani nárok na odpočet daně v ř. 320 daňového přiznání. Tato transakce není předmětem daně a tuzemska se netýká.
2) V dotazu dále uvádíte, že italský prodávající vystavil doklad na Vaši firmu bez DPH a přepravil zboží do Makedonie. Z uvedeného však není zřejmé, kdy fakticky došlo k převodu vlastnického práva na Vaši firmu. Pokud se tak stalo ještě v Itálii, měl prodávající účtovat jednoznačně včetně italské DPH.
Neuvádíte také, kdo byl účastníkem celního řízení a kde toto celní řízení proběhlo. Zřejmě se tak stalo v Itálii (nebo jiném členském státu před tím, než zboží opustilo území EU) a buď po nákupu zboží zahájila celní řízení Vaše firma, nebo případně italský prodávající Vaším jménem jako Váš zástupce. V obou dvou případech by se však jednalo již o Vaše zboží a mělo být při předchozím prodeji zatíženo italskou DPH. Je ovšem možné, že italské předpisy umožňují v případě následného vývozu do třetí země osvobození od daně již při prvním prodeji zboží, ale není to s ohledem na principy zakotvené v Šesté směrnici Rady příliš pravděpodobné.
3) Pokud by proběhlo celní řízení běžným způsobem, měli byste mít k dispozici JSD jako daňový doklad a z hlediska datumů vystavení dokladů a přepočtového kurzu lze souhlasit s Vámi uvedeným. Pro úplnost jen upřesňuji, že vývoz zboží do třetí země by pak byl vykázán v ř. 430 a nikoliv v ř. 410 daňového přiznání, jak uvádíte v dotazu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.