Re: S.r.o. a osobní vklad
*** S dovolením se zeptám:
1. Společníci, kteří budou fakturovat, jsou i jednatelé? Pokud ano, pak platí zákaz konkurence a s tím souvisí další otázka
2. Co na tenhle obchod ti ostatní dva?
3. Pokud to předchozí bude v pořádku, pak cena za službu musí být cenou obvyklou
4. A nejde najednou smísit ty dvě věci - závazek a vklad. Pokud bude ta fakturace v pořádku, bude to klasický závazek z obchodního vztahu. Jak s ním pak naložíte bude druhou věcí. Nějaké takové vklady jako u FO nejsou možné. Pokud bude třeba nějaká pohledávka za těmito společníky, pak se může započíst ***
1)Ano, všichni čtyři jsou společníci a zároveň i jednatelé.
Zákaz konkurence? Dle čeho je zakázaná?
Jednatelé nemohou fakturovat jako FO svému s.r.o.?
2) Ostatní dva souhlasí - hlavně ať jsou nízké daně.
3) O.K. s tím se počítá
4) No právě jak s tím naložit?
Chápu, že to nefunguje jako u FO - ještě by to šlo, kdyby byl pouze jeden společník. Pohledávku žádnou nemají = není s čím započíst.
Ještě mne napadlo, že když tou fakturací vlastně snížíme zist, tak nejde zase příští rok z té 365 udělat převod na nerozdělený zisk - či něco tak podobného.
A řekněte mi, kdyby si tu fakturu nechali proplatit? Tak "okradou" ty další dva společníky. Je to tak? Jak to vidíte?
Kruci!!!
*** Klídek :-)) Zákaz konkurence existuje dle §136 Obch.Z. Ovšem tenhle argument mohou použít jen ostatní společníci (společnost) - mohou požadovat vydání toho plnění. Pokud s tím už předem souhlasí, pak je nepravděpodobné, že by tak učinili a fakturace bude v pořádku. A na 365 Vy ten závazek nedostanete. Bude to normálním závazkem z obchodního vztahu - víc nic. A ten Vám tam bude viset, dokud jej nějakým způsobem nezlikvidujete (úhradou, zápočtem,....). Mohou se dohodnout - ale to chce dobře spočítat - že jim bude uhrazen a o ty peníze se podělí. Možná že někoho napadne i jiné řešení - mě teď napadlo je toto :-)) ***
Neměly by se fakturovat služby se stejným předmětem činnosti
jako má s.r.o.
Ale stejně - příjem jednatele za práci pro s.r.o. je vždy příjmem
ze závislé činnosti - §6 - s odvody soc. a zdrav. pojištění.
Vklad společníka - účet 365 - by se měl vrátit, pokud ne, tak bych
zvýšila základní kapitál. Potom se můžou dohodnout všichni společ-
níci, v jakém poměru budou jejich podíly.
Ale pozor na ten § 6 !!!
*** Souhlasím. A určitě to upozornění na závislou činnost je na místě. Jenže já jaksi pořád předpokládám, že to, co se tu napíše stokrát, každý čte. A už stokrát tady bylo, že příjmy společníků a jednatelů jsou a priori závislá činnost, pokud není očividné, prokazatelné a zdůvodněné, že je to jinak. A proto jsem předpokládala, že když se někdo zeptá na fakturaci, tak tohle má ujasněné. Ale znovu říkám, to upozornění je stoprocentně na místě ***
>>>
>>>1) MD 5.. X DAL 321 ...200.000,-Kč
>>>2) MD 321 X DAL 365 ... 200.000,-Kč
Myslím raději přes 211,221 - jinak podezřelé. Jak píše bdm - brát jako 2 na sobě nezávislé věci. Vyplacené peníze pak vložit.
>>>Jak a kdy se toho z té 365 zbavím?
Nezbavíte, dokud ty peníze nedostane zpátky a to třeba i fiktivně, pokud to stav financí dovolí.
>A řekněte mi, kdyby si tu fakturu nechali proplatit?
>Tak "okradou" ty další dva společníky. Je to tak? Jak
>to vidíte?
Pokud skutečně proplatit, měli by se s nimi rozdělit, ale ne celou částku - snížit o daň, pojištění (blbý výpočet - jak tam zakalkulovat povinnost záloh v dalším roce?)
Pokud fiktivně proplatit - naopak by měli společníci dostat na poměrnou část svých daní a pojištění (blbý výpočet dtto :-)))
Ale když se chce, tak se dohodnou, ne :-)))? Jana F.
*** Závazky vůči společníkům Vám tam mohou viset jak dlouho chcete :-))) Ale je mi záhadou, jak tam (na 365) těch 200 tis. chcete dostat? Tam by se objevily např. v případě, že by ty peníze společníci poskytli jako půjčku - ale o to Vám přece nejde (?) ***
Já žiju v domnění, že Lenka chtěla původně dát těch 200000 na 365 rovnou z 321 a my jsme jí tady poradili, aby to brala jako dvě na sobě nezávislé operace - to znamená uhradit normálně závazek a ty přijaté peníze pak teprve vložit na tu 365 - tak zní i dotaz. Že už by mi to tak málo myslelo :-)))? Jana F.
*** Ne, v pohodě :-)) To "rovnou" 32x/365 nemá žádné opodstatnění. A když to vezme jako dva různé účetní případy - tak jak to má být - tak k čemu by bylo vkládat do společnosti nějakou půjčku? Ale třeba to nemyslí mně (?)...že by to bylo tou bouřkou, co se tady blíží (?) ***
No pravda je, že počasí je fakt hrozné :-)
V pokladně s.r.o. je cca 50.000,-Kč, aby mohlo dojít k "proplacení" té 200.000,-Kč faktury je potřeba do pokladny vložit.
