Re: Něco pro zasmání
Dnes mu ta účetní volala ať dobropisy nedělá a jednoduše jim vymění faktury.
A ještě v jedné té firmě kam by měl dát dobropis prý ten dobropis nechcou a chtějí opravný daňový doklad, ale já si myslím, že pokud dostanou opr. doklad tak musejí za jednotlivé měsíce udělat dodatečné přiznání ne?
Musí odvést daň? Kolegové-prosím názory!
Upozorňuji na znění zákona o DPH §108 odst.1 písm. m), kde se říká: "Přiznat a zaplatit daň správci daně musí ... osoba, která uvede daň na daňovém dokladu"
Takže pokud klient-neplátce vystavil daňové doklady, tak by prostě měl odvést daň - tedy jestli tomu dobře rozumím. Uvítám další názory.
Re: Musí odvést daň? Kolegové-prosím náz
V zák. o DPH je ustanovení, že neplátce nesmí vystavit daň. doklad. Jinak sankce. A ten, kdo si na základě tohoto neoprávnného dokladu nárokuje odpočet, musí podat dodat.přiznání a uplatněný nárok vrátit. Vyjde-li penále, pak i včetně penále.
Ano, odběratelé nemůžou za to, že dostali nesprávný doklad. Ale můžou za to, že si z něj odečetli DPH. Správně si měli ověřit, jestli dodavatel je plátce DPH, a pokud ne, měli ho zaúčtovat stejně jako doklad od neplátce, případně mohli dodavatele upozornit. Odběratel má nárok na odpočet jen z dokladu vystaveného plátcem, nevím teď paragraf, ale v zákoně to někde je.
>>>>>>Upozorňuji na znění zákona o DPH §108 odst.1 písm.
>>>>>>m),
>>>>>>kde se říká: "Přiznat a zaplatit daň správci daně
>>>>>>musí
>>>>>>... osoba, která uvede daň na daňovém dokladu"
>>>>>>Takže pokud klient-neplátce vystavil daňové doklady,
>>>>>>tak by prostě měl odvést daň - tedy jestli tomu dobře
>>>>>>rozumím. Uvítám další názory.
>>>>>V zák. o DPH je ustanovení, že neplátce nesmí
>>>>>vystavit
>>>>>daň. doklad. Jinak sankce. A ten, kdo si na základě
>>>>>tohoto neoprávnného dokladu nárokuje odpočet, musí
>>>>>podat dodat.přiznání a uplatněný nárok vrátit.
>>>>>Vyjde-li
>>>>>penále, pak i včetně penále.
>>>>Tak teď už opravdu nevím jestli bude ten dobropis
>>>>stačit a jak k tomu ti chudáci přjdou když za to, že
>>>>dostali nesprávný doklad ani nemůžou a ještě dělat
>>>>dod.
>>>>přiznání a platit penále.
Přečtěte si ještě jednou názor p. Evy M., myslím si že má určitě pravdu. Dobropis vystavit nemůžete
>>>>Jindra
>>>
>>>Ano, odběratelé nemůžou za to, že dostali nesprávný
>>>doklad. Ale můžou za to, že si z něj odečetli DPH.
>>>Správně si měli ověřit, jestli dodavatel je plátce
>>>DPH, a
>>>pokud ne, měli ho zaúčtovat stejně jako doklad od
>>>neplátce, případně mohli dodavatele upozornit.
>>>Odběratel má
>>>nárok na odpočet jen z dokladu vystaveného plátcem,
>>>nevím teď paragraf, ale v zákoně to někde je.
>>No a kdyby tu daň odvedl i když není plátce tak jak
>>se
>>nato bude FÚ dívat.
>>Díky Jindra
>Podle mého názoru to nelze. Neplátce DPH nesmí
>vystavit doklad s DPH jak už výše uvedeno, jinak sankce.
>Vidím to opravdu na dobropisy a u odběratele na dodatečné
>přiznání. Odběratel by si měl ověřit zda dodavatel je
>plátcem.
Přečtěte si ještě jednou reakci p. Evy M., (a ustanovení §108) ta má dle mého názoru pravdu. Daň kterou jste uvedl na dokladech musíte odvést, dobropisy vystavit nesmíte, přečtěte si §42 odstavce 1-3, tam jsou uvedeny důvody pro vystavení dobropisu.
Mám takový dojem, že Vám to neprojde. Vystavil doklad na kterém uvedl daň a tak vystavil daňový doklad. Určitě jsem to slyšela i na nějakém školení, ale nepsala jsem si k tomu další poznámky, protože mi to připadalo jako nepravděpodobný případ :-)))
vsadím boty, že by to prošlo, když ne u fú, tak u soudu určitě. píše se o tom, že osoba , která uvede na DAŇOVÉM dokladu daň. co musí obsahovat DD je v zákoně. pokud tyto náležitosti nemá, nejedná se o DD. hned jako první je uvedeno sídlo a místo plátce. plátcem je plátce DPH (příp. dpfo ze závislé činnosti). takže pokud vám vystavím jako osoba doklad, dle dikce zákona nebude daňový.
Také myslím, to je neúprosná logika :-) Doplatí na to hlavně chudák odběratel, ale aby to původci celého případu nebylo líto, může mu být zřejmě vyměřená finančním úřadem pokuta za neoprávněné vystavení daňového dokladu. Ale sakra - tím by vlastně uznali, že je to doklad daňový, byť neoprávněně vystavený, ne :-)?
A ještě na závěr: nevím, co by FÚ dělal s tou DPH, kterou by mu poslal nějaký takový neplátce?
Je to opravdu dost problematické a neodsuzovala bych tu účetní, že její první reakcí bylo "nevím". Já to také nevím, přiznávám.
Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.