Vlákno názorů k dotazu Měsíční pracovní fond a svátky. od Lenka S - Re: měsíční pracovní fond a svátky. Nejsem si jistá,...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 6. 2006 10:36

Lenka S (neregistrovaný)

Re: měsíční pracovní fond a svátky.
    Nejsem si jistá, co myslíte tou měsíční mzdou? Hodinovou za odpracované hodiny? Protože (jestli si to dobře pamatuji), tak měsíční mzda znamená, že máte měsíční tarif a ten dostanete bez ohledu na nějaké svátky (navíc se počítají odpracované dny a ne hodiny = přesčasy se neproplácejí). V této mzdě se potom svátky neproplácejí, protože jste kvůli nim ani nepřišel o mzdu. Pokud máte hodinou nebo úkolovou mzdu, tak se náhrada za svátek proplatí jen pokud jste kvůli svátku neodpracoval svojí směnu.
    Snad vám odpoví ještě někdo více znalý této oblasti.

• 2. 6. 2006 10:54

Jana K. (neregistrovaný)

Také jste měl uvést pro jaké účely je ten fond pracovní doby, protože pro různé výpočty se bohužel počítás jiným fondem, podle toho který formulář pro který úřad se vyplňuje.

• 2. 6. 2006 10:58

Líba (neregistrovaný)

Lenka má pravdu, jen doplním, že se samozřejmě i v měsíční mzdě sledují odpracované hodiny, jinak by nešel zjistit průměr na náhrady.
    I v případě měsíční mzdy je možné proplácet přesčasy, pokud to nějak máte upraveno ve smlouvě nebo ve vnitřní směrnici. Ovšem právě proto, že je to záležitost mezi zaměstnavetelem a zaměstnanci, tak vám těžko někdo poradí. Já osobně bych se přikláněla k tomu, že přesčas máte nad 157,5 hod.

• 2. 6. 2006 11:07

Miroslav Rűcker (neregistrovaný)

No právě teď za květen jsem zjistil že mi zaměstnavatel počítal fond pracovní doby 21+2svátky+premie+přesčasy,protože jsem byl jeden z těchto svátků v práci.Kdo v práci ve svátek nebyl měl fond prac.doby 21dní.práce ve svátek mi byla zaplacena 100%,ale přišel jsem o 2dny přesčasu,které byly započitány do fondu pracovní doby.Takže přesčas jsem měl až nad 172.5 hod.

• 2. 6. 2006 11:57

Líba (neregistrovaný)

Jestli jste dostal příplatek za práci ve svátek, za ten jeden den, tak to je správně. Kdybyste pracoval v časovce, nedostal byste ten den náhradu, ale mzdu a příplatek. Takže váš fond pracovní doby byl 157,5+7,5=165. Přesčasem by pro vás mělo být vše nad 165 hodin, jestliže jste druhý svátek nepracoval.

Nechtěla bych u vás dělat mzdovou. Kombinace měsíční mzdy s proplácením přesčasů opravdu není moc běžná.

• 2. 6. 2006 17:44

Mirek (neregistrovaný)

Co já vím, tak svátek se započítává do odpracované doby (když se počítá hodinová mzda v tom měsíci, tak včetně hodin za svátky). Rozhodně Vám nemohl "utopit" 2 dny přesčasu, ale maximálně jeden a to ještě a pouze pod podmínkou, že jste ty přesčasové hodiny odpracoval v týdnu, kdy byl svátek a Vy byl doma. Vycházím z teorie, že přesčas je práce nad stanovenou týdenní pracovní dobu - takže podle některých (přísných) výkladů, když odpracujete např. 8 hodin navíc v týdnu, kdy je placený svátek, tak to není přesčas. Ale i tak by těchto 8 hodin muselo být zaplaceno vypočtenou hodinovou mzdou, bez příplatku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).