Re: sponzoring?
Ano, bereme to jako protiplnění, že budou propagovat naši firmu. Maji na těch dresech to logo. O dar tedy vlastně jít nemůže, neboť to protiplnění je jasné. Pak tedy uzavřeme nějakou smlouvu "o sponzoringu???" a máme to celé daňově uznatelné s nárokem na odpočet?
Máte v tom trošku zmatek :
1.dar=sponzoring, žádné protiplnění, ve vyjmenovaných případech dle ZDP lze odečíst od základu daně, DPH nelze
2.náklady na reklamu, daňově uznatelné, lze odečíst DPH, v případě nějakého protiplnění- např. propagace firmy. V praxi se velmi často plete dohromady. Ještě nutno domluvit s druhou stranou, neb ta příjmy z reklamy musí zdanit...no zkrátka to nesmí být kočkopes.
+Souhlasím s odpovědí od AF. Dovolil bych si nesouhlasit s vysvětlením sponzoringu - tam protiplnění na rozdíl od daru je.
K samotnému případu jen tolik - do určité míry záleží i na velikosti firmy - dárce - a na popularitě fotbalového klubu. Půjde-li o menší firmu, může být položen dotaz, jak kladně se sponzoring - reklama - projevil třebas na tržbách. Záleží samozřejmě na kontrolorovi. Jestliže velká firma bude v televizi sponzorovat třicetivteřinový vstup do vysílání a zaplatí sto tisíc, těžko někdo podobný dotaz položí, protože firma má právní oddělení. Je-li smlouva o daru a nedaňově účtovaný dar, pak není důvod k diskusi s FÚ. Žádám zdvořile tazatele, aby si rozhodl sám, rozhodně nechci své názory vnucovat.
*** Jen můj názor, i když předesílám, že se kloním k paní Vlaďce: s tím spozorováním je to podle mě na dvě věci :-)) Suchý význam a překlad toho slova o žádném protiplnění nemluví. Ovšem zase zákon o regulaci reklamy už sponzorování definuje trošku jinak a tam už podsovouvá nějaký cíl podporovat zboží nebo služby. Takže já bych to slovo úplně vypustila a zaměřila se na to, zda se bude jednat o nějaké protiplnění nebo ne. A podle mě vůbec není pravdou, že pokud se to zasune pod dar, tak je pro jistotu vystaráno. Pokud by to správce posoudil jako reklamu, pak zase na straně příjemce může být problém v tom, že byl povinen zdanit příjem z reklamy a odvedl jen daň darovací (nebo žádnou). ***
už jsem zažil i to, že správce tento "dar" posoudil jako výdaje na reklamu a jako odčitatelnou položku neuznal. druhé straně doměřil.na základě jejich smlouvy.
ze smlouvy a ze skutečnosti musí prostě vyplynout, o co se jedná.
synové hrají fotbal, já jako zaměstnanec dávám dar (proti potvrzení jen peníze) a odečtu až od základu. má drahá polovička-podnikatel má smlouvu na reklamu s tím, že na dresech budou mít určitý nápis a v tom hrát. fakticky jsme jim dresy pořídili my (na faktuře za dresy ovšem odběratel klub) a klub vystavil fakturu ve stejné výši za reklamu. a má to ve výdajích.
*** Nezbývá než souhlasit :-)) Takže matoucí slovo "sponzor" bych vůbec ve smlouvě neuváděla a zaměřila se na podstatu. Pokud dáte bundy, aby se ohřáli a aby si s nimi dělali, co chtějí = dar. Pokud budete požadovat, aby je veřejně nosili a značku Vaší firmy propagovali = výdaj na reklamu. Pokud účtujete podvojně, pak bych nezapomněla na časové rozlišení (s ohledem na cenu a dobu, kterou předpokládáte, že by Vaši reklamu nosili) ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.