Re: Spolupracující osoba-výdaje
Myslím, že se jedná jen o Váš výdaj, pokud zní faktura na vaše jméno. Zaplacené pojistné za spolupracující osobu se také nezahrnuje do společného účetnictví, ale snižuje základ daně pouze spolupracující osobě. Rozhodně si manžel z této faktury nemůže uplatnit DPH, pokud je plátce. V zákoně se mluví o rozdělení příjmů a výdajů OSVČ na spolupracující osobu, ne naopak.
Po přečtení těchto dvou odpovědí mám stejný pocit, jako na začátku. Přesto děkuji za snahu. Taky se spíše přikláním k názoru, že je třeba ten telefon přepsat na manžela - hlavně kvůli DPH, ale pokud by to bylo možné, chtěla jsem se těmto komplikacím vyhnout. Takže abych to shrnula: Veškeré společné náklady spolupracujích manželů by měly znít na IČO osoby, pro kterou se spolupráce vykonává? Děkuji a omluvte mé mezery.
>>>>Pokud jste jako spolupracující osoba, pak i vašem někdo?
>>>výdaje jsou daňově uznatelnými. Před správcem daně
>>>budete
>>>prokazovat, zda jde o nutný výdaj na dosažení,
>>>zajištění a udržení zdanitelných příjmů.
>>
>>Myslím, že se jedná jen o Váš výdaj, pokud zní
>>faktura
>>na vaše jméno. Zaplacené pojistné za spolupracující
>>osobu se také nezahrnuje do společného účetnictví,
>>ale
>>snižuje základ daně pouze spolupracující osobě.
>>Rozhodně si manžel z této faktury nemůže uplatnit
>>DPH, pokud
>>je plátce. V zákoně se mluví o rozdělení příjmů a
>>výdajů OSVČ na spolupracující osobu, ne naopak.
>Po přečtení těchto dvou odpovědí mám stejný pocit,
>jako na začátku. Přesto děkuji za snahu. Taky se spíše
>přikláním k názoru, že je třeba ten telefon přepsat na
>manžela - hlavně kvůli DPH, ale pokud by to bylo možné,
>chtěla jsem se těmto komplikacím vyhnout. Takže abych
>to shrnula: Veškeré společné náklady spolupracujích
>manželů by měly znít na IČO osoby, pro kterou se
>spolupráce vykonává? Děkuji a omluvte mé mezery.
O DPH nebyla řeč. Jistě nelze uplatnit, pokud není řádný DD.
Příklad: manželka pojede na pracovní cestu vyřizovat objednávky. Na cestě bude 2 dny. Bude hradit ubytování, které bude na její jméno. Jistě si uplatníte ve výdajích. Stejně tak má nárok na diety.
Manželka koupí počítač, ale manžel jej vloží do OM a uplatní výdaj jako daňový (neuplatní DPH).
Pokud má tedy mobilní telefon na své jméno a používá ho k podnikání, pak lze uplatnit jako výdaj. Předpokládám, že mají SJM.
Takto bych postupoval já. Pokud ale máte pochybnosti, stačí zavolat na operátora mobilní sítě a požadovat změnu fakturační adresy.
*** Nejsem v zásadě proti ale byla bych dost opatrná, protože tohle není tak jednoznačné. Pracovní cesty u spolupracujících ano - to umožňuje přímo §24/2/k. Vložit majetek do obchdního ano - ale jen pokud je spolupracujícím druhý z manželů - při spolupráci jiného nemůžete jeho majetek vložit do OM. Další konkrétní výdaje spolupracujících osob nejsou v zákoně uvedeny. ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.