Re: komisni prodej
Já bych to být Vámi rozhodně nazývala zprostředkovatelská smlouva, ne obstaravetelská nebo komisionářská, protože je v tom z právního i účetního hlediska rozdíl. Pokud máte zboží v komisi a nevykoupila jste ho, pak mají prodávající právo vědět, za kolik jste ho prodala. Sepište velmi jednoduchou smlouvu o zprostředkování prodeje dané věci a za kolik, mělo by tam být datum převzetí, datum případného vrácení, cena, výše provize,údaje o prodávajícím dle §31 živnost. zákona /obzvlášť důležité, musí tam být i kdo vydal jejich OP!!!/. Prodávající má právo vědět, za kolik jeho věc prodáváte, když je to komise. Něco jiného by byl výkup. Když věc prodáte, asi nejlepší způsob je dát mu výdejový doklad na celou částku a příjmový na provizi zároveň. Příjmy prodávající danit nemusí, jde o prodej jeho osobních věcí. Váš příjem pro hranici plátcovství DPH je jen provize, prodej zboží a odvod peněz prodejci jsou nedaňové. Jiné by to bylo v případě výkupu a následného prodeje. Smlouvy musíte evidovat, protože do bazarů chodí kontroly z živnostenského úřadu a kontrolují, jestli máte všechny údaje o prodávajících.
Re: komisni prodej
Děkuji moc za vyčerpávající odpověď, radu.Napadá mě ale, že pokud to pro mě bude nedaňové, tak proč se snažit...Mužete mi tedy přiblížit, poradit, jak by to bylo při výkupu a násled.prodeji a co je vše potřeba za papíry k tomu evidovat, jakou smlovu s nima...?
Ještě jednou moc děkuji, R.
>Já bych to být Vámi rozhodně nazývala
>zprostředkovatelská smlouva, ne obstaravetelská nebo komisionářská,
>protože je v tom z právního i účetního hlediska rozdíl.
>Pokud máte zboží v komisi a nevykoupila jste ho, pak
>mají prodávající právo vědět, za kolik jste ho prodala.
>Sepište velmi jednoduchou smlouvu o zprostředkování
>prodeje dané věci a za kolik, mělo by tam být datum
>převzetí, datum případného vrácení, cena, výše
>provize,údaje o prodávajícím dle §31 živnost. zákona /obzvlášť
>důležité, musí tam být i kdo vydal jejich OP!!!/.
>Prodávající má právo vědět, za kolik jeho věc prodáváte,
>když je to komise. Něco jiného by byl výkup. Když věc
>prodáte, asi nejlepší způsob je dát mu výdejový doklad na
>celou částku a příjmový na provizi zároveň. Příjmy
>prodávající danit nemusí, jde o prodej jeho osobních
>věcí. Váš příjem pro hranici plátcovství DPH je jen
>provize, prodej zboží a odvod peněz prodejci jsou nedaňové.
>Jiné by to bylo v případě výkupu a následného
>prodeje. Smlouvy musíte evidovat, protože do bazarů chodí
>kontroly z živnostenského úřadu a kontrolují, jestli máte
>všechny údaje o prodávajících.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.