Re: DPH - koeficient
2. je správně :-) Ale asi až v dalším roce, kdy ten koeficient vypočítáte. Už tady k tomu byly debaty, sama jsem se s tím setkala a první rok jsem si ten koeficient stanovila poctivě odhadem - nevím teď z hlavy ten §, který to připouští. Ale FÚ nechtěl v prvním roce koeficient žádný, přepočítali to a DPH vrátili. Vypadala jsem, že jsem klienta poškodila chybným výpočtem, protože tohle, co tady píšu, bylo nad jeho možnosti pochopit :-) To píšu proto, že bych vám radila si ten koeficient v prvním roce s FÚ dohodnout. Jana F.
Re: DPH - koeficient
ZDPH stanoví v průběhu roku zálohový koeficient, po skončení roku se provede přepočet koeficientu
§76/6 "Ve zdaňovacím období běžného kalendářního roku provede plátce krácení odpočtu daně koeficientem vypočteným z údajů za zdaňovací období předcházejícího kalendářního roku při vypořádání odpočtu daně (dále jen "zálohový koeficient"). Pokud údaje pro výpočet koeficientu za předcházející kalendářní rok neexistují, stanoví si výši zálohového koeficientu plátce podle předběžného odhadu. Správce daně v případě pochybností o správnosti výše zálohového koeficientu stanoveného plátcem postupuje podle zvláštního právního předpisu. 54)"
Dále viz § 76 ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.