Přijatá faktura na 200.000,-Kč
Zůstatek pokladny 50.000,-Kč
MD 211 X DAL 365 ... 200.000,-Kč
MD 5.. X DAL 321 ... 200.000,-Kč
MD 321 X DAL 211 ... 200.000,-Kč
Co vy na to???
*** Jo, to účtování je v pohodě :-)) Ale nevím, proč si to tak komplikujete. Ve finále Vám stejně zůstane závazek z půjčky vůči společníkům, stejně jako při zaúčtování toho nákladu (5xx/32x) by Vám zůstal závazek z obch.styku (vůči stejným osobám). Těm společníkům budete dlužit tak jak tak. A navíc jim jednou zaplatíte tu fakturu (Váš řádek 3) a ještě jim bude společnost dlužit za půjčku.***
Já osobně vidím jediný a to dost zásadní důvod pro to, aby to viselo na 365 místo na 321 v tom, že neproplacení jak jsem pochopila fiktivní faktury za neexistující služby je už za hranicí únosného rizika :-). Kdežto za půjčku se dá dlužit donekonečna. Je ale pravda, že představit si nekonečno není v dosahu lidských možností :-))) Jana F.
Chápu a kontrola to asi taky pochopí, ale je otázka, jestli s tím budou nutně něco dělat, právě když ty peníze budou u společníka zdaněné, jak píše Lenka. Na té půjčce to nebude napsané, že je na úhradu vlastní faktury, může být třeba několik měsíců odstup, to už je na způsobu zaúčtování. A že společníci půjčují a půjčují vlastním s.r.o. a nikdy to nedostávají splacené, to se děje stále. Bývalo to horší s úroky, ale to se řešilo jejich nevyplácením, tahle starost už dnes odpadá :-) Jana F.
No já vždycky doufám, že umřu dřív, než to někam dospěje, ale vy jste ještě mladá, tak nevím :-)))
Ale vážně, klidně bych to tak udělala. Kdysi se tady řešilo, jestli je FÚ oprávněný žádat na společníkovi prokázání zdanění vložených peněz tak jak to požadují po OSVČ, když vloží peníze. Závěr byl tuším že spíš není oprávněný to požadovat. A vy, když zaúčtujete ten vklad až někdy půl roku po proplacení faktury, tak prokážete i to nepovinné zdanění těch vložených peněz společníkem :-))) Naopak, mě se to čím dál tím víc líbí :-))) Jana F.
"Profesionálové", že? Ale my jsme také profesionálky a musíme se trénovat na boj s úřady :-))) Tak mě napadlo, že tahle diskuze občas také plní tu funkci - trénovat, mlátit, mučit... Například skladové karty, to byla mučírna druhého stupně :-))) Jana F.
Teda paní Blanko, vy mi čtete myšlenky .... ale nechtěla jsem se až tak moc vnucovat :-) a otravovat Vás
V OR mají zapsáno :
- kovoobráběčství
- realitní činnost
- reklamní činnost a marketing
- pořádání výstav, veletrhů, přehlídek, prodejních a obdobných akcí
- výroba motorových a přípojných vozidel
Ale ve skutečnosti mají pouze jedinný příjem a to z pronájmu. S.r.o. vlastní velký komplex nemovitostí a ty dále pronajímá.
Dva majitelé (ti co chtějí fakturovat) mají ŽL na zámečnictví - tak něco z tohoto oboru .... jsem si tedy myslela :-)
*** Tak to teď sama nevím. Kovoobráběčství a zámečnictví - nekryje se to? Ale zase na druhou stranu, když tu činnost vůbec společnost nevykonává a žije jen z pronájmu (?). Já bych to asi riskla - ale nevím, jestli bych to poradila někomu jinému :-))))) ***
Ono z našeho ženského pohledu vypadá kovoobráběčství a zámečnictví stejně, ale bude to něco jiného - i proto že na obojí lze získat ŽL.
Nebudu jim to radit, řeknu jim jak se věci mají a jaká jsou rizika a ať se rozhodnou samy.
Moc Vám všem děkuji za Váš čas a za Vaše názory
Pěkný večer Vám přeji
>>>*** Jo, to účtování je v pohodě :-)) Ale nevím, proč
>>>si to tak komplikujete. Ve finále Vám stejně zůstane
>>>závazek z půjčky vůči společníkům, stejně jako při
>>>zaúčtování toho nákladu (5xx/32x) by Vám zůstal
>>>závazek z
>>>obch.styku (vůči stejným osobám). Těm společníkům
>>>budete dlužit tak jak tak. A navíc jim jednou
>>>zaplatíte tu
>>>fakturu (Váš řádek 3) a ještě jim bude společnost
>>>dlužit za půjčku.***
>>**************************
>>Já osobně vidím jediný a to dost zásadní důvod pro
>>to,
>>aby to viselo na 365 místo na 321 v tom, že
>>neproplacení jak jsem pochopila fiktivní faktury za
>>neexistující
>>služby je už za hranicí únosného rizika :-). Kdežto
>>za
>>půjčku se dá dlužit donekonečna. Je ale pravda, že
>>představit si nekonečno není v dosahu lidských
>>možností
>>:-))) Jana F.
>>**************************
>
>*** Chápu. Ale pokud správce tu fakturaci nespolkne
>(nebo ten příjem zařadí jinam), pak je jedno, na čem to
>bude viset. A s nekonečna rázem udělá špatný konec
>:-))))) *** *** "z" nekonečna - mělo být ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.