Re: Prosím-MZDOVÉ ÚČETNÍ
první zaměstnanci,ale slečny jsou již přihlašené, maji ve smlouvě že dostanou 80 kč čistého a pak už dostanu jen kolik hodin maji odpracovano hodin a vypočtu mzdy, maji výplatní den 12.v měsíci a právě koukám do kalendáře že zítra je tam sociální a zdrav.pojištění,už v tom mám zmatek :( dokonce jsem se dozvěděla,že právě ještě i studují dálkově,protože jim není ani 26 let,měli by mít nárok na odpočet na studenta,ale když mají ve smlouvě 80 kč čistého/hodina,tak by se jich to vůbec nemělo dotknout, tak akorát zaměstnavatele?
děkuji za jakékoliv info k této problematice!
Na kalendář nekoukejte, to je pro OSVČ, vy to zaplatíte toho 12.
Se smlouvou na čistou mzdu jsem se za celý svůj dlouhý a přepestrý život nesetkala. Asi byste to měla dát spočítat té paní, co to takhle vymyslela. Dejte zaměstnankyním podepsat Prohlášení poplatníka a ať vám donesou potvrzení o studiu. Odečtete jim z daní 600+200. Dotkne se jich to, ale příjemně. Zaměstnavatele se jejich daně nedotknou vůbec.
Potvrzení o studiu lze uplatnit jen 26 (28doktorandské studium) let ale nejde ani kombinované studium natož dálkové. Píšete , že mají pracovní smlouvu, ale co v ní přesně je důležité. Mohla by jste jim i vyplatit peníze přesně těch 80 na hodinu jako honorář ať si s tím dělají co chtějí. Tak jsem kdysi pracovala pro firmu a ve smlouvě bylo že popjištěni ani daně za mně firma neoplatí. Taky to bylo poznat na platu, to se dáříct i tomto, jelikož normálně je 50-60na hodinu.
Jestli maj ve smlouvě fatk čistého, tak vám poradím www.vyplata.cz a musíte tipovat až vám to vyjde.O jaký tip smlouvy se jedná? a kolik mají hodiN?zDRAVOTNÍ SE ODVÁDÍ VE VÝPLATNÍN TERMÍNU.času dost
jedná se o to, že oni mají, že dostanou 80 kč čistého, když mi napíše že mají odpracovano 100 hodin, tak to je 8 tis. to je čistá a já to zpětně spočítam jako + SP+ZP+dan a kolik je hruba.... a to ona odvede a zaučtuje si do mzd.nákladu.
a kombinované studium = dálkové studium! tzn.studium při zaměstnání,jinak tam jsou na HPP. vypadá to, že si asi fakt budu muset trefovat,až mi to vyjde :) ale časem si na to udelam odhad :) asi bylo původním umyslem si dohodnout kolik hodin tam budou tolik važne dostanou.... asi tomu moc nerozumi.
už minulý měsíc jim to počítali bez studia,tak nevím, možná to budu počítat taky bez studia a pak jim to tam dám při ročním zůčtovani... protože to už budu mít přímo hr.mzdu aj.podklady.
co myslíte?
>
>Potvrzení o studiu lze uplatnit jen 26 (28doktorandské
>studium) let ale nejde ani kombinované studium natož
>dálkové. Píšete , že mají pracovní smlouvu, ale co v ní
>přesně je důležité. Mohla by jste jim i vyplatit
>peníze přesně těch 80 na hodinu jako honorář ať si s tím
>dělají co chtějí. Tak jsem kdysi pracovala pro firmu a
>ve smlouvě bylo že popjištěni ani daně za mně firma
>neoplatí. Taky to bylo poznat na platu, to se dáříct i
>tomto, jelikož normálně je 50-60na hodinu.
>Jestli maj ve smlouvě fatk čistého, tak vám poradím
>www.vyplata.cz a musíte tipovat až vám to vyjde.O jaký
>tip smlouvy se jedná? a kolik mají hodiN?zDRAVOTNÍ SE
>ODVÁDÍ VE VÝPLATNÍN TERMÍNU.času dost
Ještě mě napadlo, vždyt mi to nemůže vyjít přesně na koruny, protože mají prý dostat přesne 80xpoč.hodin, tak můžu odvést třeba o 10 Kč větší zálohu na dan? vždyt jim to pak při zůčtování vrati ne?
už jsem rok mzdy nedelala a ted jsem z toho zase vykulena :( jak se to porad meni, dane, formulaře,to je hruza,co to na nas porad šijou!
>>>>>>>
>>>>a pak ještě co se týká plateb a zaslání přehledu na
>>>>pojištovny, vždy to musí být do 8 dne následujicího
>>>>měsíce? to znamená,že za mzdy za květen musím vše
>>>>zařídit
>>>>do toto čtvrtka???
>>>>
>>>>PŘEDEM VŠEM MOOOOC DĚKUJI ZA POMOC!!!!!
>>>
>>>Přihlášky do 8 dnů, ale přehledy na ZP a OSSZ stačí
>>>do
>>>dne výplat. Pokud nemá razítko, tak musí stačit
>>>podpis. Toto jsou první zaměstnanci?
>>
Nechci vás, Alenko, děsit, ale v květnu byly 2 svátky. Jak si s tímhle poradíte? Já osobně si myslím, že ta paní podnikatelka nemá o mzdové problematice ani páru. Měla byste si s ní v klidu promluvit, udělejte nějaký propočet, kolik by to bylo hrubého, aby jim to dělalo kolem těch 80,- a k té smlouvě napište dodatek. Pak už se budete držet jen mzdových předpisů a půjde vše jak po másle.
mě taky přijde,že prostě v tom maji zmatek,že udelaly mezi sebou takový system,aby se vzajemně nešidily,a proste měly snadnou kontrolu o tom co odpracovaly a co dostanou zaplaceno,protože tomu jinak nerozumi, ještě se musim podivat,když maji smlouvu na hodinu (ne mesiční) zda se jich tedy ty svatky tykaji,nebo zda jen skutečne jim naleži to co skutečne odpracovaly,když maji mesični mzdu.. co myslite? mam ty smlouvy bohužel jinde,uvidim je až večer,jenže jak můžu zjistuji pořad všechno předem :)
Při měsíční mzdě dostanou stejně, ať je jakkoliv dlouhý měsíc, svátek nesvátek. To není jejich případ. Při hodinové mzdě dostávají náhradu mzdy. Jak jsem vyrozuměla, nejedná se o DPP nebo DPČ, ale o normální pracovní poměr, takže i kdyby se dohodly, že svátky se platit nebudou, tak by to asi nemělo žádnou váhu, protože by to bylo v rozporu se zákonem.
tak že i když maji stanovenou hodinovou-a to čisteho,dostali by i nahradu za svatek?a co kdyz byli o ten svatek v praci?oni totiz maji otviraci dobu od 8,00-20,00 a to PO-NE, a maji prac.smlouvu na 80 kč/hod.čisteho... je v tom gulaš, jsou 2 a stridaji se.
začinam se do toho pekne zamotavat.
Pokud ve svátek pracovali, nepřísluší jim náhrada mzdy, ale dostanou zaplacené odpracované hodiny s příplatkem minimálně 100%. Pokud odpracovali víc hodin, než je stanovená týdenní pracovní doba, přísluší jim i přesčasový příplatek minimálně 25%. Příplatky za práci v sobotu a v neděli nejsou v podnikatelské sféře povinné. Ty přesčasy je potřeba hlídat, nesmí to být v průměru víc jak 8 hodin za týden.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.